АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Сутність інфраструктури товарного ринку

Читайте также:
  1. NСерцевиною ринку єврокапіталів є європозики, які надаються через випуск єврооблігацій, тобто облігацій у євровалюті. Основна валюта єврооблігацій - долар США.
  2. Аналіз туристичного ринку та прогнозування його розвитку
  3. Банки — основні учасники ринку капіталів
  4. Бланкові, опитувальні, рисункові і проективні психодіагностичні методики. Сутність і частота народження. Поняття про об'єктивно-маніпуляційних методиках
  5. Брокерська діяльність на фондовому ринку
  6. В чому полягає сутність безпеки життєдіяльності людини?
  7. Валютного ринку
  8. Взаємозв'язок біржового ринку з іншими сільськогосподарськими ринками
  9. Види індексів та їх місце на фінансовому ринку
  10. Види маркетингу на цільовому ринку
  11. Види оптових підприємств, що функціонують на товарному ринку
  12. Види та елементи ринку праці

Функціонування економічної системи, її рівновага та динаміка забезпечуються діяльністю ринкових інститутів — спеціалізованих організацій, пов'язаних між собою і залежних одна від одної. Сукупність цих інститутів, що діють у межах особливих ринків і виконують певні функції, утворює інфраструктуру ринкової економіки.

Термін "інфраструктура" (від лат. infra — підстава, фундамент і structura — будова, взаєморозташування) вперше був застосований у дослідженнях західних економістів. За одним із варіантів пояснення походження, виникнення інфраструктури пов'язане з будівельним виробництвом, тобто вона ототожнювалася з фундаментом якої-небудь будови. За іншим, термін пов'язаний з військовим профілем дій і означає комплекс споруд і комунікацій, що забезпечує успішні військові операції*1. У 40-х роках минулого століття під інфраструктурою стали розуміти сукупність галузей, що сприяє нормальному функціонуванню матер виробництва.

Тож, інфраструктура – основа, фундамент ек сист та її підсистем, внутрішня будова, шо забезп-є цілісність; завдяки ІНФР здійсн рух потоків тов-в/послуг від прод до покупця

Інфра ринку – компл-с інстит-в, служб, які забезп-ть норм режим функц-ня ринку

Ринок – сист ек відносин, пов’язані с обміном тов-в

Структура за різн критеріями:

1) за об’єктами обміну:

- ринок рес-сів: праці, капіт, землі, нерух-ті

- товарн. Ринок: рин споживч тов, послуг, наук-технічн розробок

- фінанс ринок: ринок грошовий, цін паперів, валютний

2) залежно від умов, в яких діють суб’єкти господар-ня:

-вільний

-монополізов-й

-монопол конкуренція

- регульов-й

3) за територ ознакою:

- місцевий

-регіональн

-націон-й

-світовий

4) стосовно чинного законодавства:

-легальний -тіньовий

5) стосовн способу форм-ня:

- стихійний - організований

 

!!! тов ринок!навідміну від інш ринків! Охоплює різноманітн широкий асортимент тов-в, що перебув-ть у сф обігу, незалежно від місця збереження

Функції ринку:

1) регулююча (вир-ва, обміну, розподілу, спож-ня)

2) стимулююча

3) розподільча

4) санкції

5) алокаційна (оптимальна кільк тов/послуг за домогою комбінацій рес-сів)

6) інформаційна (об’єднує в собі усе → форм-ня світ ринку)

Осн умови функц-ня на тов ринку:

1. Матер зацікавл-ть виробника в обслугув-ні попиту

2. наявн-ть резервів роб потужностей і робоч сили

3. наявність інфр-ри ринков госп-ва, тобто взаємопов’яз сис-мі організацій, яка обслуговує потоки тов-в/послуг/грошей

4. наявн-ть стійкого грош обігу

2. Основні елементи інфраструктури сучасного ринку:

1) біржі (товарні, сировинні, фондові, валютні), їх організаційно оформлене посередництво;

2) аукціони, ярмарки та інші форми організаційного не-біржового посередництва;

3) кредитна система та комерційні банки

4) емісійна система та емісійні банки;

5) система регулювання зайнятості населення та центри державного і недержавного сприяння зайнятості (біржі праці);

6) інформаційні технології та засоби ділової комунікації;

7) податкова система і податкова інспекція;

8) система страхування комерційного господарського ризику і страхові компанії;

9) спеціальні рекламні агентства, інформаційні центри й агентства засобів масової інформації;

і тд

Ярмарок — це регулярний ринок із широким асортиментом товарів і послуг, що організовується у визначеному місці. Він може бути місцем періодичної торгівлі або сезонного розпродажу товарів одного чи багатьох видів.

Аукціони — вид продажу продукції, якої на ринку недостатньо. Тут головним орієнтиром є одержання максимальної ціни за кожен товар. Розрізняють аукціони примусові, що проводяться судовими органами з метою стягнення боргів із неплатників, і добровільні, що організовуються з ініціативи власників товарів, котрі продаються

Біржа — місце зустрічі покупців і продавців, де укладають угоди.

Розрізняють біржі: товарні, фондові та праці.

 

Тов біржі – оптовий товарн ринок:

-товари за стандартами, зразками

-регулярність торгів

- формув-ня цін на основі зіставл попиту/пропоз-ї

Ф'ючерсні угоди - угоди із зобов'язанням постачання товарів у майбутньому. Продаються і купуються не самі товари, а контракти на їх постачання. В умовах постійного коливання попиту і пропозиції ціни на товарній біржі можуть змінюватися в лічені хвилини. Встановлюючи так звані термінові ціни, товарна біржа забезпечує виробникам і споживачам мінімальний ціновий ризик.

Ринок товарів і послуг

Об'єктами товарного ринку є товари і послуги, суб'єктами — виробники і споживачі, продавці і покупці.

Товар — це продукт праці (виріб, послуга), який призначений для продажу і задовольняє певну потребу підприємства або населення.

· товари індивідуального споживання — призначені для задоволення особистих (індивідуальних) потреб. Ринки споживчих товарів характеризуються масовим типом споживання, великою конкурентоспроможністю, їх структура значною мірою децентралізована. На цих ринках товари стандартні, а канали товароруху багатоступінчасті.

· Споживачами товарів виробничого призначення є підприємства, фірми, організації. Такими товарами є будь-яке технологічне обладнання, будівельно-дорожна техніка, транспортні машини загального використання, паливо, сировина і т. ін. Ринок товарів виробничого призначення має характерні параметри за своєю структурою, типом споживання (невелика кількість споживачів), типом конкуренції, мотивацією покупок, каналами товароруху, високими вимогами до сервісу.

Метою господарської діяльності будь-якого виробника є продаж товарів кінцевому споживачеві, що дає змогу повернути вкладені у виробництво кошти й отримати прибуток. У загальному випадкуПросування товару відбувається ланцюжком:

Мерчандайзинг (від франц. marchandise — товари) — це зусилля з найбільш ефективного використання площі торговельного залу, розставлення полиць, викладення на них товарів таким чином, щоб сприяти реалізації продукції.

Послуга — це продукт праці, що має вигляд нематеріальної споживчої вартості, корисного ефекту, який задовольняє будь-які потреби людини незалежно від їхньої природи.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)