АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Види іпотечних ринків

Читайте также:
  1. Взаємопов’язаність ринків
  2. Види ринків.
  3. Визначення пріоритетних ринків для експорту товарів
  4. Ефективність ринків досконалої конкуренції.
  5. Кон’юнктура світових товарних ринків координація
  6. Лекція #1. Загальні поняття теорії ринків.
  7. Міжнародне співробітництво в сфері регулювання фінансових ринків
  8. Міжнародний досвід регулювання фондових ринків на національному та глобальному рівнях.
  9. Органи, які здійснюють державне регулювання ринків фінансових послуг
  10. Особливості звичайних іпотечних облігацій
  11. Особливості структурованих іпотечних облігацій

А. Залежно від предмету застави іпотечний ринок можна поділити

¯на ¯

= житловий (застава ® житло);

= земельний (застава ® земля);

= промислової нерухомості (застава ® цілісний майновий комплек);

= комерційної нерухомості (застава ® магазин, офіс, бар, ресторан і подібне).

Б. З огляду МЕТИ використання застави іпотечний ринок поділяється ¯на¯

= споживчий (соціальний);

= дохідний.

Споживчий іпотечний ринок – це та частка ринку, на якій інвестується нерухомість, що використовується для задоволення власних потреб (наприклад: житловий).

Дохідний іпотечний ринок – це та частка ринку, на якій інвестується нерухомість, що використовується позичальником у господарській діяльності для отримання прибутку.

В. Залежно від того, між якими суб’єктами іпотечного ринку обертаються іпотечні зобов’язання І.Р. поділяється ¯на ¯

= первинний;

= вторинний.

Первинний іпотечний ринок

Ù це сегмент іпотечного ринку, який охоплює економічні відносини між кредиторами та позичальниками, що виникають у процесі купівлі-продажу іпотечних заставних.

На цьому позичальник отримує у фінансово-кредитній установі (кредитора) позику під заставу нерухомості. В даному випадку позичальник є заставодавцем, а кредитор – заставодержателем, відносини яких і створюють первинний іпотечний ринок.

Заставна Ù борговий цінний папір, який засвідчує безумовне право його власника на отримання від б оржника виконання за основним зобов’язанням, за умови, що воно підлягає виконанню в грошовій формі, а в разі невиконання основного зобов’язання – право одвернути стягнення на предмет іпотеки; оформляється, якщо її випуск передбачений іпотечним договором.

Кредитор може:

а) зберігати заставні у власному портфелі;

б) продавати їх інвесторам.

! Якщо кредитор продає заставні, то цим самим створює вторинний ринок заставних.

 

Вторинний іпотечний ринок

Þ це та частка іпотечного ринку, яка охоплює економічні відносини між кредиторами, посередниками та інвесторами, що виникають у ході купівлі-продажу іпотечних облігацій, іпотечних сертифікатів та інших похідних ЦП.

При цьому кредитор стає заставодавцем, а інвестор – заставодержателем. Перший може продавати заставні інвестору безпосередньо або через фінансових посередників.

Щоб зрозуміти загальну логіку функціонування вторинного ринку, важливо з’ясувати мотиви поведінки суб’єктів ринку.

Кредитор, вийшовши на вторинний ринок, ставить перед собою дві МЕТИ: а) поповнити кредитний портфель готівкою в обмін на заставні з передбаченим доходом, б) також зберегти за собою визначену маржу щодо цих заставних.

Практика показує:

1) незважаючи на наявність двох професійних посередників, між позичальником і кінцевим інвестором, що утримують на свою користь частку доходу від іпотечного кредитування, його підсумковий відсоток, який пропонується держателем цінних паперів, забезпечених заставними на нерухомість, залишається доволі високим і привабливим для інвесторів;

2) іншим суттєвим стимулом, що спонукає інвесторів (особливо інституційних) купувати цінні іпотечні папери є їх висока надійність, яка, крім нерухомості, зазвичай забезпечується потужними державними гарантіями та страхуванням. (Порядок заміщення заставних готівкою на вторинному ринку ® схема 7).

! Головна МЕТА ЕМІСІЇ посередником нових ЦП полягає в якісному перетворенні таких складних інструментів, як первинні закладні, заставні в простіші і зрозуміліші для пересічних інвесторів, як правило – в іпотечні облігації з фіксованим відсотком.

Розмір емісії ЦП, здійснюваної посередником, має відповідати загальному обсягу наявних у нього первинних заставних.

На вторинному ринку відбувається прерозподіл не лише доходів між його учасниками, а й ризиків.

Кредитор частину своєї дохідності, а отже й ризиків, передає інвестору. Його ризик (за умови незмінності дохідності) можуть зменшити державні гарантії операцій на вторинному ринку заставних, що часто й трапляється.

Інакше кажучи, у такій ситуації ризик інвестора бере на себе держава, тобто платники податків. Що одержують вони? Якщо говорити про фінансові доходи, то нічого. Вона полягає у посиленні безпеки й підвищенні ефективності роботи фінансової системи, а відтак – національної економіки загалом.

Функціонування вторинного ринку іпотечного капіталу забезпечує ліквідність капіталу іпотечних банків, відповідно регулюючи циклічний потік позичкових коштів, зв’язує грошову масу, сприяє переливанню грошей із районів з надлишковими коштами у ті, де їх не вистачає, нівелює різницю між процентними ставками в різних регіонах, стабілізуючи їх у масштабах усієї країни.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)