АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні функції іпотечного ринку та роль у стимулюванні економічного розвитку

Читайте также:
  1. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  2. NСерцевиною ринку єврокапіталів є європозики, які надаються через випуск єврооблігацій, тобто облігацій у євровалюті. Основна валюта єврооблігацій - долар США.
  3. А. ОСНОВНІ ФОРМУЛИ, ЯКІ НЕОБХІДНО ВИКОРИСТАТИ
  4. Адаптація. Характеристика адаптацій. Основні концепції адаптаційних пристосувань
  5. Аналіз економічного розвитку сільського господарства
  6. Аналіз та оцінка рівня економічного розвитку регіонів України
  7. Аналіз туристичного ринку та прогнозування його розвитку
  8. АРХІВНІ ДОВІДНИКИ В СИСТЕМІ НДА: ФУНКЦІЇ ТА СТРУКТУРА
  9. Банки — основні учасники ринку капіталів
  10. Брокерська діяльність на фондовому ринку
  11. БУДОВА М'ЯЗІВ. ОСНОВНІ ВИДИ СКЕЛЕТНИХ М'ЯЗІВ
  12. Будова та функції кишечника

 

Іпотечний ринок, або ринок іпотечного капіталу, відіграє важливу роль в економіці, адже він, об’єднуючи фінансовий ринок нерухомості, сприяє капіталізації ресурсів.

Іпотечний ринок виконує такі функції:

1. Специфічні:

а) функція зворотного перерозподілу – акумулювання грошових ресурсів, наступне їх розміщення, зворотній перерозподіл іпотечного капіталу.

б) інвестиційна функція – вкладення позиченої вартості в об’єкти ринку нерухомості.

2. Загальні:

а) інтегруюча функція – іпотечний ринок знаходить для кожного свого суб’єкта контрагента угоди, забезпечує єдність інтересів суб’єктів іпотечних фінансових відносин (горизонтальна інтеграція), узгоджує інвестиційні попит та пропозицію (вертикальна інтеграція), сприяє постійності зв’язків на ринках іпотечного капіталу і нерухомості.

б) регулююча функція – іпотечний ринок регулює основні параметри макроекономічного середовища, активізацію інвестиційної діяльності через ринковий ціноутворюючий механізм.

в) стимулююча функція – іпотечний механізм забезпечує мотивацію економічної діяльності, залучення інвестицій, підвищує економічну відповідальність суб’єктів за їх раціональне використання, доступність будівництва і придбання об’єктів житлової нерухомості.

г) сануюча функція - іпотечний ринок звільняє суспільне виробництво від економічно слабких та нежиттєздатних елементів і заохочує ефективні одиниці господарювання за допомогою ринкових механізмів впливу, сприяє підвищенню ефективності суспільного виробництва.

д) інформаційна функція – іпотечний ринок забезпечує суб’єктів інформацією про поточну кон’юнктуру, що модифікує економічну поведінку, яка спрямована на реалізацію їхніх економічних інтересів.

Серед найістотніших економічних функцій, виконуваних ринком, про який ідеться, такі:

По-перше, акумуляція вільних ресурсів під заставу нерухомост і - об’єднує дрібні заощадження населення, державних структур, приватного бізнесу, іноземних інвесторів та утворює великі грошові фонди;

По-друге, трансформація коштів у позичковий капітал - трансформує кошти в позичковий капітал, який забезпечує зовнішні джерела фінансування матеріального виробництва національної економіки, надання кредитів населенню для вирішення його споживчих і житлових потреб;

По-третє, розподіляє паї учасників іпотечного капіталу.

Слід зауважити, що іпотечний ринок відрізняється від інших фінансових ринків тим, що всі зобов’язання, які на ньому обертаються, забезпечені нерухомим майном. Це обумовлює його четверту функціюефективне використання та розвиток нерухомості. Зазначений ринок не лише перерозподіляє нерухомість з метою раціонального її використання, а й сприяє інвестуванню в неї.

П’ятою функцією ринку іпотечного капіталу є надійне управління ризиками в процесі обігу грошових зобов’язань.

Крім основних функцій, іпотечний ринок виконує й низку допоміжних.

Одна з них – переміщення фінансових ресурсів у часі та просторі. Як відомо, рух грошових коштів та зобов’язань на іпотечному ринку обумовлений тим, що фізична або юридична особа продає свої засоби іншій з метою отримання прибутку в майбутньому. Крім того, капітал, необхідний для інвестування певної нерухомості, переміщується у просторі (з регіону в регіон).

Серед інших допоміжних функцій, які виконує іпотечний ринок, - інформаційн а (індикативна, яка переважно стосується цін, що допомагає учасникам ринку приймати виважені рішення в процесі інвестування нерухомості в різних галузях економіки) та функція вирішення морально-психологічних проблем (використовувана на ринку застава нерухомості надає впевненості усім його учасникам – і кредиторам, і позичальникам).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)