АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Інструменти ринку капіталів

Читайте также:
  1. NСерцевиною ринку єврокапіталів є європозики, які надаються через випуск єврооблігацій, тобто облігацій у євровалюті. Основна валюта єврооблігацій - долар США.
  2. Аналіз туристичного ринку та прогнозування його розвитку
  3. Банки — основні учасники ринку капіталів
  4. Брокерська діяльність на фондовому ринку
  5. Валютного ринку
  6. Взаємозв'язок біржового ринку з іншими сільськогосподарськими ринками
  7. Вивіз капіталу. Світовий ринок капіталів
  8. Види індексів та їх місце на фінансовому ринку
  9. Види маркетингу на цільовому ринку
  10. Види оптових підприємств, що функціонують на товарному ринку
  11. Види та елементи ринку праці
  12. Виникнення надлишку та дефіциту на ринку

 

Інструментами ринку капіталів слугують цінні папери зі стро­ками погашення більше одного року або ті, що взагалі не підля­гають погашенню емітентом (акції).

Найширшого застосування на ринку капіталу в розвинутих країнах набули такі інструменти: акції, заставні під житло, цінні папери урядів, їх установ та органів місцевого самоврядування, зобов'язання за позичками банків, облігації корпорацій, комер­ційні та фермерські заставні.

Акціяцінний папір без визначеного строку обігу, що свід­чить про внесок власника в статутний фонд акціонерного това­риства і надає йому право на участь в управлінні товариством та одержання частки його прибутків (дивідендів).

Головні особ­ливості цього інструменту полягають у такому:

—емітент залучає кошти від розміщення акцій на постійній основі і не повинен їх повертати в заздалегідь визначений строк;

—акція не має заздалегідь визначеного рівня дохідності. Він визначається щороку за підсумками роботи за звітний період у вигляді дивідендів. Тому акції здебільшого не приносять гаран­тованого доходу;

—власник акції має право продати її на вторинному ринку за ринковою ціною;

—при ліквідації товариства вимоги власників акцій задоволь­няються після задоволення вимог за борговими зобов'язаннями (облігаціями, векселями та ін.).

Розглянуті особливості роблять цей інструмент ринку капіта­лу високоризиковим, із сумнівною дохідністю, а тому й не досить ліквідним. Тому нові випуски акцій навіть у розвинутих країнах незначні, відіграють другорядну роль у залученні фінансових ре­сурсів. Але, оскільки вони не мають строку вилучення з обігу, в багатьох країнах їх накопичилася величезна маса.

Довгострокові цінні папери урядів, їх установ та органів мі­сцевого самоврядуванняце середньо- та довгострокові боргові зобов'язання (облігації), за допомогою яких мобілізуються кошти для фінансування тривалого бюджетного дефіциту, чи для попов­нення ресурсів певних державних фондів (установ) цільового при­значення, чи фінансування певних проектів суспільного призна­чення, зокрема тих, якими опікуються органи місцевої влади (будівництво шкіл, доріг, закладів культури тощо). Ці інструменти є надійними, високоліквідними з гарантованою дохідністю, особ­ливо зобов'язання центрального уряду. Менш надійними є зобов'язання ор­ганів місцевого самоврядування.

Заставні під житло, землю та іншу нерухомістьце бор­гові зобов'язання за довгостроковими позичками, виданими під заставу відповідного виду нерухомості (житла, земельних діля­нок, виробничих будівель тощо). Ними оформляються іпотечні відносини.

Заставні вільно обертаються на вторинному ринку, що дає змогу кредиторам відновлювати свої кредитні кошти і надавати нові пози­чки по заставних. Уряди деяких країн створюють свої структури, які скуповують окремі види заставних на ринку за раху­нок коштів, виручених від продажу власних боргових зобов'язань на ринку облігацій.

Облігації корпораційдовгострокові боргові зобов'язання се­редніх та великих корпорацій з високим кредитним рейтингом. Емі­туються, як правило, з метою залучення на ринку капіталів грошо­вих коштів для фінансування значних інвестиційних проектів.

У країнах з високорозвинутим ринком капіталів корпоративні облігації є більш дієвим і поширеним інструментом залучення коштів, ніж акції. Ціни облігацій піддаються меншим коливанням, ніж ціни акцій, дохідність їх теж більш стабільна. Разом з тим надійність та ліквідність корпоративних облігацій нижчі, ніж державних об­лігацій.

Зобов'язання за позичками банківце довгострокові бор­гові зобов'язання фірм та домогосподарств за позичками, одер­жаними у фінансових структурах на комерційні чи споживчі по­треби. Такі зобов'язання визначають суму боргу, його термін, процентну ставку, порядок повернення боргу та сплати процен­тів.

Зобов'язання за позичками банків майже не мають виходу на вторинний ринок, не торгуються там, а тому мають дуже низьку ліквідність, що послаблює їх позиції на ринку капіталів порівня­но з іншими інструментами.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)