АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Утопічно-соціалістичний напрям (ХV-ХVІІ століття)

Читайте также:
  1. В) Екзистенціалізм та його основні напрями.
  2. В) філософський напрямок, що стверджує первинність матерії
  3. Визначення напряму дослідження
  4. Вимоги до звіту про технологічну практику за напрямком підготовки
  5. До якого напряму «нової історії» належить праця Філіпа Ар’єса «Людина перед обличчям смерті» ?
  6. ЄГИПЕТ – КРАЇНА ВЕЛИЧНИХ ПІРАМІД ТА КЛЮЧОВИЙ ТУРИСТИЧНИЙ НАПРЯМОК БЛИЗЬКОСХІДНОГО МАКРОРЕГОІНУ
  7. Завдання основних напрямів всебічного розвитку особистості
  8. Завдання та напрями ревізії, джерела та об’єкти контролю основних засобів і запасів.
  9. Загальні уявлення про напрям підготовки 6.040106 «Екологія, охорона навколишнього середовища та сбалансоване природокористування» .
  10. ЗВ'ЯЗОК ОРГАНІЗАЦІЇ ВИКОРИСТАННЯ АРХІВНОЇ ІНФОРМАЦІЇ З ІНШИМИ НАПРЯМАМИ РОБОТИ АРХІВНИХ УСТАНОВ
  11. Зміст і напрямки наукової організації праці
  12. Зміст технологічної практики за напрямком підготовки

Утопічно-соціалістичний напрям реперзентували Томас Мор, Томаззо Кампанелла. Осмислюючи трагічну долю обездоленних англійських селян, Т.Мор як альтернативу пропонує фантастичну модель створення ідеального суспільства, в якому всі його громадяни мають право на працю й можливість усім однаковою мірою користуватися результатами цієї праці. У цьому суспільстві не повинно бути влади грошей і золота. Мета життя утопійців — створити в суспільстві рівні умови для всіх людей в отриманні задоволення від життя. В Утопії дозволені будь-які релігії, але забороняється атеїзм, який призводить до занепаду моралі. Головна модель способу життя утопійців — це повна уніфікація поведінки, цінностей, одягу тощо.

 

Утопічно-соціалістичний напрям (XV—XVII ст.) репрезен­тували Томас Мор, Томмазо Кампанелла. Вони шукали шляхів побудови ідеального суспільства.

Томас Мор. Головними дороб­ками, які репрезентували філософські погляди вченого, були «Історія Річарда III», «Уто­пія», яка принесла Т. Мору світо­ве визнання. Термін „утопія” перекладається як „місце, якого немає”. Утопія — це фантастичне місце, острів, де є суспільство, в якому існує суспільна власність на засоби виробництва. В Утопії немає приватної власності та грошей, обов”язковою є шестигодинна фізична праця, немає експлуатації, а виробництво має суспільний характер. Хоча Утопією керує король, усі посади в державі є вибірними, а жінки мають рівні права з чоловіками. Мешканці Утопії можуть сповідувати будь-яку релігію, заборонений лише атеїзм, який призводить до падіння моралі.

Томас Мор став засновником теорії утопічного соціалізму, в якому вільний розвиток од­ного громадянина залежить від вільного розвитку інших, реа­лізації інтелектуальних і творчих здібностей особи, а також їх постійного вдосконалення.

 

Томас Мор (1478 - 1535) причину неблагополуччя в суспільстві вбачав у приватній власності. "Де є приватна власність, де все вимірюється грошима, - там навряд чи колись стане можливим успішне здійснення державних справ", - писав він. В описаній ним країні "Утопія" усі працюють за своїми здібностями і уподобаннями, а отримують всі - за потребами. У країні немає ні бідних, ні багатих, тому що всі продукти їх спільної праці належить усім.

27 років просидів у підземеллі католицької інквізиції чернець-домініканець Томазо Кампанелла (1568 - 1639). Крім ряду незначних філософських творів він написав обезсмертити його твір "Місто Сонця". У назві свого твору він приховав критику розрекламованого Середньовіччям твори блаженного Августина "Про град божому". У «місті Сонця», жителів якого Кампанелла називає соляріями, ліквідована приватна власність; праця - загальна повинність і найголовніша потреба людини, в ньому "немає місця негідникам і дармоїдам".


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)