АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Сплави високого опору

Читайте также:
  1. I. Розрахунок опору опускних труб
  2. Адміністративне правопорушення як підстава юридичної відповідальності: ознаки і елементи.
  3. Адміністративне правопорушення, його склад.
  4. Адміністративні проступки за Кодексом України про адміністративні правопорушення
  5. В якому випадку особу можуть затримати співробітники правоохоронних органів за вчинення нею адміністративного правопорушення?
  6. Визначення Е.Р.С. та внутрішнього опору джерел живлення
  7. Глава 44. Видача осіб, які вчинили кримінальне правопорушення (екстрадиція)
  8. Електричні термометри опору
  9. Зміст роботи Ради профілактики правопорушень
  10. Концепції юридичної відповідальності за правопорушення
  11. Кримінальна динаміка правопорушень
  12. Кримінального правопорушення

Провідникові метали високого опору повинні задовольняти такі вимоги: мати високий питомий опір, часову стабільність, малий ТКr і малу термо-е.р.с. в парі сплаву з міддю. Сплави для нагрівальних елементів повинні тривалий час працювати на повітрі при високих температурах. Бажано, щоб матеріали були технологічні, дешеві, не містили дефіцитні компоненти. Залежно від призначення і умов експлуатації як резистивний матеріал використовують сплави на основі міді (манганін, константан). Мідно-нікелеві сплави константан (40% нікелю) і манганин (сплав міді, нікелю і марганцю) мають дуже високий електричний опір. Їх використовують у виробництві електровимірювальних приладів. Характерна особливість всіх медно-никелевых сплавів - їх висока стійкість до процесів корозії - вони майже не піддаються руйнації навіть у морській воді.

Манганін – сплав на основі міді (85% -Сu, 12% - Mn, Ni – 3%) – є основним для виготовлення еталонних резисторів, шунтів і додаткових резисторів для вимірювальних приладів, резистивних датчиків тиску. Спеціальною термічною обробкою можна забезпечити високу стабільність опору в часі.

Манганін має високий питомий опір (0,42-0,48 мкОм×м), дуже малий ТКr, малу термо-е.р.с. в парі з міддю, міцний, технологічний, добре паяється, емалюється, протягується в провід діаметром 0,02 – 5 мм. Випускається різних марок, що відрізняються складом, властивостями (термообробкою), ізоляцією.

Константан – сплав міді та нікелю (60% -Сu, Ni – 40%). Назва підкреслює стабільність опору при зміні температури. Застосовується для виготовлення резисторів, термопар і електронагрівальних елементів, які працюють при Т < 450 С. Константан має високий питомий опір (0,48-0,52 мкОм×м), дуже малий ТКr, високу міцність, хорошу технологічність; проте висока термо-е.р.с. відносно міді обмежує його використання в вимірювальній техніці, за винятком вимірювання температури, в якому використовуються термопари мідь-константан, залізо-константан[11. c. 94].

 

Застосування міді та її сплавів. Чиста мідь та малолеговані сплави використовуються при виготовленні дротів високовольтних ліній електропередачі, повітряних ліній зв'язку. БрМг0,5, БрМг0,8 - сплави для тролейних дротів. З міді виготовляють водоохолоджувані форми для лиття, кристалізатори, теплообмінники. З латуней виготовляють радіаторні та
конденсорні трубки, гнучкі шланги, труби, стрічки (бінарні). Л63 - для

деталей холодильного обладнання, пружин, прокладок; Л62, Л68 - виготовлення труб теплообмінних апаратів в продовольчому машинобудуванні, багатокомпонентні латуні - в суднобудуванні, теплотехніці, електромашинобудуванні. ЛАЖМц66-3-2-1 - гайки, нажимні гвинти, черв'ячні гвинти. ЛЖМц52-4-1 - для виготовлення підшипників, ЛК80-3Л – для складних за формою деталей, що працюють в агресивному середовищі (деталі насосів, шестерні, деталі вузлів тертя).

Олов'яні бронзи використовують при виготовленні пружин, мембран, антифрикційних деталей (БрОЦ4-3, БрОЦС4-4-2,5); для деталей, що працюють при підвищеному тиску (БрОЦС3-12-5); для виготовлення прокладок підшипників, втулок, шестерен, черв'ячних коліс.

Алюмінієві - замінники олов'яних в морському суднобудуванні, машино-, авіабудуванні, наприклад, при виготовленні шестерен, втулок, седел клапанів, підшипників, пружин використовують БрА10Ж4Н4 (1експл.<500°С).

Берилієві бронзи - для виготовлення пружин, мембран, пружинних контактів, деталей точного приладобудування; для виготовлення інструменту при роботі у вибухонебезпечних умовах.

Кремнієві - для менш відповідальних пружних елементів.

Свинцеві - антифрикційний матеріал в підшипниках авіамоторів, потужних турбін.

Мідно-нікелеві сплави - морське суднобудування, для медичного інструменту, деталей точних приладів, в хімічній та нафтохімічній
промисловості, побутове вживання (ножі, ложки, виделки) [4. c. 324].

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)