АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методичні поради

Читайте также:
  1. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  2. Додаток. Програма дисципліни і методичні
  3. ЗАВДАННЯ ТА МЕТОДИЧНІ ПОРАДИ ЩОДО ЇХ ВИКОНАННЯ
  4. Завдання та методичні рекомендації до вивчення теми
  5. Завдання та методичні рекомендації до вивчення теми
  6. Завдання та методичні рекомендації до вивчення теми
  7. Завдання та методичні рекомендації до вивчення теми
  8. Завдання та методичні рекомендації до вивчення теми
  9. Завдання та методичні рекомендації до вивчення теми
  10. Завдання № 1 та методичні рекомендації до його виконання
  11. Загальні методичні вказівки
  12. Загальні методичні вказівки

ІНСТРУКЦІЙНА КАРТА

Для виконання практичної роботи № 5

З лісівництва

Тема: Типологія лісу

 

Мета: Вивчити лісівничо-екологічну типологію лісів України, навчитись визначати типи лісу рослинами- індикаторами

 

Прилади і матеріали: Свириденко В.Є., Бабіч О.Г., Киричок Л.С. Лісівництво. Підручник. -К.: Арістей, 2004. - 544 с.;

ХІД РОБОТИ:

1. Вивчити будову та особливості екафічної сітки Алексеєва-Погребняка

2. Вивчитихарактеристику типів лісу для найбільш поширених едатопів Полісся і Лісостепу україни (за П.С. Погребняком, 1955)

3. Дати відповідь на контрольні запитання

Методичні поради

Потрібно пам'ятати, що П.С. Погребняк при розробці лісівничо-екологі­чної типології стояв на принциповій позиції первинностілісорослинних умов (вважаючи це аргументом) і вторинності лісових насаджень, які зроста­ють у цих умовах (функція). Взявши за основу розроблену Є.В. Алексєєвим типологічну класифікацію, він її удосконалив і вдало зобразив у формі едафічної сітки, яка широко відома як сітка Алексєєва-Погребняка.

В основу класифікації Алексєєва-Погребняка покладені екологічні умо­ви: трофність ґрунту та його зволоження. Всі різноманітності виділених типів П.С. Погребняк розмістив в едафічній сітці. Під типом лісорослинних умов він розумів ділянки території, які мають однорідний лісорослинний ефект, тобто однорідний комплекс діючих на рослинність природних факторів (кліма­тичних, фунто-гідрологічних),ототожнюючи з типом лісорослинних умов і тип лісу. Для позначення типів П.С. Погребняк застосував індекси, позначивши бори літерою А, субори - В, складні субори - С, діброви - D. Ступінь зволо­ження показав цифрами від 0 до 5.

Користуючись додатком 1, потрібно засвоїти позначення окремих типів та їх розміщення в едафічній сітці, вивчити поділ рослин на групи по відно­шенню до зволоження і трофності фунту; представники живого надґрунто­вого покриву, які характеризують ту чи іншу групу типів лісу та які з них є найбільш характерними для конкретних типів (є їх індикаторами).

Для вивчення особливостей типів лісу за Алексєєвим-Погребняком за­стосовується реферування описів найбільш розповсюджених у рівнинних лісах України типів. Для цього використовується праця П.С. Погребняка «Основы лесной типологии» (1955), підручник «Лісівництво», В.Є. Свириденка, О.Г. Бабіча, Л.С. Киричка (2004), а також додаток 2.

Індикатори типів лісу із живого надґрунтового покриву вивчаються за гербарним матеріалом.

У результаті вивчення теми повинні бути чіткі уявлення про класифіка­цію типів лісорослинних умов і типів лісу, вміння записати той чи інший тип установленим виразом, знання характеру корінних насаджень, індикаторів їх надґрунтового покриву та інших особливостей типів лісу.

На кожному із відведених для опрацювання теми занять студенти опису­ють, користуючись рекомендованою літературою, найбільш поширені корінні насадження. При цьому звертається увага на синоніми назв, які виникають у зв'язку з переважаннями тієї чи іншої деревної породи (додаток 2).

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)