АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Показники ефективності номерного фонду

Читайте также:
  1. Аналіз витрат і ефективності діяльності суб’єктів державного сектору.
  2. Аналіз ефективності використання оборотного капіталу.
  3. Аналіз ризику та ефективності управління портфелем фінансових інвестицій.
  4. Аналіз структури позикового капіталу, ефективності його використання
  5. Аналіз та оцінка ефективності експортних операцій
  6. Аналіз та оцінка ефективності імпортних операцій
  7. Безробіття, його показники і види. Допомога до безробіттю.
  8. Біоелектричні показники серця (ЕКГ)
  9. Бюджет розвитку місцевих бюджетів є складовою спеціального фонду місцевих бюджетів.
  10. В Україні немає свого фільмофонду і державного кіномузею, низький рівень кіноосвіти. Зовсім зникла кінопреса (журнали “Новини кіноекрана”, “Вавилон”).
  11. В яких відповідях названі показники (характеристики) злочинності?
  12. Визначення ефективності товарно-асортиментної політики

- згідно з загальносвітовим стандартом обліку у готельному господарстві USA (Uniform Sistem of Accounts for the Loolging Industry) включають;

кількість номеро-днів в експлуатації - потужність номерного фонду за винятком номерів, які постій­но використовуються готелем протягом року для власних потреб, а також номерів, що знаходяться у вимушеному простої більше одного тижня;

кількість зайнятих номеро-днів - уточнений показник кількості номеро-днів в експлуатації за винятком номерів, які тимчасово використо­вуються готелем для власних потреб, і номерів для безкоштовного обслуговування гостей;

коефіцієнт завантаження - співвідношення зайнятих номеро-днів до кількості номеро-днів у експлуатації;

середній строк проживання - співвідношення

кількості використаних людино-днів до фактич­ної кількості гостей, які проживають у готелі за штату у відповідному періоді.

Притулок туристичний - об'єкт розміщення для спільного короткотермінового перебування та відпочинку, розташований на туристичному маршруті з активним способом пересування; розрахований на самообслуговування з викорис­танням обладнання спільного користування; має умови для приготування їжі.

Профілакторій - об'єкт розміщення відомчо­го підпорядкування, призначений для організа­ції відпочинку працівників, як правило, однієї організації, має умови для надання профілактич­них послуг, лікування професійних захворювань та загального оздоровлення.

Покоївка - службовець готелю, до обов'язків якого входить прибирання житлових номерів та надання інших незначних послуг за проханням клієнта.

Портьє - службовець готелю, в обов'язки якого входить приймання тільки-но прибулих гостей, їх реєстрація, закріплення за ними вільних номерів, видавання ключів, а також оформлення від'їзду клієнтів.

Посланець у готелі - службовець у готелі, який виконує незначні доручення гостей: відправ­лення та доставка пошти, піднесення пакунків, пакетів, купівля дрібних речей тощо. Зазвичай посланцями у готелі служать юнаки, вдягнені в уніформу.

Потенційні клієнти - компанії або приватні особи, з якими ще не встановлений контакт, але вони можуть бути потенційними покупцями (клієнтами) товарів та послуг, тому що мають характеристики цільового ринку.

Потужність номерного фонду - загальна кількість номеро-днів на рік у готельному госпо­дарстві.

Прайс-лист - перелік товарів і прейскурант­них цін на них без ілюстрацій і пояснень.

Пральня - приміщення в готелі, де здійсню­ється прання використаної спальної, лазневої, столової білизни, спецодягу службовців, а також речей за замовленням відвідувачів.

Прибирання номера - приведення житлового готельного номера до належного стану. Існує декілька видів прибирання номера: генеральне, після виїзду гостя, кожен день, ранкове, вечірнє, за проханням гостя.

Пріоритетне бронювання - безризикова форма взаємин туроператора та хотельєра, що характери­зується першочерговістю розгляду заявок туропе­ратора менеджерами служби бронювання готелю.

Пряме бронювання - бронювання без по середників.

Р

Ранній заїзд - заїзд споживача до готелю до розрахункової години.

Реєстрація прибуття до готелю - реєстрація осіб, які прибули на нічліг до готелю, на основі заповнення ними спеціальних реєстраційних карток повідомленнями про власні паспортні дані.

Реліз-дата - день повернення туроператором (турагентом) засобу розміщення непроданих (незарезервованих) номерів, що відстоїть від фактичної дати на тривалість реліз-періодів.

Реліз-період (період звільнення) - період часу, протягом якого відбувається звільнення номерів з квоти.

Ресторан - тип підприємства загального харчування, де відбувається виготовлення, реалі­зація й організація вживання широкого асорти­менту страв та виробів складного приготування всіх основних груп з різних продуктів та вино­-горілчаних виробів.

Рецепція (ресепшн) - загальна зала, кімната або стійка, розташована в приміщенні готелю, призна­чена для прийому, реєстрації та оформлення гостей, а також знаходження чергових-портьє, які здійсню­ють прийом і видачу ключів від номерів туристам і виконують різного виду доручення постояльців і гостей готельного комплексу.

Розміщення без харчування - розміщення в готелі, у вартість якого не входить харчування (RO).

Розміщення з повним пансіоном - розмі­щення в готелі, у вартість якого входить триразове харчування або харчування в будь-який час за бажанням туриста (AL, ALL Incle).

Розміщення з напівпансіоном - розміщення в готелі, у вартість якого входить дворазове харчу­вання (на вибір): сніданок та обід або сніданок та вечеря (RD).

Розміщення та сніданок - розміщення в готелі, у вартість якого входить тільки сніданок (RB, ВВ).

Розрахункова година - момент початку (закінчення) доби (зазвичай о 12.00 годині опівдні), до якого клієнт готелю повинен звільнити номер або сплатити повністю або частково наступну добу перебування.

Розряд готелю - офіційно затверджений, згідно з діючими стандартами та вимогами, рівень якості готелю.

Розширений сніданок - як доповнення до континентального сніданку, до меню якого включа­ються: соки, порційні гастрономічні вироби (шинка, ковбаса та твердий сир на закусочній тарільці, страви з яєць, йогурти в асортименті, кисломолоч­ний сир, сухі сніданки типу мюслі тощо). Страви з яєць готуються за індивідуальними замовленнями.

Ротель - об'єкт розміщення пересувного типу, що є вагоном із одно- /двомісними відсіками, кожен із яких оснащений сантехнічним обладнанням, вентиляцією, персональним освітленням; може мати облаштовані зони для надання послуг і харчування та розваг.

С

Санаторій - заклад, розташований на території курорту чи рекреаційної зони, забезпечує 1 надання послуг з розміщення, дієтичного харчування, лікування та профілактики у регламентованому режимі.

Своєчасне анулювання - відмова замовника від використання заброньованих послуг не пізніше ніж за три доби до дати запланованого заїзду або в обумовлені договором терміни.

Сезонні норми - різні ціни на послуги, що р змінюються в залежності від сезону.

Сезонно-ціновий план - сукупність усіх і цінових періодів, які утворюють рік або сезони, коли функціонує об'єкт розміщення.

Сейф - спеціальний вогнетривкий ящик, комірка в готелі (в житловому номері або в службі портьє), в якому клієнти готелю можуть зберігати свої цінності (гроші, ювелірні прикраси, документи).

Сервіс-характеристика об'єкта розміщення -стандартизований перелік послуг та матеріально-технічних засобів для їх надання, який міститься в паспорті об'єкта розміщення. Сервіс-характеристи­ка об'єкта розміщення публікується в офіційному туроператорському каталозі (каталозі маршрутів).

Сервісний франчайзинг - поширений у сфері послуг. Франчайзі отримує право займатися певним видом діяльності під торговою маркою франчайзера («Хирш»),

Система «Фортуна» - продаж пакета турпослуг зі знижкою, яка надається туристу за добро­вільну згоду на розміщення без зазначення конкретного готелю; в якому конкретному готелі його розмістять, турист дізнається, коли прибу­де на місце відпочинку; при цьому турфірмою гарантується розміщення в готелі певної категорії.

Система фірмового стилю - товарний знак, логотип, фірмовий блок:

Сільський будинок - заклад розміщення в окремо розташованій будівлі на території садиби діючого приватного підсобного господарства з забезпеченням умов для приготування їжі, переважно з продуктів цього господарства.

Служба дозвілля - служба сучасного готелю, в обов'язки якої входить підтримання в належ­ному стані всіх спортивних майданчиків, спору­джень, надання інструкторської та тренерської підтримки.

Сніданок з шампанським - подається з офіційного приводу. Проводиться у передобідній час і триває протягом 1,5-2 годин. Пропонують різноманітні канапе (маленькі бутерброди) з делікатесами, невеликі холодні та гарячі закуски, можливі гарячі м'ясні страви, десерти.

Споживач - фізична особа, яка придбуває, замовляє, використовує або має намір придбати чи замовити товари, роботи, послуги для власних (побутових) потреб.

Спортивно-оздоровчий комплекс - заклад, що складається із об'єкта розміщення, ресто­ранного господарства та інших, які забезпечу­ють надання комплексу спортивно-оздоровчих послуг, послуг відпочинку та ДОЗВІЛЛЯ. і

Стандарт обслуговування - комплекс обов'язкових для виконання правил обслугову­вання клієнтів, які повинні гарантувати встановле­ний рівень якості всіх операцій, які виконуються.

Стиль - основна своєрідна форма вираження.

Студія - однокімнатний номер в об'єкті розмі­щення, площею не менше ніж 25 м2, розрахований на проживання однієї/двох осіб, з плануванням, що дозволяє використовувати частину приміщен­ня як вітальню/їдальню/кабінет.

Сюїт - номер в об'єкті розміщення, площею не менше ніж 75 м2, який складається з трьох та більше житлових кімнат (вітальня/їдальня, кабінет та спальня) з нестандартним двоспальним ліжком (200x200 см) та додатковим гостьовим туалетом.

Т

Табір праці та відпочинку - об'єкт розмі­щення, який надає послуги посезонно та має умови для здійснення у регламентованому режимі певної діяльності (сільськогосподарської, архео­логічної, екологічної тощо) під час відпочинку.

Табльдот - обслуговування туристів за единим для всіх клієнтів меню без права вибору страв.

Таймшер - 1) купівля права користування номером на один-два тижні в тому чи іншому місці протягом тривалого часу. При цьому створюються умови для обміну місцями відпо­чинку, що дозволяє власникам таймшерів, за бажанням, відпочивати в різних місцевостях;

2) спільне володіння нерухомістю (кондо­мініум) у туристському бізнесі з можливістю користуватися нею протягом певного часу, яка пропорційна грошовому внеску.

Тариф сімейний - пільговий тариф та деякі знижки, які застосовуються готельними підпри­ємствами при розміщенні сімей.

Технологія готельного обслуговування -сукупність різноманітних процесів та дій в обслуговуванні клієнтів, а також засобів та техно­логічних процедур використання, експлуатації та підтримання у відповідному стані номерного фонду, приміщень і служб готелів, інших будівель та споруджень.

Типи ліжок:

- односпальне - ліжко для однієї особи;

- двоспальне ліжко - ліжко для двох осіб з одним або двома матрацами;

- двоярусне ліжко - два ліжка, розташовані одне над одним та з'єднані сходами, з відстанню до стелі від верхнього ліжка не менше ніж 75 см;

- дитяче ліжко - ліжко для немовляти або малень­кої дитини, яке має високі бокові стінки.

Транзитний готель - готель, розташований на вокзалі або поблизу нього, біля аеропорту, пристані тощо, призначений для обслуговування, як правило, транзитних пасажирів.

Транзитні підприємства готельного господарства призначені для обслуговування будь-якого контингенту населення в умовах короткої транспортної зупинки на залізничних, автомобільних і водних шляхах та авіалініях. Це підприємства малої або середньої місткості з обмеженим рівнем комфорту.

Для готельних підприємств цього функціо­нального призначення передбачаються, в основно­му, приміщення загального користування, строк перебування споживачів готельних послуг обмеже­ний і в основному становить одну-три доби.

Трансфер - перевезення туриста, і його багажу з вокзалу (залізничного,, морського, авіаційного) до готелю або назад в пунктах його зупинки за маршру­том. Трансфер індивідуальних туристів виконується легковою автомашиною або мікроавтобусом, а трансфер групових туристів - автобусами.

Тур - поїздка за певним маршрутом, в певний строк, з певним комплексом послуг (перевезення, розміщення, харчування тощо). Розрізняється індивідуальна та групова подорож.

Туристична база - об'єкт розміщення, розта­шований на маршруті з активними засобами пересування туристів (гірський, лижний, водний, пішохідний тощо), який має умови для харчуван­ня та організації активного відпочинку в регла­ментованому режимі.

Туристичний клас (економічний клас) -розміщення по дві-чотири особи в номері без окремої ванни або душа.

Туристичний комплекс - заклад, що склада­ється із об'єкта розміщення, ресторанного господарства та інших, що забезпечують надання послуг з розміщення, харчування, відпочинку та дозвілля.

Туристично-оздоровчий комплекс -комплекс, що надає послуги в сфері оздоровлення.

Туроператорські тарифи -- ціни на готельні послуги, запропоновані для реалізації туропера­тору та виражені чисельно в ціні, яка встановлю­ється готелем і не містить торговельної надбавки туроператора.

Ф

Фермерський будинок - об'єкт розміщення в окремо розташованій будівлі на території садиби фермерського сільського господарства із забез­печенням умов для приготування їжі переважно з продуктів фермерського господарства.

Фіксована квота - квота з закріпленням певних номерів готельного фонду за конкретним туроператором (турагентом).

Флотель - спеціально обладнане комфорта­бельне судно, яке використовують як плавучий готель, в якому забезпечують надання послуг активного відпочинку та розваг, може мати умови для проведення конгрес-заходів.

Франкфуртська таблиця зі зниження цін на поїздки - документ, який визначає норму (у відсотках) зменшення вартості послуги залежно від зазначених туристом недоліків її надання.

X

Хостел - різновид готелів з невеликим переліком послуг, готельний комплекс коридор­ного типу (гуртожиток), що пропонує мінімум комфорту для своїх клієнтів, орієнтований на обслуговування молоді, має умови для самостій­ного готування їжі та санітарно-технічні зручності на поверсі або у блоці, а також на підприємствах громадського харчування.

Хотельєр - людина, яка є власником або представником топ-менеджменту готельного комплексу й представляє інтереси готельного комплексу у відносинах з третіми особами.

Час звільнення номера - час (місцевий), не пізніше якого турист повинен звільнити номер у день від'їзду.

Час надання номера - час (місцевий) заселен­ня туриста до номера в день заїзду. У більшості європейських готелів - 14.00, у готелях США - 15.00 або 16.00.

Ш

Шале - невеликий будинок з мінімальною кількістю зручностей, скромно обставлений, зі всім необхідним для приготування їжі облад­нанням та холодильником; будь-який невеликий заміський будинок (у Франції і Швейцарії).

Шведський стіл - вид самообслуговування в ресторанах, кафе, який відрізняється тим, що відвідувачі за єдину усереднену платню отримують будь-яку кількість страв за власним бажанням з числа запропонованих, заздалегідь виставлених до зали.

Штрафні санкції - штраф, який сплачуєть­ся договірною стороною у випадку порушення нею вимог, обумовлених договором або чинним законодавством.

 

Не вважайте ресторан як майстерню, де постійно готують та подають їжу, а вважайте його театром, місцем, де продають послуги, задоволення та враження.

Марціано Паллі


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.014 сек.)