АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Сутність судово-бухгалтерської експертизи та її місце в юридичній та економічній науках

Читайте также:
  1. POS - це скорочення від point of sales (місце продажу).
  2. VI Місцеві Органи Ф.-Д. Організації У.Н.Р.
  3. Автоматизоване робоче місце (арм)
  4. Б) місцеве
  5. Безспірне списання коштів місцевих бюджетів для відшкодування шкоди, заподіяної фізичним та юридичним особам
  6. Бланкові, опитувальні, рисункові і проективні психодіагностичні методики. Сутність і частота народження. Поняття про об'єктивно-маніпуляційних методиках
  7. Брокерська контора, роль і місце її в біржовій діяльності
  8. Бюджет розвитку місцевих бюджетів є складовою спеціального фонду місцевих бюджетів.
  9. В чому полягає сутність безпеки життєдіяльності людини?
  10. Видатки місцевих бюджетів, що не враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів
  11. Видатки та кредитування місцевих бюджетів
  12. Види індексів та їх місце на фінансовому ринку

Процес господарювання є сукупністю відносин між різними його учасниками. Кожен з них виконує певні дії, які обумовлюють взаємозв'язок учасників в економічній системі. Так, органи державної влади створюють та забезпечують належні умови для функціонування цих відносин, власники підприємств прагнуть отримати прибуток, громадяни, які є працівниками та засновниками підприємств, установ і організацій, бажають мати стабільні доходи у вигляді заробітної плати та дивідендів тощо. При цьому всі суб'єкти повинні дотримуватися встановлених законодавством норм.

Однак у процесі взаємодії окремі з названих учасників господарських відносин все ж не виконують цих вимог, порушуючи таким чином права інших. Це призводить до виникнення спорів, для вирішення яких сторони звертаються до суду та правоохоронних органів.

Суд уповноважений самостійно розглядати обставини спорів між кількома підприємствами, підприємством і його працівником тощо. Однак, коли виникає підозра щодо вчинення злочину, необхідною є участь працівників правоохоронних органів.

Проведення СБЕ зумовлене складністю виявлення доказів економічних злочинів, оскільки способи їх здійснення досить різноманітні.

Економічні злочини – це кримінальні дії, що вчиняються в сфері виробництва, розподілу, обміну та споживання товарів (робіт, послуг), а також дії пов'язані зі споживанням службовим становищем: крадіжки, омана споживачів, порушення правил надання послуг, виробництва продукції, здійснення торгівлі, порушення встановленого державного порядку ціноутворення, ухилення від сплати податків тощо, що підлягають покаранню.

Можна виділити типові злочини:

1. неоприбуткування цінностей (найчастіше - грошові кошти);

2.оформлення документів не тим днем;

3.штучно завищенні залишки грошових коштів (каса), матеріальних цінностей;

4.завищуються підсумки платіжних відомостей;

5.завищується заробітна плата (друзям);

6.виписуються гроші на підставних осіб;

7.завищення цін за змовою з постачальником підробка документів (чеки).

Злочинні дії завдають шкоду. Визнання винними конкретних осіб вимагає достовірного підтвердження. Тобто проведення ретельної перевірки кожного повідомлення про вчинення злочину. За підтвердженням наявності його складу обов'язковим є з'ясування усіх обставин злочину, що забезпечується в процесі розслідування. Особливістю цього процесу при вивченні обставин господарських спорів і економічних злочинів є необхідність використання не лише в юридичних, але й економічних знань. Серед їх сукупності в процесі розслідування найважливішими стають знання:

 бухгалтерського обліку – відображення усіх господарських операцій та визначення фінансових результатів діяльності господарських суб'єктів;

 економічного аналізу – встановлення зв'язку між подіями й умовами, які призвели до таких подій, встановлення фактичних обставин їх здійснення;

 господарського контролю – за допомогою способів та методичних прийомів встановлення відхилень, порушень та зловживань.

В процесі розслідування факти злочинів при розгляді кримінальних та цивільних справ застосовують судові експертизи, оскільки набуває процесуальних ознак і означає фактичну слідчу дію. У зв'язку з цим, експертиза що призначається у процесі розслідування, отримала назву судова.

В широкому розумінні експертиза – це процедура дослідження і вирішення провідними спеціалістами певних галузей – експертами (від латинського expertus – досвідчений) питань, що потребують знань у науці, техніці, економіці тощо.

Судова експертиза – це процесуальна форма дослідження джерел доказової інформації. Судова експертиза є слідчою дією з організації і використання спеціальних знань з метою здобуття доказової інформації методами наукового дослідження, яка проводиться за дорученням слідчих і судових органів, і результати якої відображаються у висновку експерта.

Відповідно до ст.196-205 Кримінально-процесуального кодексу (КПК) України судова експертиза є процесуальною діяльністю слідчого із застосуванням спеціальних знань для розслідування злочинів.

Проведення експертизи здійснюється на стадії попереднього розслідування або безпосередньо судового чи арбітражного розгляду справ. На стадії попереднього розслідування експертизу призначає слідчий, на стадії розгляду справи – суд чи арбитр. Суддя і арбітр мають право призначати експертизу також для забезпечення доказів на етапі підготовки справи до слухання.

Виходячи з наведеного, судово-бухгалтерська експертиза – це процесуальна дія, що полягає у вивченні експертом-бухгалтером матеріалів справи в межах його спеціальних знань на завдання слідчого або суду, з метою встановлення фактичних обставин кримінальної чи цивільної справи й надання експертного висновку.

Судово-експертну діяльність в Україні здійснюють спеціальні установи та відомчі служби:

  • науково-дослідні установи судових експертиз Міністерства юстиції України і Міністерства охорони здоров'я України;
  • експертні служби міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України, Міністерства оборони України.

Судово-експертна діяльність може здійснюватись також на підприємницьких засадах на підставі спеціального дозволу (ліцензії) або громадянами за разовими договорами. Атестації судових експертів із числа працівників підприємницьких структур і громадян проводиться Міністерством Юстиції України або Міністерством охорони здоров'я України. Міністерство юстицій веде спеціальний Реєстр атестованих судових експертів державних організацій, підприємницьких структур та громадян. Органи дізнання, попереднього слідства і суди доручають проведення експертиз переважно фахівцям, внесеним до цього Реєстру.

Необхідність економічних знань і безпосередній зв'язок СБЕ з юридичним процесом ставлять її на межу юридичної та економічної наук рисунок 1

 

юридична наука

 

СБЕ

 

економічна наука

 

бухгалтерський облік господарський контроль економічний аналіз

 

Рис 1 Зв'язок СБЕ з економічною та юридичною науками.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.01 сек.)