АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ТЕМА 4. ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Читайте также:
  1. II. Актуалізація опорних знань та мотивація навчальної діяльності
  2. III. Витрати діяльності
  3. V. Зміст навчального матеріалу
  4. VІ. ПРАВОВІ І НОРМАТИВНО – ТЕХНІЧНІ ОСНОВИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
  5. Аналіз витрат і ефективності діяльності суб’єктів державного сектору.
  6. Аналіз інвестиційної діяльності підприємства за даними фінансової звітності.
  7. Аналіз фінансових результатів діяльності та рентабельності
  8. Анотований зміст
  9. Атестація професійної діяльності вчителів в організації післядипломної педагогічної освіти в Греції
  10. Аудіювання як вид мовленнєвої діяльності.
  11. Б) відображення життєзмістовних питань буття людини
  12. Безпека життєдіяльності

Пізнання в контексті людського існування. Проблема ви­значення меж людського пізнання і самопізнання. Зростання і поглиблення знань як результат пізнавальної діяльності. Пере­хід від незнання до знання і від нього - до практики як ос­новний зміст пізнавальної діяльності людини.

Суб'єкт і об'єкт пізнання, їх неподільність. Види пізнаваль­ної діяльності: чуттєве і раціональне, емпіричне і теоретичне.

Значення практики для пізнання. Творчість як конструктивний принцип пізнання. Сенсуалізм, раціоналізм і прагматизм як альтернативи науково-філософському розумінню сутності пі­знавального процесу.

Проблема істини у філософії і науці. Характеристики істи­ни. Істина як процес, результат та передумова перманентного розвитку пізнавального процесу. Аналіз постмодерного запе­речення істини. Догматизм і релятивізм як неадекватне пізнан­ня. Проблема помилковості у пізнанні. Принципи перевірки знан­ня: верифікація, фальсифікація, фалібілізм, критичний раціо­налізм.

Логіка, методологія і методи наукового пізнання. Емпірич­не, теоретичне, експериментальне дослідження і відповідні ме­тоди. Евристичний потенціал наукової методології.

Специфіка соціального пізнання. Проблема об'єктивної іс­тини у соціальному пізнанні. Соціальна прогностика і футуро­логія. Проблематизація майбутнього.

ТЕМА 5. ФІЛОСОФСЬКЕ РОЗУМІННЯ СУСПІЛЬСТВА
ТА ЙОГО БУДОВИ

Суспільство як сукупність людей та їхніх взаємовідносин. Суспільство як форма соціального життя. Проблема інтерсуб'єктивності, співпраці, взаєморозуміння. Соціальна дія. Суб'єкт соціальної дії. Типи соціальної дії.

Проблема суспільної системності. О. Конт, К. Маркс, М. Вебер, П. Сорокін, Д. Белл, Н. Луман, Н. Шельскі. Елемен­ти структури суспільства та їх функції.

Діяльність людини як специфічний спосіб існування соці­ального. Матеріальне та ідеальне в суспільстві.

Виробництво матеріальних благ і виробництво людини. Спів­відношення продукування речей, ідей, людей. Продуктивні си­ли суспільства. Людина як головна продуктивна сила. Вироб­ничі відносини. Форми власності, планування, організації і уп­равління виробництвом. Виробництво, обмін, розподіл і спожи­вання матеріальних і духовних благ.

Потреби, інтереси і цілі людей як мотивація матеріального і духовного виробництва. Професіоналізм, компетентність і по­кликання.

Взаємозв'язок економічної, соціальної, політичної та ду­ховної сфер життя людей. Соціальна структура суспільства. Історичні форми спільності людей.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)