АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Вторинний ринок заставних

Читайте также:
  1. Біржовий ринок
  2. Валютний ринок
  3. Валютний ринок
  4. Вивіз капіталу. Світовий ринок капіталів
  5. Виробничий ринок
  6. Всезагальний еквівалент вторинний ринок
  7. Гроші“гарячі” грошовий ринок
  8. Грошовий ринок
  9. Грошовий ринок та ринок банківських позичок
  10. Європейський ринок іноземних акцій
  11. Згідно з Законом України «Про цінні папери та фондовий ринок» цінні папери поділяються на такі види.

Вторинний ринок заставних — це сегмент загального кредитно-фінансового ринку, у якому відбувається формування сукупного кредитного портфеля іпотечної системи за рахунок трансформації персоніфікованих заставних у знеособлені дохідні папери і розміщення їх серед інвесторів.

Основними суб'єктами вторинного ринку заставних є: 1) іпотечні банки й інші кредитно-фінансові установи, що спеціалізуються на видачі іпотечних кредитів; 2) могутні емісійно-фінансові корпорації (ЕФК), що забезпечують скупку первинних заставних у банків, емісію замість їх коштовних паперів, забезпечених заставними на нерухомість; 3) інвестори в особі комерційних банків, пенсійних фондів, страхових компаній, громадян і т.п., що здобувають у ЭФК цінні папери за реальні гроші (мал. 4).

Для розуміння загальної логіки функціонування вторинного ринку заставних ключове значення має чітке виявлення мотивів поведінки на ньому кожного суб'єкта цього ринку. Звичайно іпотечний банк, виходячи на вторинний ринок, переслідує очевидні цілі, а саме — поповнити свій кредитний портфель «живими» грошима в обмін на заставні з передбаченим доходом і при цьому зберегти за собою визначену маржу по цих заставних.

Менш очевидними на перший погляд здаються мотиви виходу на вторинний ринок заставних емісійно-фінансових корпорацій. Придбання ними первинних заставних за реальні гроші стає зрозумілим тільки з урахуванням знань «правил гри», установлених законом для ЕФК, згідно яким обсяг емісії розташовуваних ними цінних паперів окремих типів повинний строго відповідати загальному обсягу наявного в ЕФК забезпечення по кожному виду заставних (мал. 5). Іншими словами при нульовому обсязі скупки первинних заставних у ЕФК буде і відповідно нульовий масштаб емісії цінних паперів усіх видів. Навпроти, будь-яка скупка первинних заставних надає право ЕФК на додаткову емісію.

 

 
 

 


Рис. 5. Стандартна схема заміщення заставних «живими» грошима на вторинному ринку.

 

Зрозуміло, що сама по собі емісія цінних паперів для ЕФК не є самоціллю. Головна мета емісії нових цінних паперів полягає в якісному перетворенні професійно орієнтованих і складних інструментів — первинних заставних, у більш прості і зрозумілі для звичайних інвесторів інструменти, якими є переважно облігації з фіксованим відсотком.

У процесі заміщення первинних заставних на власні цінні папери ЕФК забезпечує і свої економічні інтереси, зберігаючи за собою частину доходу, одержуваного від позичальника у виді плати за кредит і утриманої іпотечним банком маржі, з одного боку, і доходом, оголошеним до одержання інвесторами по цінних паперах ЕФК, з іншої.

У той же час, незважаючи на наявність між позичальником і кінцевим інвестором уже двох професійних посередників, що утримують у свою користь частина доходу від іпотечного кредитування, підсумковий відсоток доходу, що пропонується власникам цінних паперів, забезпечених заставними на нерухомість, залишається дуже високим і привабливим для інвесторів. Нормальної для відтворення всієї системи іпотеки є ситуація, коли доход, пропонований інвесторам по цінних паперах, буде перевищувати середні ставки термінових депозитів у комерційних банках на 0,5-1%.

: Додатковим стимулом, що спонукає інвесторів здобувати коштовні іпотечні папери, є висока надійність, що крім нерухомості забезпечується звичайно могутніми державними гарантіями і страхуванням.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)