АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Економічні наслідки монополії

Читайте также:
  1. III. СОЦІЯЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ ПОСТАНОВИ
  2. VI. Мілітаризація суспільства. Гонка озброєнь та її наслідки.
  3. VII. НАСЛІДКИ ТУБЕРКУЛЬОЗУ (В90)
  4. Б. Політичні та економічні системи країн
  5. Виключне провадження в кримінальному процесі: приводи і підстави, строки перегляду справ, процесуальні наслідки перегляду справ в порядку виключного провадження.
  6. Вихідні данні для проектування. Техніко-економічні обґрунтування (ТЕО) проектування та будівництва.
  7. Відмивання коштів у системі загроз економічній безпеці
  8. Вільні економічні зони, зони вільної торгівлі, законодавчо-нормативна правова база
  9. Галузь “Будівництво” та її техніко-економічні особливості. Господарський та підрядний методи будівництва. Види капіталів у будівництві.
  10. Глобальна нерівність:причини та наслідки
  11. Глобальні екологічні кризи – передумови та наслідки.
  12. Державне регулювання діяльності підприємства, економічні важелі регулювання

Економічні наслідки чистої монополії такі:

1. Монополіст вважає за доцільне продавати менший обсяг продукції та визначати вищі ціни,ніж це зробив би конкурентний виробник. Наслідок: перерозподіл ресурсів з точки зору суспільства.

2. Середні витрати монополіста,як правило не збігається з середніми витратами конкурентної фірми. Середні витрати монополіста можуть бути і вищими і нижчими ніж у конкурентної фірми.

Оскільки монополіст - велике підприємство,то на розмірі середніх витрат може позначитися ефект масштабу. Нижчі середні витрати навіть з урахуванням економічного прибутку,можуть трансформуватися у нижчі ринкові ціни на продукцію монополіста порівняно з цінами конкурентної фірми. У монополіста фактичні витрати фірми для будь-якого обсягу виробництва,як правило,більші,ніж мінімально можливі. Це явище називається Х-неефективністю. Це явище пояснюється такими причинами:

1)Цілі менеджерів не збігаються з метою minіз.витрат:вони можуть реалізувати завдання зростання фірми не рахуючись з витратами,брати на роботу некомпетентних родичів та друзів і т.д.

2)Монополіст не відчуваючи конкурентів,стає в’ялим,припиняє пошук нових технологій,які min витрати.

3)Додаткові витрати,пов’язані із збереженням свого монопольного становища:патенти,ліцензії,підкуп посадових осіб і т.д.

3. Монополія суперечливо впливає на НТП. Масштаби монополії дають змогу виділяти значні кошти на проведення наукових досліджень та розробку нових технологій. Однак у чистого монополіста немає постійних стимулів до НТП,тому він може дозволити собі бути неефективним.

4. Чистий монополіст має можливість проводити цінову дискримінацію. Вона відбувається тоді,коли певний продукт,реалізується більше ніж за однією ціною. Продавець-монополіст може застосувати цінову дискримінацію за умови,що має змогу виділити різні групи покупців та якщо первинний покупець не може перепродувати товар чи послуги. Пов’язано це з тим,що монополісти контролюють вир-во і ціноутворення. На заході цінова дискримінація практикується широко. Н-д.: для промислових п-ств встановлюються більш низькі ціни ніж для населення. Це пов’язано з тим,що перші будуть шукати дешевшу альтернативу енергії. Наслідки цього двоїсті:

- при інших рівних умовах збільшується обсяг виробництва монополіста;

- монополіст,який займається ціновою дискримінацією може збільшувати свої прибутки;

Більшість чисто монополістичних галузей є природними монополіями і тому підлягають державному регулюванню. Регулювання цін може бути використане,щоб усунути повністю або частково прагнення монополістів не до розподілити ресурси і отримувати економічні прибутки.

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)