АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Характеристика умов навчання

Читайте также:
  1. A. Характеристика нагрузки на организм при работе, которая требует мышечных усилий и энергетического обеспечения
  2. I. Общая характеристика договора продажи недвижимости
  3. II. Загальна характеристика ХНАДУ
  4. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  5. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  6. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  7. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  8. IV. Порівняльна характеристика парламентів країн Західної Європи
  9. S: Установить соответствие между типами общества и их характеристиками.
  10. V. Порівняльна характеристика урядів держав Західної Європи
  11. VII. Характеристика мероприятий и ведомственных целевых программ государственной программы
  12. А. Общая характеристика вены

Успішне впровадження навчального курсу «Перші кроки до інформатики» залежить від обов’язкової саме для нього складової – стандарту можливостей для навчання, в якому зазначаються обов’язкові умови та ресурси, що потрібні для реалізації державних вимог до рівня загальноосвітньої підготовки учнів молодшого шкільного віку.

При вивченні курсу «Перші кроки до інформатики» кожний урок проводиться із використанням комп’ютерів. Кожен учень має бути забезпечений індивідуальним робочим місцем за комп‘ютером. Реалізація корекційної складової забезпечується обов’язковим використанням на уроці звукопідсилювальної апаратури індивідуального або групового використання.

Учням, для яких жестова мова є мовою спілкування, на початкових етапах вивчення інформатики засвоєння великої кількості складної термінології не повинно заважати осмисленню суті засвоюваних знань. Тому на думку авторів буде доцільним дозволити даній категорії учнів не заучувати велику кількість термінів, а позначати поняття відповідними жестами, а також давати жестові коментарі до створених презентацій.

Згідно санітарно-гігієнічних норм час роботи учнів за комп’ютером на 1 уроці не повинен перевищувати 15 хв. Весь інший час уроку учні працюють без комп’ютера, знайомляться із загальними теоретичними положеннями курсу «Перші кроки до інформатики», повторюють і закріплюють вивчений матеріал, виконують вправи на розвиток уваги, алгоритмічного, логічного та критичного мислення, творчих здібностей тощо.

Для практичної роботи учнів за комп‘ютером можна використовувати програми з наявного у школі навчального програмного забезпечення та середовища, які адаптовані для навчання дітей молодшого шкільного віку. Перелік необхідних програмних засобів:

- операційна система;

- програми на розвиток логічного та критичного мислення;

- розвиваючі програми;

- комп‘ютерні програми на підтримку вивчення української мови, іноземної мови, математики, образотворчого мистецтва, музики тощо;

- клавіатурний тренажер;

- тренажер миші;

- графічний редактор;

- текстовий процесор;

- редактор презентацій;

- середовище виконання алгоритмів.

Види діяльності, які слід реалізовувати в процесі вивчення курсу – ігрова, навчально-ігрова, практичне експериментування, конструювання, художня діяльність, дослідження, співпраця в парі, групова взаємодія.

У відповідності до Листа Міністерства освіти і науки від 28.01.2014 № 1/9-74 «Інструктивно-методичні матеріали щодо контролю та оцінювання навчальних досягнень учнів початкових класів ЗНЗ», оцінювання навчальних досягнень учнів з предмету «Перші кроки до інформатики» здійснюється безбальним способом. Проте вчитель цілеспрямовано формує в учнів навички оцінювання результатів навчальної діяльності.

Клас

35 год. (1 година на тиждень)

№ з/п К-ть год Зміст навчального матеріалу Державні вимоги до рівня загальноосвітньої підготовки учнів Корекційно-розвивальна лінія
    Комп’ютери та їх застосування. Сучасні комп’ютери та їх застосування. Правила поведінки і безпеки життєдіяльності (БЖ) в комп'ютерному класі. Учень (учениця): має уявлення про сфери застосування сучасних комп’ютерів; розуміє призначення комп'ютера; наводить приклади використання сучасних комп’ютерів в різних сферах діяльності людини; називає (дактилює, позначає відповідним жестом)пристрої, що використовуються для обчислення, опрацювання текстів, зображень, передавання повідомлень; знає правила поведінки і БЖ при роботі з комп’ютером; дотримується правил поведінки і БЖ при роботі з комп’ютером Розвиток слухового сприймання. Корекція звуковимови при засвоєнні нових слів. Розвиток мовлення та мислення на основі формування початкових уявлень про сфери застосування сучасних комп’ютерів. Розвиток мовлення на основі збагачення словникового та жестового запасу словами (жестами)-назвами пристроїв для обчислення, опрацювання текстів, зображень. Розширення уявлень про правила безпечної поведінки і БЖ при роботі з комп’ютером. Розвиток пам’яті на основі запам’ятовування правил БЖ при роботі з комп’ютером. Виховання уважності і обережності.
    Основні складові комп’ютера. Початкові навички роботи з комп’ютером. Складові комп’ютера (системний блок, пристрої введення (миша, клавіатура), пристрої виведення (монітор, принтер)). Підготовка комп’ютера до роботи. Коректне завершення роботи з комп’ютером. Поняття про програму. Робочий стіл. Запуск програми на виконання з Робочого стола. Вікно програми. Завершення роботи з програмою. Миша. Наведення вказівника, вибір об’єктів, переміщення об’єктів, подвійне клацання. Робота з програмами на розвиток логічного мислення та відпрацювання навичок роботи з мишею. Клавіатура. Клавіатура комп’ютера. Призначення основних клавіш.     називає (дактилює, позначає відповідним жестом)складові комп’ютера (системний блок, монітор, клавіатура та миша, принтер); розуміє призначення основних складових комп‘ютера; має уявлення про програму, Робочий стіл, значки; знає порядок вмикання та вимикання комп’ютера; уміє вмикати комп’ютер; уміє коректно завершувати роботу з комп’ютером; уміє вказувати вказівником на об’єкти, які знаходяться на Робочому столі або у вікні виконання програми; володіє навичками вибирати об’єкти одинарним клацанням лівої кнопки миші; володіє навичками перетягувати об’єктів за допомогою миші; володіє навичками подвійного клацання лівої кнопки миші; використовує значки на Робочому столі для запуску програм; уміє коректно завершувати роботу з програмою; розрізняє різні групи клавіш клавіатури комп’ютера та має уявлення про їх призначення; уміє використовувати клавіатуру для введення окремих символів та слів кирилицею у середовищі клавіатурного тренажера. Розвиток слухового сприймання. Корекція звуковимови при засвоєнні нових слів. Збагачення словникового та жестового запасу назвами складових комп’ютера. Розвиток пам’яті на основі запам’ятовування цих назв. Формування елементів самостійності в діяльності на основі засвоєння послідовності дій при вмиканні комп’ютера і коректному завершенні роботи з комп’ютером. Розвиток дрібної моторики шляхом формування навичок роботи з мишею та клавіатурою. Розвиток здатності довільно концентрувати увагу.  
    Поняття про повідомлення, інформацію та інформаційні процеси. Поняття про повідомлення. Сприйняття людиною повідомлень. Інформація. Інформаційні процеси: отримання, зберігання, опрацювання і передавання повідомлень. Різні пристрої, що використовуються для роботи з повідомленнями. Короткі історичні відомості (від абака до нетбука).   Робота з розвиваючими програмами.   має елементарні уявлення про повідомлення та інформацію; має уявлення про використання повідомлень людиною; розуміє за допомогою яких органів чуттів людина сприймає повідомлення; має уявлення про призначення різних пристроїв, що використовуються людиною для роботи з повідомленнями (телефон, диктофон, факс, плеєр, калькулятор, фотокамера, ігрові приставки, GPS та ін.); називає (дактилює, позначає відповідним жестом) назви пристроїв; орієнтується як можна працювати з повідомленнями; має уявлення про інформаційні процеси (отримання, зберігання, опрацювання і передавання повідомлень);   Розвиток слухового сприймання. Корекція звуковимови при засвоєнні нових слів. Ознайомлення з поняттями «повідомлення», «інформація». Збагачення словникового та жестового запасу за рахунок засвоєння назв пристроїв, що використовуються людиною для роботи з повідомленнями. Розвиток пам’яті на основі запам’ятовування цих назв. Розвиток абстрактного мислення на матеріалі теми. Розвиток когнітивних здібностей під час роботи з розвиваючими програмами.    
    Алгоритми і виконавці. Спонукальні речення. Ознайомлення з поняттям команди. Команди і виконавці. Ознайомлення з поняттям алгоритму. Виконавці алгоритмів. Алгоритми в нашому житті. розуміє сутність понять «команда», «алгоритм», уміє виконати алгоритм, складений для нього як для виконавця. Розвиток слухового сприймання, корекція звуковимови при засвоєнні нових слів. Розвиток оперативної пам’яті під час виконання алгоритмів. Формування супроводжуючого мовлення (називання виконаних за алгоритмом дій). Формування свідомості читання.
    Об’єкти. Графічний редактор. Об’єкти. Властивості об’єктів, значення властивостей. Графічний редактор. Створення об’єктів в середовищі графічного редактора, змінення значень їх властивостей. Комбінування об’єктів, створення зображень. Додавання тексту. Збереження зображень. Відкриття збережених зображень у редакторі.   має елементарні уявлення про об’єкти та їх властивості, значення властивостей; за допомогою вчителя наводить приклади об‘єктів, властивостей об’єктів, значень властивостей об’єктів; розуміє призначення графічного редактора; уміє запускати графічний редактор на виконання; розуміє призначення інструментів середовища графічного редактора; називає (дактилює, позначає відповідним жестом)основні інструменти графічного редактора має уявлення про можливості використання палітри кольорів у середовищі графічного редактора; уміє використовувати палітри кольорів у середовищі графічного редактора; уміє створювати прості графічні об’єкти та їх комбінації; уміє змінювати значення властивостей об‘єктів в середовищі графічного редактора; застосовує інструменти середовища графічного редактора для створення зображень за власним задумом; уміє додавати текст до створених зображень; поєднує текстові та графічні об’єкти в середовищі графічного редактора; уміє зберігати зображення на Робочому столі або в папці, встановленій за замовчуванням; уміє відкривати в середовищі графічного редактора збережені зображення. Розвиток слухового сприймання. Корекція звуковимови при засвоєнні нових слів. Формування операції класифікації. Розвиток оперативної пам’яті під час: - засвоєння послідовності запуску графічного редактора на виконання, - застосування інструментів графічного редактора; - збереження зображень. Збагачення словникового та жестового запасу назвами основних інструментів графічного редактора. Розвиток дрібної моторики під час створення об’єктів в середовищі графічного редактора, зміні їх властивостей. Розвиток навички визначення форми предметів та їх частин. Розвиток вміння представляти об’єкти у вигляді суми простих геометричних форм при створенні зображень за власним задумом. Розвиток просторової уяви.
    Комп’ютерна підтримка вивчення навчальних предметів. Робота з комп‘ютерними програмами на підтримку вивчення української мови, математики, образотворчого мистецтва, музики тощо. розуміє правила роботи з комп‘ютерними програмами підтримки вивчення навчальних предметів; застосовує правила роботи з комп‘ютерними програмами підтримки вивчення навчальних предметів; уміє працювати з комп‘ютерними програмами підтримки вивчення навчальних предметів. Розвиток слухового сприймання. Корекція звуковимови при засвоєнні нових слів. Розвиток когнітивних процесів на основі вміння застосовувати правила роботи з комп’ютерними програмами підтримки навчальних предметів. Закріплення, поглиблення та практичне застосування знань, умінь, та навичок, отриманих під час вивчення навчальних предметів.
    Повторення і систематизація навчального матеріалу. Резервний час.    

Клас

35 год. (1 година на тиждень)

№ з/п К-ть год Зміст навчального матеріалу Державні вимоги до рівня загальноосвітньої підготовки учнів Корекційно-розвивальна лінія
    Повторення, узагальнення і систематизація навчального матеріалу за 2-й клас.    
    Інформаційні процеси і комп’ютер Способи подання повідомлень (текстовий, графічний, звуковий, відео, умовні жести та сигнали, комбіновані). Носії повідомлень. Дані. Опрацювання та зберігання даних за допомогою комп’ютера. Поняття про символи та їх кодування. Кодування та декодування повідомлень.   Робота з програмами на опрацювання даних та повідомлень. Учень (учениця): Має елементарні уявлення про способи подання повідомлень; наводить приклади повідомлень, поданих різними способами; має уявлення про носії повідомлень, дані; має уявлення прозасоби зберігання та опрацювання повідомлень; має уявлення про символ; має уявлення проспособи кодування і декодування символів і повідомлень на різних прикладах;   Розвиток слухового сприймання. Корекція звуковимови при засвоєнні нового мовленнєвого матеріалу. Розвиток мовлення і мислення на основ і формування уявлень про способи подання повідомлень. Формування операції класифікації на основі визначення виду повідомлення в залежності від способу його передачі. Формування поняття «носій інформації» як узагальнюючого. Формування мисленнєвих операцій «класифікація – узагальнення» на матеріалі розділу. Розвиток гнучкості мислення під час вправ кодування -декодування інформації.
    Файли та папки. Вікна та операції над вікнами. Поняття файлу та папки. Вкладенні папки. Перегляд вмісту папок. Основні об’єкти вікна (рядок заголовка, кнопки керування, робоча область). Операції над вікнами. Поняття меню. Контекстне меню. Різні способи запуску програм на виконання.   Робота з розвиваючими програмами.     має уявлення про файли і папки; наводить приклади імен папок, файлів; уміє відкривати потрібну папку, переглядати її вміст та закривати; називає (дактилює, позначає відповідним жестом) основні об’єкти вікна (рядок заголовка, кнопки керування, робоча область); розуміє призначення основних об‘єктів вікна; пояснює (усно або жестово) призначення кнопок керування вікном; має уявлення про основні операції, які можна виконувати над вікнами; уміє змінювати розміри вікон; уміє змінювати положення вікон на екрані; уміє згортати і розгортативікна; розуміє призначення меню, контекстного меню; має уявлення про різні способи запуску програм на виконання. Розвиток слухового сприймання. Корекція звуковимови при засвоєнні нового мовленнєвого матеріалу. Попередження помилок у використанні термінів «папка» - «файл» і називанні імен файлів і папок, диференціація цих понять. Збагачення словникового і жестового запасу учнів назвами основних об’єктів вікна і дієсловами-командами, назвами кнопок керування. Розвиток сприймання, концентрації уваги при формуванні навичок відкривати окремі папки, переглядати їх зміст. Формування просторової орієнтації і просторових уявлень у процесі технічної творчості. Корекція розвитку дрібної моторики, просторової координації «око – рука», формування елементів самостійності в діяльності на основі засвоєння послідовностей дій при: змінюванні розмірів вікон і їх положення на екрані; згортанні і розгортанні вікон; запуску програм за допомогою Головного меню
    Пошук даних в Інтернеті. Поняття про комп’ютерну мережу. Поняття про Інтернет. Знайомство з програмою- браузером. Поняття веб-сторінки, її адреси. Гіперпосилання. Правила пошуку даних в Інтернеті. Збереження даних, знайдених в Інтернеті. Авторське право та Інтернет. Безпечна робота в Інтернеті.     має елементарні уявлення про комп’ютерні мережі, веб-сторінки, адресу веб-сторінки, гіперпосилання, має уявлення пропризначення браузера; уміє розпочинати і завершувати роботу з браузером; використовує гіперпосилання для навігації веб-сторінками; має уявлення про ключові слова; уміє за допомогою вчителя визначати основну думку тексту, ставити запитання за змістом тексту для виділення ключових слів; уміє під контролем учителя виконувати нескладний пошук текстів та зображень в Інтернеті за вказаною темою; уміє зберігати результати пошуку потрібних зображень; дотримується за підказкою вчителя авторських прав при використанні зображень, знайдених в Інтернеті; знає правила безпечної роботи в Інтернеті; дотримується під контролем учителя правил безпечної роботи в Інтернеті. Розвиток слухового сприймання. Корекція звуковимови при засвоєнні нового мовленнєвого матеріалу. Збагачення лексичного запасу на основі формування уявлень про комп’ютерну мережу, веб-сторінку, адресу веб-сторінки, гіперпосилання. Формування уміння усвідомлювати, запам’ятовувати і відтворювати логічну послідовність практичних дій при розпочинанні і завершенні роботи з браузером. Формування уміння аналізувати, виділяти головне, осмислювати матеріал. Через систему практичних завдань вправляння у колективному визначенні, про кого, про що йдеться в тексті для виділення ключових слів і пошуку за ними інформації в Інтернеті. Розвиток довільної концентрації уваги на основі засвоєння способів уникнення занесення у комп’ютер вірусів. Виховання уважності та обережності, наполегливості у досягненні результату.  
    Робота з презентаціями Презентація та слайди. Середовище редактора презентацій. Відкриття презентації та її запуск на перегляд. Текстові та графічні об’єкти слайдів. Переміщення об’єктів на слайді. Створення та редагування текстових об’єктів. Вставляння зображень та тексту. Форматування текстових і графічних об’єктів слайду. Збереження презентацій. Створення простих презентацій.   має уявлення про комп’ютерну презентацію та її складові, фотоальбом; має уявлення про середовище редактора презентацій; розрізняє текстові та графічні об’єкти слайда презентації; уміє виділяти слайди; уміє виділяти об’єкти слайда та виконувати над ними прості операції: відкривати контекстне меню, переміщувати, змінювати значення властивостей, видаляти; уміє вводити текст, вставляти зображення та текст до слайду презентації; має уявлення про редагування тексту слайду; має уявлення про форматування тексту на слайді - зміна розміру літер, їх кольору та виду накреслення, вирівнювання по горизонталі; має уявлення про форматування зображень на слайді; уміє відкривати файл, що містить презентацією; уміє здійснювати перегляд презентації, сортування слайдів та її збереження; уміє створювати прості презентації (3-5 слайдів), зокрема фотоальбом; уміє демонструвати презентацію з усним (жестовим) коментарем перед слухачами. Розвиток слухового сприймання. Корекція звуковимови при засвоєнні нового мовленнєвого матеріалу. Розширення словникового запасу учнів. Упередження можливих помилок у використанні назв «презентація» «слайд». Диференціація понять «текстові» і «графічні» об’єкти на слайді без використання термінології. Формування уміння через систему вправ: - усвідомлювати,запам’ятовувати і відтворювати логічну послідовність практичних дій: - виділяти слайд, тексові і графічні об’єкти на слайді, вводити форматувати текст, вставляти зображення і форматувати їх, створювати просту презентацію з усним або жестовим коментарем. Формування загально пізнавальних і контрольно-оцінних, умінь. Розвиток пам’яті на основі засвоєння алгоритму дій при виконанні цих завдань. Розвиток уміння довільно концентрувати увагу на виконанні алгоритму послідовності дій.  
    Алгоритми і виконавці. Алгоритми і виконавці. Середовище виконання алгоритмів. Складання алгоритмів для виконавців.. Словесне подання алгоритмів.     Складає за допомогою вчителя алгоритми дій з повсякденного життя та з використанням матеріалу навчальних предметів (математики, української мови тощо); Визначає за допомогою вчителя випадки, коли виконавець не може виконати команду; Маєелементарніуявлення про виконавців алгоритму та систему команд виконавців у визначеному середовищі; записує за допомогою вчителя алгоритм у вигляді послідовності команд виконавця; виконує алгоритми у визначеному середовищі; має уявлення про словесне подання алгоритму.
Формування уміння розв’язувати значущі для учнів завдання застосовуючи уміння планувати послідовність дій.

На основі використання міжпредметних зв’язків засвоєння алгоритму,як послідовності дій за поопераційним планом на уроці ППН.

Складання алгоритмів за допомогою вчителя у вигляді відповідної послідовності спонукальних речень (команд), Формування загально пізнавальних і контрольно-оцінних умінь (перевірка зробленого, виправлення помилок, внесення потрібних коректив). Формування уміння усвідомлювати зміст сприйнятої інформації.

Формування уявлень про «алгоритм» і «виконавця» через створення навчальних ситуацій.

(Для формування уявлень про алгоритми не слід використовувати складні послідовності дій, щоб не ускладнювати учню спостереження за суттю алгоритму.)

    Створення проектів Поняття навчального проекту. Етапи виконання навчального проекту.   має уявлення про проект: має уявлення про порядок роботи над проектом; складає за допомогою вчителя план своєї роботи над проектом; реалізує за допомогою вчителя та з опорою на план проект зі вказаної теми; використовує під контролем учителя Інтернет для пошуку текстів і графічних зображень з теми проекту; використовує графічний редактор для підготовки матеріалів з теми проекту; використовує редактор презентацій для оформлення матеріалів з теми проекту. Основою діяльності має стати колективна робота над проектом на матеріалі уроків мовного циклу, предметів «Я і Україна», «Основи здоров’я», ППН або інших,за вибором вчителя. Формування загально пізнавальних і контрольно-оцінних, умінь,вправляння у прояві творчого ставлення до виконання практичних і розумових завдань. Формування уміння застосовувати в практичній діяльності знання і уміння отримані на попередніх уроках курсу «Перші кроки до інформатики». Формування уміння працювати в колективі, виявляти наполегливість у досягненні результату роботи, спілкуватись в процесі діяльності з однокласниками та вчителем, звітувати про діяльність.
    Повторення і систематизація навчального матеріалу. Резервний час    

 

Клас

35 год. (1 година на тиждень)

№ з/п К-ть год Зміст навчального матеріалу Державні вимоги до рівня загальноосвітньої підготовки учнів Корекційно-розвивальна лінія
    Повторення, узагальнення і систематизація навчального матеріалу за 3-й клас    
  3 Операції над папками і файлами. Створення і видалення папок, видалення файлів. Копіювання файлів та папок.   Учень (учениця) створює папки, використовуючи контекстне меню; видаляє папки і файли, використовуючи контекстне меню; копіює файли і папки, використовуючи контекстне меню. Розвиток слухового сприймання. Корекція звуковимови при засвоєнні нового мовленнєвого матеріалу. Формування уміння усвідомлювати, запам’ятовувати і відтворювати логічну послідовність практичних дій при виконанні операцій з папками і файлами; здійснювати найпростіші форми контролю власної діяльності, перевіряти зроблене, вносити потрібні корективи, виправляти помилки. Розвиток сприймання, концентрації уваги, формування просторової орієнтації і просторових уявлень у процесі виконання цих операцій. Корекція розвитку дрібної моторики, просторової координації «око – рука», формування елементів самостійності в діяльності.
    Опрацювання тексту на комп’ютері. Тексти і текстовий редактор. Середовище текстового редактора. Відкриття та створення текстового документа. Редагуваннятексту. Правила введення тексту. Форматування тексту. Копіювання і переміщення фрагментів тексту. Вставлення зображень у текстовий документ. Збереження текстового документа.     розуміє призначення текстового редактора; має уявлення про середовище текстового редактора; уміє розпочинати і завершувати роботу з текстовим редактором; уміє відкривати в середовищі редактора текстовий документ, що зберігається на носії; розуміє поняття абзацу тексту; уміє переключати мовні режими роботи клавіатури; уміє вводити кілька абзаців тексту з друкованого зразка з дотриманням правил орфографії і пунктуації; уміє виділяти фрагменти тексту (слово, рядок, абзац); уміє переміщувати текстовий курсор по тексту з використанням мишки та клавіатури; уміє редагувати та форматувати текст: символи (розмір, колір, накреслення), абзаци (вирівнювання, відступ І-го рядка, відступи ліворуч та праворуч); уміє вставляти до текстового документа графічні зображення; створює в середовищі текстового редактора текстовий документ; розрізняє операціїкопіювання і переміщення фрагментівтексту; має уявлення про різні способи копіювання і вставлення фрагментів тексту; застосовує різні способи копіювання і переміщення фрагментів тексту; уміє зберігати текстовий документ на носії. Розвиток слухового сприймання. Корекція звуковимови при засвоєнні нового мовленнєвого матеріалу. Розширення словникового запасу учнів. Формування уміння усвідомлювати, запам’ятовувати і відтворювати логічну послідовність практичних дій при розпочинанні і завершенні роботи з текстовим редактором, відкриванні текстових документів, переключенні мовних режимів роботи клавіатури, введенні, редагуванні і форматуванні тексту, вставлянні графічних зображень. Попередження помилок і плутанини при виконанні операцій копіювання і переміщення фрагментів тексту. Корекція розвитку дрібної моторики, просторової координації «око – рука» при роботі з мишею. Формування організаційних умінь, розвиток уміння здійснювати найпростіші форми контролю власної діяльності, перевіряти зроблене, вносити потрібні корективи, виправляти помилки. Розвиток, закріплення і використання знань, умінь і навичок отриманих на уроках мовного циклу.
    Електронне листування. Електронна скринька та електронне листування. Електронна адреса поштової скриньки. Правила і етикет електронного листування. Безпечна робота в Інтернеті при електронному листуванні.   має уявлення про електронну скриньку та її адресу; уміє відкривати власну поштову скриньку, створену вчителем; уміє за допомогою вчителя створювати і надсилати електронні листи; уміє вкладати файли до електронного листа; уміє відкривати одержані електронні листи; знає правила електронного листування; знає правила безпечної роботи в Інтернеті при електронному листуванні дотримується правил безпечної роботи в Інтернеті при електронному листуванні. Розвиток слухового сприймання. Корекція звуковимови при засвоєнні нового мовленнєвого матеріалу. Формування уміння усвідомлювати, запам’ятовувати і відтворювати логічну послідовність практичних дій при відкриванні електронної скриньки, створенні і надсиланні електронних листів. Розвиток уміння здійснювати найпростіші форми контролю власної діяльності, перевіряти зроблене, вносити потрібні корективи, виправляти помилки. Розвиток, закріплення і використання знань, умінь і навичок, отриманих на уроках мовного циклу. Виховання уважності та обережності, наполегливості у досягненні результату.
    Висловлювання. Алгоритми з розгалуженням і повторенням. Висловлювання. Істинні та хибні висловлювання. Логічне слідування «Якщо – то – інакше». Аналіз тексту задачі. Алгоритми з розгалуженням. Створення та виконання алгоритмів з розгалуженням для виконавців у визначеному середовищі. Алгоритми з повторенням. Створення та виконання алгоритмів з повторенням у визначеному середовищі.     Розрізняє за допомогою вчителя правильні (істинні) та неправильні (хибні) висловлювання; формулює за допомогою вчителя висловлювання з логічним слідуванням; виконує за допомогою вчителя змістовий аналіз формулювання задачі, моделює умову задачі за допомогою схем; аналізує задачу та пропонує спосіб її розв’язування (за допомогою вчителя або самостійно); має елементарні уявлення про алгоритмічні структури (слідування, розгалуження, повторення); уміє за допомогою вчителя виконувати алгоритми з розгалуженням у визначеному середовищі; уміє за допомогою вчителя виконувати алгоритми з повторенням у визначеному середовищі. Розвиток слухового сприймання. Корекція звуковимови при засвоєнні нового мовленнєвого матеріалу. Розвиток уміння усвідомлювати зміст сприйнятої інформації, розуміти прочитане висловлювання, визначаючи його істинність чи хибність. Формування уміння аналізувати, виділяти головне, спів ставляти, бачити завдання, розмірковувати, осмислювати завдання, вирішувати його. Закріплення найпростіших форм контролю власної діяльності. (Для формування уявлень про алгоритми не слід використовувати складні послідовності дій, щоб не ускладнювати учню спостереження за суттю алгоритму).  
    Створення проектів має уявлення про порядок роботи над проектом; реалізує за допомогою вчителя проект із вказаної теми; складає за допомогою вчителя план своєї роботи над проектом; використовує під контролем учителя Інтернет для пошуку даних з теми проекту; використовує текстовий і графічний редактор для оформлення матеріалів з теми проекту; і редактор презентацій; використовує редактор презентацій; використовує електронну пошту для відправлення вчителю результатів своєї роботи. Розвиток слухового сприймання. Корекція звуковимови при засвоєнні нового мовленнєвого матеріалу. Формування організаційних і загально пізнавальних і контрольно–оцінних, умінь, вправляння у прояві творчого ставлення до виконання практичних і розумових завдань. Формування уміння застосовувати в практичній діяльності знання і уміння отримані на попередніх уроках курсу «Перші кроки до інформатики». Формування уміння працювати в колективі, виявляти наполегливість у досягненні результату роботи, спілкуватись в процесі діяльності з однокласниками та вчителем, звітувати про діяльність.
    Повторення і систематизація навчального матеріалу. Резервний час.    

 

 


[1] Програма «Інформатика» для 2–4 класів складена на основі програми «Сходинки до інформатики», створеної творчим колективом авторів під керівництвом Морзе Н.В.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)