АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Готельні терміни

Читайте также:
  1. Головні терміни та поняття енергозбереження
  2. Групи основних засобів та мінімальні терміни їх корисного використання за ПКУ
  3. ДСТУ 3017/95 Видання. Основні види. Терміни та визначення. / На заміну ДСТУ 3017/95. – Чинний від 01-01-96.
  4. Завдання 1. Охарактеризувати терміни з погляду запозичення, приналежності до певної галузі знань права, утворення.
  5. Зубна формула та терміни прорізування зубів
  6. ІV. Знати напам’ять терміни та поняття, які вивчаються протягом курсу.
  7. ІІІ. ТЕРМІНИ ТА ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТЬ
  8. Ключові поняття та терміни
  9. Ключові терміни
  10. Ключові терміни
  11. Нові поняття/терміни кодексу

А

Агентські (конфіденційні) тарифи - ціни на готельні послуги, запропоновані для реаліза­ції турагенту та виражені у вигляді відсоткових знижок від опублікованих тарифів.

Агроготель - готель, розташований на території фермерського (сільського) господарства, має умови для заняття сільськогосподарською діяльністю під час відпочинку.

Акватель - корабель, який вилучено з експлу­атації як транспортний засіб і знаходиться на стаціонарній стоянці та використовується як готель.

Альков - велика ніша, заглиблення у стіні готельного житлового номера, що використову­ється як спальня. Від основної частини номера альков відокремлюється завісою або ширмою.

А ля карт - вид обслуговування, який перед­бачає вільний вибір клієнтом порційних страв із запропонованого ресторанного меню.

Американський план - метод розрахунку оплати за номер у готельному комплексі, коли у вартість враховується послуга з надання кімнати та 3-разовє харчування (пансіон) або 2-разове (сніданок + обід або сніданок + вечеря) - напів- пансіон.

Американський сніданок - різновид англій­ського сніданку, тобто повний сніданок, який зазвичай складається з фруктового соку, кави або чаю, булочки з маслом, джему, тостів та гарячої страви (вівсяної каші, яєчні з шинкою та іншого).

Аналогічні об'єкти розміщення - підприємства будь-якої організаційно-правової форми власності, що складаються з номерів і надають обмежені готель­ні послуги (включно із щоденним заправлянням ліжок, прибиранням кімнат і санвузлів).

Англійський сніданок - набір страв, який включає, на відміну від легкого континентального сніданку, повний набір страв, що пропонуються мандрівникам у ранковий час у готелях, ресто­ранах, кафе; зазвичай складається з фруктового соку, чаю або кави, булочки з маслом, джему, грінок та гарячої страви (вівсяної каші, бекону, яєчні, сосиски).

Анімаційна програма - комплекс заходів спортивного та розважального характеру, що входять до сфери рекреаційних і духовних інтерес ів туриста та розробляються для проведен­ня ним вільного часу.

Анкети (або о питу вальний лист) - об'єднана єдиним дослідницьким задумом система питань, спрямованих на виявлення кількісно-якісних характеристик об'єкта та предмета дослідження.

Анулювання - відмова замовника від забро­ньованих послуг. Анулювання поділяється на три види: своєчасне анулювання, пізнє анулювання, неприбздтя. У разі пізнього анулювання або неприбуття готель стягує штраф із замовника згідно з умовами, викладеними в договорі.

Ануляційний штраф - сума, яку сплачує туроператор об'єкту розміщення у випадку

порушення ануляційних строків незаїзду (непри­буття) або повної ануляції.

Ануляція поїздки - відмова (у письмовій формі) туриста, туроператора або турагента від виконання зобов'язань щодо туристського обслу­говування, зазначених у договорі.

Апартаменти - тип номерів у готелях (площею не менше ніж 40 м2), за своїм оформлен­ням наближені до сучасних квартир, що включа­ють місця для готування їжі (зазвичай вартість харчування не включається у вартість номера).

Апартамент-готель - готель квартирного типу з кухонним обладнанням для збереження, переробки та самостійного приготування їжі.

Апарт-готель - готельний комплекс, номери в якому складаються з апартаментів.

Апгрейд - надання послуги розміщення (номера) з підвищенням категорії без додаткової оплати.

Б

Багатомісний номер - номер, призначений для розміщення трьох і більше осіб, оснащений односпальними ліжками за кількістю осіб, які проживають.

База відпочинку - об'єкт розміщення сезонного функціонування, розташований у рекреаційній зоні, з забезпеченням умов для відпочинку з мінімальни­ми зручностями в регламентованому режимі.

База даних клієнтів - банк інформації про відвідувачів. Запис зазвичай проводиться під час продажу. Банк даних може й надалі використову­ватися для отримання різних типів довідок.

Бар - найпоширеніший тип закдадів ресто­ранного господарства при готелі. Залежно від місця розташування бари можуть класифіку­ватись як вестибюльні (лобі-бар), ресторанні, допоміжні, банкетні, при басейні, фітнес-центрі, сауні, міні-бари в номерах готелю тощо.

Белмен - службовець готелю, що підносить багаж і виконує доручення гостей.

Бермудський план - готельний тариф, що включає вартість розміщення і вартість повного (англійського) сніданку.

Бізнес-отель - готель, який спеціалізується на обслуговуванні ділових людей та підприємців і надає їм максимум зручностей для професійної діяльності: для проведення семінарів, переговорів і т.д.

Бізнес-центр - заклад, який спеціалізується на організації та проведенні конгрес-заходів і надає готельні послуги лише учасникам конгрес- заходів.

Білизна постільна - у готелях та інших об'єктах розміщення до постільної білизни відно­сять простирала, підодіяльники, наволочки, які підлягають регулярній заміні під час експлуатації житлових номерів.

Блок місць - кількісно та тимчасово обмежена сукупність ліжко-місць у готелі, за продаж яких матеріальну відповідальність перед хотельєром несе туристичний оператор.

Ботель - готель цілорічного функціонування, який розташований у невеликому за розміром плавзасобі та має умови для швартування і техніч­ного обслуговування плавзасобів туристів.

Ботокемпінг - об'єкт розміщення, як прави­ло, сезонного функціонування, розташований

на воді (річка, водоймище) та береговій зоні, має умови для технічного обслуговування плавзасобів.

Бронювання - процес замовлення потенцій­ним користувачем готелю основних і/ або додат­кових послуг у певному обсязі, з метою викорис­тання послуг в обумовлені терміни конкретним споживачем або групою споживачів.

Будинки відпочинку - це оздоровчі заклади з регламентованим режимом відпочинку. Як прави­ло, харчування входить до вартості проживання. Будинки відпочинку розташовують у місцевостях з привабливими природно-кліматичними умова­ми. Б основному це заклади розміщення відомчого підпорядкування.

Будинок мисливця (рибалки) - засіб розмі­щення для мисливців (рибалок), розташований в рекреаційній зоні, поблизу ліцензійних місць мисливства (рибальства).

Букінг - файл групового бронювання, що містить основну інформацію щодо продажу блоку номерів.

Бунгало - невеликий туристичний готель (будівля, зазвичай побудована з легких матеріалів на березі моря, часто пропонується в тропічних та південних країнах).

Бювар - настільна папка, яка містить у собі письмові приладдя (папір для писання, пошто­ві конверти та листівки з фірмовими знаками, авторучки) і розташовується на столі в готельних номерах для користування клієнтами, які в них проживають.

Бюро обслуговування - готельна служба, яка надає різноманітні інформаційні сервісні послуги, здійснює валютно-фінансові операції, забезпечує транспортними квитками й квитками для відвідування культурно-видовищних заходів і організовує необхідну медичну допомогу.

В

Валет-паркінг- послуга, яка надається клієн­ту готелю або ресторану та полягає у тому, що місцевий службовець забирає від входу автомо­біль, на якому тільки що під'їхав клієнт, паркує його на місцевій автостоянці й у необхідний час подає її клієнту, який знову вийшов на вулицю.

Валет-сервіс - загальна назва деяких готель­них послуг, які надаються клієнтам додатково за їх замовленням; наприклад, прання, прасування, хімчистка.

Вестибюль готелю (хол, лобі) - просторе, красиво оформлене приміщення, що знаходиться безпосередньо за входом до готелю та призначене для прийому, реєстрації та початкового обслуго­вування приїжджаючих гостей, виписування та розрахунків із від'їжджаючими гостями.

Вид на море, гори, сад - певне розташування номера, з вікна або балкона якого відкривається вид, що може розглядатися сторонами договору як суттєва властивість номера або групи номерів, що виділяє його серед іннгих та потребує конкретного зазначення при бронюванні, а в деяких випадках додаткової сплати.

Виписування (виїзд) з готелю - процедура припинення дії договору між готелем і клієнтом, яка включає звільнення клієнтом зайнятого ним номера та повернення юпоча від нього, а також остаточні розрахунки за всі надані йому послуги під час проживання.

Вілла - номер, розташований в окремому малоповерховому будинку.

Відмова в бронюванні послуг - відмова готелю в бронюванні основних і додаткових послуг готелю у визначений договором строк.

Вільний продаж послуг об'єктом розміщен­ня - надання об'єктом розміщення своїм партне­рам (туроператорам, турагентам та іншим) права самостійно підтверджувати їхнім клієнтам броню­вання місць в об'єкті розміщення з одночасним повідомленням останнього стосовно проведеного бронювання.

Все включено (all inclusive) - система обслу­говування в готелях, при якій харчування, напої (найчастіше місцевого виробництва) та окремі види послуг не вимагають додаткової оплати.

Різновидом даної системи обслуговування є система max inclusive (ultra inclusive), коли перелік додаткових послуг може бути істотно розшире­ний і включає безкоштовне користування сауною, перукарнею, заняття різними видами спорту тощо.

Гарні-отель - готель, де надається тільки розміщення у номерах, а ресторан відсутній.

Гірський притулок - об'єкт розміщення, розташований у віддаленій гірській місцевості на туристичному маршруті з активними способами пересування, призначений для короткочасного перебування та відпочинку.

Гостинність - повага до гостя та щирість при частуванні. Стала характерною рисою слов'янського народу.

Гостьовий будинок - об'єкт розміщення, де пропонуються мебльовані кімнати з мінімальни­ми зручностями, у більшості випадків пропону­ється сніданок.

Гостьовий двір - об'єкт розміщення для обслуговування віруючих, які подорожують з метою поклоніння святим місцям; розташований поблизу / на території монастирів, церков та інших релігійних організацій.

Гостьові кімнати - частина будинку, де пропонується розміщення у мебльованих кімна­тах з мінімальними зручностями, у більшості випадків пропонується сніданок.

Готель - підприємство будь-якої організа­ційно-правової форми власності, складається з номерів, надає готельні послуги, що не обмежу­ються щоденним заправлянням ліжок, прибиран­ням кімнат і санвузлів.

Готелі й аналогічні об'єкти розміщення -

майнові комплекси, що складаються з 7 і більше номерів, підлягають єдиному керівництву та згруповані за категоріями відповідно до переліку наданих послуг і наявного обладнання.

Готель-люкс - готель, який має тільки номери типу «люкс» та (або) «апартамент», «президент­ський апартамент».

Готель-резиденція - готель-люкс закритого типу, призначений для обслуговування держав­них посадових осіб.

Готельна індустрія - сукупність готельних комплексів та інших об'єктів розміщення, засобів транспорту, об'єктів громадського харчування, об'єктів і засобів розваг, об'єктів пізнавального, ділового, оздоровчого, спортивного та іншого призначення, організацій, що здійснюють туропе- раторську й турагентську діяльність, а також організацій, іцо надають екскурсійні послуги та послуги гідів-перекладачів.

Готельний комплекс - готель, що складається з двох або більше корпусів, територіально розді­лених між собою.

Готельна мережа - одна з мережевих, франшизних або інших готельних систем, члени якої користуються особливими привілеями, особли­во в національній системі бронювання.

Готельна послуга - дії (операції) підприєм­ства з розміщення споживача шляхом надання номера (місця) для тимчасового проживання в готелі, а також інша діяльність, пов'язана з розмі­щенням і тимчасовим проживанням. Готельна послуга складається з основних і додаткових послуг, що надаються споживачу при розміщенні та проживанні в готелі.

Готельний ланцюг - одна з ланцюгових, франшизних або інших готельних систем, члени якої користуються особливими привілеями, особливо в національній системі бронювання.

Готельно-офісний центр - готель, частина приміщень якого не є номерним фондом, спеці­ально обладнана і використовується як офіси.

Грум-сервіс - служба посильних у готелях вищого розряду, яка надає клієнтам незначні послуги, виконує їх доручення. Зазвичай службов­ці грум-сервісу набираються з підлітків, робота яких часто винагороджується за рахунок добро­вільної грошової подяки від клієнтів.

Групові тарифи - ціни-нетто для розміщення груп туристів з однаковою програмою перебування. Ціни-нетто формуються з офіційно-опублікованої ціни з груповою знижкою, як правило, без комісії.

Гуртожиток - об'єкт розміщення, як прави­ло, відомчого підпорядкування, з мінімальни­ми зручностями та кухонним обладнанням на поверсі.

Дата виїзду - дата виїзду споживача з готелю.

Дата заїзду - дата прибуття споживача до готелю.

Дата зняття броні - дата, коли заброньована кімната надходить до основного продажу.

Дача - об'єкт розміщення у рекреаційній зоні, що належить приватній особі та використовується нею для відпочинку.

Дворецький - старший служник, службова особа у готелях вищого розряду, до обов'язків якого входить надання приїжджаючим або від'їжджаючим гостям знаків особливої уваги: привітання або побажання щасливої дороги, піднесення келиха шампанського, букета квітів та інше.

Двомісний номер з одним двоспальним ліжком - номер, призначений для розміщення двох осіб, оснащений одним двоспальним ліжком.

Двомісний номер з двома односпальними ліжками - номер, призначений для розміщен­ня двох осіб, оснащений двома односпальними ліжками.

Дитячий оздоровчий комплекс - об'єкт розмі­щення, що забезпечує у регламентованому режимі надання комплексу послуг розміщення, харчування, оздоровлення та відпочинку для дітей.

Дитячий табір - об'єкт розміщення сезон­ного характеру з регламентованим режимом відпочинку та оздоровлення дітей, як правило, на канікулах.

Додаткові послуги - обсяг послуг, які не належать до основних послуг готелю, замовля­ються та сплачуються споживачем додатково за окремим договором.

Доплата за одномісне розміщення - у тих

випадках, коли оголошена вартість турпакета включає розміщення по дві особи у двомісних номерах, установлюється певна сума доплати для туристів, які бажають отримати для себе одноміс­не розміщення.

Дорожній готель - готель, розташований за межами міста вздовж доріг, має умови для паркування автомобілів без технічного обслуговування автотранспорту.

Е

Експрес-сніданок - найчастіше використо­вується при організації харчування у номерах готелю.

Елементи фірмового стилю - товарний знак, логотип (спеціально розроблене оригінальне зображення, повне або скорочене найменуван­ня фірми чи групи її товарів); фірмовий блок (з'єднані у композицію знак і логотип, а також різноманітного роду пояснювальні надписи); фірмові кольори; фірмовий комплект шрифтів; фірмові константи (формат, система верстки тексту, ілюстрації тощо).

З

Завантаження - коефіцієнт зайнятих готель­них номерів відносно загальної кількості номерів готельного комплексу.

Завантаження готелю - співвідношення у відсотковому обчисленні кількості проданих готельних номерів (місць) та загальної місткості готелю за певний період. Коефіцієнт завантажен­ня є показником ефективності роботи готелю.

Завідуючий готельним господарством -службова особа, яка в невеликих готелях відпові­дає за утримання та експлуатацію всіх житлових номерів.

Завідуючий поверхом - службова особа у великому готелі, яка відповідає за утримання та експлуатацію всіх житлових номерів (місць) на закріплених за нею одним або декількома житловими поверхами.

Зал служби прийому - частина вестибюля готелю, де розташована служба прийому гостей (служба портьє або чергового адміністратора).

Замовлення (резервація) - одноразовий акт бронювання певних послуг на певні терміни для певних туристів.

Замовник - фізична або юридична особа, в тому числі суб'єкт туристичної діяльності, яка укладає відповідний договір з надання готель­них послуг від імені та на користь споживача і здійснює оплату за цим договором (надає гарантії щодо оплати за цим договором).

Знижка - зниження початкової продаж­ної ціни від опублікованої, довідкової. Знижки бувають сезонні, групові, вихідного дня, для постійних клієнтів, дітей та інші.

Зустріч-проводи - комплекс послуг (транспортні послуги, послуги носильника, перекладача тощо), що надаються туристам при їх доставці з аеро- або морського порту, залізничного вокзалу або автобусної станції до готелю і назад.

І

Імідж - сприятливе або несприятливе сприй­няття споживачем певного готельного комплексу, а також його послуг.

Інтернет-бронювання - бронювання номерів, що здійснюється з інтернет-сайту готельного комплексу з автоматичною перевіркою наявності вільних номерів на зазначені клієнтом дати та автоматичним одержанням підтвердження броню­вання.

Караван - об'єкт розміщення в мобільному автопричепі з умовами для розміщення та приго­тування їжі.

Караван-будиночок - караван, що викорис­товується у стаціонарному режимі; розташований переважно на території кемпінгу; може бути підключеним до інженерної системи забезпечення життєдіяльності.

Картка готельна - спеціальна картка, що видається клієнту, який проживає у готелі, де вказа­но номер житлової кімнати, наданої клієнту, і яка є документом ідентифікації клієнта всередині готелю.

Категорія готелю - класифікаційне угрупо­вання, що характеризується певним комплексом вимог; класифікація готелів за категоріями заснована на комплексі вимог до будинків, матеріаль­но-технічного обладнання готелю, номенклатури і якості наданих послуг, рівня обслуговування. Категорії позначаються символами (зірками). Кількість зірок збільшується у відповідності до збільшення рівня якості обслуговування, комфортності приміщень та самого будинку.

Категорії номерів:

апартамент - номер «квартирного» типу, що складається з трьох житлових кімнат (спальня, вітальня, кабінет), міні-кухні, одного повного та одного неповного санвузлів; розрахований на проживання 1-2 осіб;

дуплекс - двоповерховий номер категорії «апартамент» з внутрішніми стаціонарними сходами; розрахований на проживання 1-2 осіб;

економ-номер, що складається з однієї житлової кімнати та неповного санвузла; розрахований на ~ проживання 1-2 осіб;

е кодом першої категорії - номер, що склада­ється з однієї житлової кімнати та неповного санвузла; розрахований на проживання трьох і більше осіб, у номері категорій «Економ» і «Економ першої категорії» складовими неповно­го санвузла є умивальник та унітаз;

економ другої категорії - номер, що складається з однієї житлової кімнати з умивальником; розрахований на проживання трьох і більше осіб;

економ третьої категорії - номер, що складається з однієї житлової кімнати без санітарно-гігієніч­них зручностей (санвузол у коридорі); розрахова­ний на проживання трьох і більше осіб;

люкс - номер, що складається з двох житлових кімнат (спальня, вітальня/ кабінет) з повним санвузлом; розрахований на проживання 1-2 осіб. У номері категорій «Апартамент» і «Люкс» складовими повного санвузла є: умивальник, ванна, душ, унітаз, біде;

напівлюкс (студіо) - номер, що складається з однієї житлової кімнати з плануванням, яке дозволяє використовувати частину приміщен­ня як вітальню (їдальню), кабінет, та повного санвузла; розрахований на проживання 1-2 осіб. У номерах категорії «Напівлюкс» («Студіо») та «Стандарт» складовими повного санвузла є: умивальник, ванна/душ, унітаз;

президентський апартамент - номер «квартир­ного» гину, що складається з 5 і більше житлових кімнат (спальня, додаткова спальня, вітальня, кабінет, приміщення для проведення нарад), міні-кухні з їдальнею, одного повного санвуз­ла та одного або більше гостьових санвузлів; розрахований на проживання 1-2 осіб. У номері категорії «Президентський апартамент» складо­вими повного санвузла є; умивальник, ванна, душ, джакузі, унітаз, біде;

стандарт - номер, що складається з однієї житло­вої кімнати та повного санвузла; розрахований на проживання 1-2 осіб;

суміжні номери (комплекс) - два і більше номерів, які сполучені між собою суміжними дверима, можуть мати спільний передпокій, спільний/самостійні санвузли.

Кемпінги - підприємства готельного госпо­дарства транзитного типу, але сезонної експлуа­тації в період потоку автотуристів. Організовані за принципом часткового самообслуговування з екіпажним розселенням автотуристів та особистих стоянок автомашин у місці проживання. Кемпінги, як правило, споруджуються у вигля­ді наметового містечка, частково житло може бути облаштоване в неопалювальних приміщеннях.

До складу кемпінгів входять:

-будинки адміністративно-господарської

-служби;

-заклади ресторанного господарства;

-підрозділи побутового обслуговування;

-стоянки для автомобілів.

Керівник готелю - особа, яка володіє або керує готельним підприємством.

Кімнатний сервіс - наявність у готельному комплексі послуг з доставки до номера їжі, напоїв, кореспонденції.

Класифікація об'єктів розміщення - проце­дура, яка проводиться на добровільній основі та включає здійснення оцінки відповідності об'єкта розміщення вимогам, встановленим у системі, і його атестацію на відповідну категорію.

Клієнт (замовник) - покупець або замовник продукції чи послуг даної організації.

Клуб-готель - готель, що складається з закла­ду розваг - клубу та об'єкта розміщення - готелю, який пропонує готельні послуги, організовує дозвілля та надає інші послуги переважно членам клубу.

Комфорт - сукупність побутових зручностей, упорядженість і затишок житла, громадських закладів, засобів сполучення тощо.

Конгрес-готель - готель, що має умови для організації та проведення конгрес-заходів, ділових зустрічей і переговорів.

Конгрес-центр - заклад, який спеціалізуєть­ся на організації та проведенні конгрес-заходів; надає готельні й інші туристичні послуги виключ­но учасникам конгрес-заходів, ділових зустрічей та переговорів.

Консьєрж - швейцар. У готелях вищого розряду створюються служби консьєржа, які зазвичай розташовуються в головному вести­бюлі та надають гостям, що прибувають або від'їжджають, послуги носильників, швейцарів, посильних, виклику автотранспорту, продажу екскурсій, театральних квитків та інше.

Континентальний план - метод розрахунку вартості кімнати в готельному комплексі, коли ціна містить у собі «континентальний сніданок», а також вартість самої кімнати.

Континентальний сніданок - стандартний набір страв у ранковому меню, який пропонується туристам у готелях, ресторанах, кафе. На відміну від англійського сніданку, континентальний - більш легкий за своїм складом. До нього зазвичай включають каву або чай, булочку, масло, джем. У країнах Північної Європи він може бути доповне­ний сиром, холодним м'ясом або рибою.

Конференц-зал - зал для проведення зборів нарад, конференцій із присутністю великої кількості учасників заходів, що проводяться.

Корпоративні тарифи - ціни на готельні послуги, що пропонуються тим колективним замовникам, які не здійснюють туроператорської або турагентської діяльності, та чисельно: виражаються у вигляді відсоткових знижок від опублікованих тарифів.

Котедж - окремо розташований об'єкт розміщення, що містить одну/декілька кімнат, розрахований на розміщення однієї/декількох сімей (осіб) з окремими входами для кожної сім'ї.

Круїзне судно - спеціально обладнане судно, яке забезпечує надання послуг розміщення у каютах, а також послуг перевезення, харчування, розваг та інших супутніх туристичних послуг під час круїзу.

Культура обслуговування - вид культури, який підтримує систему обслуговування клієнта через політику фірми, циркуляри, заохочення та інші дії організації.

Курортний готель - готель, що розташова­ний на території курорту, має умови для відпо­чинку та рекреації.

Л

Ліжко-день - день, проведений постояльцем у готельному комплексі. Показник зайнятості готельного номера (місця) у добах. Незайняте ліжко вважається таким, що простоює.

Ліжко двоспальне - широке ліжко, на якому можуть спати дві особи. Двоспальне ліжко використовується в меблюванні двомісних номерів, які зазвичай надаються подружжю або особам, які подорожують удвох, за їх згодою.

Ліжко додаткове - тимчасово встановлюється у готельному номері за згодою або за бажанням осіб, які займають його, у тих випадках, коли їх кількість перевищує кількість постійних ліжок у номері (зазвичай для маленьких дітей). За користування додатковим ліжком встановлюється окрема платня.

Ліжко «королівського розміру» - двоспальне ліжко, довжина й ширина якого значно перевищують звичайні стандарти. Ліжко «королівського розміру» (king size) за довжиною й шириною перевищує ліжко розміру «королеви» (queen size). Такими в готелях оснащуються номери, призначе­ні для важливих осіб, молодят, для осіб, які відда­ють перевагу особливому спальному комфорту.

Лікувально-оздоровчий комплекс - об'єкт, що складається з однієї або декількох будівель, в яких у регламентованому режимі надаються послуги розміщення, харчування, лікування, медичні, профілактичні й оздоровчі; розміщений зазвичай у рекреаційній зоні.

Лотель - готель, призначений для перебуван­ня та обслуговування туристів, що займаються кінним спортом; має умови для утримання коней.

М

Майданчик для кемпінгу - спеціально облаштована огороджена територія з санітарними зручностями для розташування наметів, ротелів, караванів, караванів-будиночків, має умови для надання інших туристичних послуг.

Машина для чищення взуття - кругла волосяна щітка, яка автоматично обертається та використовується для безкоштовного чищення взуття відвідувачів біля входу до готелю.

Мерчандайзинг - підтримка позитивного іміджу підприємства.

Міжнародні готельні правила - норма­тивний документ, розроблений Міжнародною готельною асоціацією, в якому визначені принци­пи відносин споживача готельної послуги (турис­та) і готелю, їх взаємні права та обов'язки, що витікають з договору на розміщення.

Місце (ліжко-місце) - частина площі номера з ліжком, постільною білизною, рушниками та іншим інвентарем відповідно до категорії готелю, призна­чена та придатна для проживання однієї особи; для забезпечення прийому й обслуговування з коротко­часним терміном перебування автотуристів, водіїв вантажного транзитного транспорту.

Модифікований американський план -

готельний тариф, який включає у себе вартість розміщення та дворазове харчування (сніданок та обід або сніданок та вечеря).

Мотель - готель, розташований за межами міста вздовж доріг (автошляхів), що надає послуги в одно-двоповерхових будівлях або частинах будівель з окремими входами, має умови для паркування та технічного обслуговування автомобілів.

Н

Наметовий табір - об'єкт, що має умови для розміщення у наметах та для активного відпо­чинку на природі.

Напівпансіон - вид харчування в готелях, при якому сніданок і вечеря або сніданок і обід включені до вартості проживання.

Негарантоване бронювання - вид «прямого» бронювання, при якому об'єкт розміщення надає клієнту номер у день заїзду до 18.00, після чого бронь анулюється без застосування штрафних санкцій.

Неприбуття - фактичне неприбуття спожи­вача, групи споживачів до готелю у день заїзду або ануляція заброньованих послуг менше ніж за 24 години до вказаної дати поселення.

Номер - окреме мебльоване приміщення, що і складається з однієї або декількох кімнат, обладнаних для тимчасового проживання.

Номер «люкс» - номер у об'єкті розміщення (площею не менше 35 м2), який складається з двох ; житлових кімнат (вітальні та спальні), розрахова­ний на проживання однієї-двох осіб.

Номер «люкс» для молодят - номер З І великим двоспальним ліжком, красиво оформленим інтер'єром, пропонується для розміщення! молодят під час весільної подорожі.

Номерний фонд - загальна кількість номерів у готельному господарстві.

О

Образ (імідж) готельного комплексу -уявлення про готельний комплекс, що складається з різних контактних аудиторій, у першу чергу і в цільовому ринку готельного комплексу - тієї його частини, що розглядається для нього як ціль маркетингових дій.

Обслуговування у номері готелю - здійснюється з 7.00 до 23.00 години. Меню страв та асортимент алкогольних напоїв друкується на місцях - ' вкладишах до папки «Обслуговування у кімнаті» і двома чи декількома мовами.

Одномісний номер - номер, призначений І для розміщення однієї особи та оснащений одним: односпальним ліжком.

Опубліковані тарифи - офіційно опубліковані для клієнтів «довідкові» ціни, ціни роздрібного продажу готельних послуг, ціни «біля стійки»; як правило, це максимально високі ціни.

Основні послуги - обсяг послуг готелю (проживання, харчування тощо), що включаєть­ся до ціни номера (місця) і надається споживачу згідно з укладеним договором.

Основні готельні послуги - перелік та обсяг послуг, які стандартно пропонуються туристу колективним об'єктом розміщення та оплачуються туристом при укладанні договору (розміщення, харчування та інше). Послуги, які надаються готелем, вказані у каталогах даного об'єкта розміщення.

Отель - готель з обслуговуванням виключно у номерах категорії «люкс».

Отель-гарні - готель, в якому відвідувачам надається тільки нічліг у номерах. Ресторан та інші підприємства харчування в отелі-гарні відсутні. Отелі-гарні відносять до категорії еконо­мічних готелей, ціни в них є нижчими, ніж у звичайних готелях.

Отель клубний - невеликий готель вищої категорії, що належить будь-якому клубу або товариству і використовується для відпочинку його членів та гостей. Клубні отелі найчастіше розташовуються у позаміській зоні. До їх складу входять ресторан, бар, приміщення для танців, ігор, спортивні спорудження.

Отель-резиденція - готель закритого типу, призначений для обслуговування державних посадових осіб під час офіційних візитів.

Очікуване обслуговування - обслугову­вання, яке споживач сподівається отримати від фірми, що його надає.

П

Пабліситі - діяльність, пов'язана з поширен­ням різноманітної інформації про готельний комплекс або готельні послуги в засобах масової інформації, яка не оплачується спонсором.

Палац-отель - готель, розташований у будівлі, яка є історико-архітектурною пам'яткою палацової або замкової архітектури.

Пансіон - об'єкт розміщення, який має невелику кількість кімнат, розрахований, як правило, на розміщення з харчуванням 10-20 осіб на декілька днів.

Пансіонат - об'єкт розміщення оздоровчого напряму, розташований у позаміській або рекреацій­ній зоні, призначений для тривалого перебування з регламентованим режимом відпочинку та харчуван­ня. Пансіонати призначені для тривалого відпочин­ку від 10 до 20 днів і оздоровлення дорослих і батьків з дітьми. Відпочинок у пансіонаті регламентується розпорядком дня. Місткість пансіонатів - 500-1000 місць. Для кращої організації від,починку в струк­турі пансіонату передбачають виділення житлових груп на 200-250 осіб. Для розміщення контингенту відпочиваючих використовують спальні на 1, 2 і З ліжко-місця та двокімнатні житлові номери на 4 і 5 ліжко-місць. Харчування організовують в їдальнях, додатково передбачаються буфета, бари. У пансіонатах, в яких до 50% загальної кількос­ті відпочиваючих діти, обов'язковим є наявність умов для організації дитячого відпочинку. Зокре­ма передбачаються ігрові майданчики для дітей, приміщення для роботи з дітьми, гральні автома­ти, бібліотека з читальним залом тощо. Пансіона­ти розраховані на широке коло відпочиваючих різного віку, статі, соціального статусу.

Паспорт об'єкта розміщення - деклара­тивний документ, який містить точний опис місцезнаходження, матеріально-технічної бази та переліку послуг, які надаються клієнту в об'єкті розміщення.

Перебронювання - бронювання з перекрит­тям попередження системи про відсутність готель­них номерів певного типу в певному інтервалі дат для продажу.

Підтвердження замовлення - офіційна відповідь об'єкта розміщення про згоду прийняти та виконати замовлення.

Підтвердження заброньованих послуг -згода готелю щодо виконання замовленого обговореного переліку основних і додаткових послуг згідно з заявкою.

Пізнє анулювання - анулювання у термін не пізніше, ніж за одну добу до дата запланованого в'їзду або в обумовлені договором терміни.

Пізній виїзд - виїзд споживача з готелю після розрахункової години в день виїзду.

Пізній сніданок - час надання - з 10.00 до 14.00. Заведено проводити у святкові дні. Подають: гарячі і холодні напої, булочки, масло, джем, ковбасу, сир, супи, гарячі м'ясні страви, десерти. Форма пропозиції - буфет.

Пізня оплата - часткова оплата, що переда­ється до служби прийому та розміщення, коли гість уже виїхав.

План бермудський - визначення турист­ського пакета, яке використовується в Америці та інших країнах, що включає нічліг у підпри­ємстві готельного типу та сніданок кожний день в американському стилі.

План європейський - прийняте в багатьох європейських країнах визначення обслугову­вання, яке включає тільки розміщення у готелі. Будь-яке харчування сплачується окремо.

Повний пансіон - режим триразового харчу­вання в готелі (сніданок + обід + вечеря); напої за обідом і вечерею зазвичай у вартість не входять.

Подвійне збільшенн я - організація систе­ми подвійного заселення, коли незнайомі люди заселяють один номер, а в адміністрації на спеці­альному стенді зберігаються 2 картки (чеки) під номером цієї кімнати.

Позиціювання - комплекс заходів, завдя'- ки яким у свідомості цільових споживачів дана готельна послуга займає власйе, відмінне від інших і вигідніше для готельного комплексу місце стосовно аналогічних послуг.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.027 сек.)