АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Міжнародний досвід регулювання зайнятості

Читайте также:
  1. Вальдорфська педагогіка як міжнародний культурно-освітній рух
  2. Валютне регулювання
  3. Види регулювання заробітної плати
  4. Види трудових відносин та їх правове регулювання
  5. Виконавчо-розпорядчі суб'єкти адміністративно-правового регулювання у сфері науки.
  6. ВІТЧИЗНЯНИЙ ТА ЗАКОРДОННИЙ ДОСВІД
  7. Дереватив валютни державне регулювання
  8. Державне регулювання галузі промисловості.
  9. Державне регулювання діяльності підприємства, економічні важелі регулювання
  10. Державне регулювання і саморегулювання біржової діяльності
  11. Державне регулювання суспільного відтворення. Основні теорії ДРЕ
  12. Державне регулювання та масштаби обігу цінних паперів.

 

Створення в 1919 р. Міжнародної організації праці і перша прийнята нею конвенція, присвячена обмеженню робочого часу на промислових підприємствах до 8 годин на день, і друга – про безробіття, по праву вважаються початком нового типу відносин між державою, роботодавцями та працівниками.

Слід сказати, що нині всі економічно розвинені країни і їх міжнародні організації приділяють першочергову увагу проблемам зайнятості як таким, без вирішення яких не можна забезпечити соціально-економічну стабільність. В цих країнах регулярно розробляються, фінансуються і виконуються програми зайнятості, що враховують специфіку конкретної соціально-економічно ситуації. В загальному випаду програми зайнятості можна поділити на групи активних підпрограм (сприяння зайнятості) і пасивних підпрограм (підтримання доходів). До першої групи належать:

- програми по субсидіюванню найму на постій роботу в приватному секторі;

- програми підтримки підприємств, що створюються самими безробітними (програми самозайнятості);

- програми безпосереднього створення нових робочих місць у державному або комерційному секторі.

До групи пасивних підпрограм належать програми надання всіх видів допомоги в зв”язку з втратою роботи (допомога по безробіттю, вихідні виплати, допомога працівникам збанкрутілих підприємств, спеціальна підтримка різних груп працівників тощо) та програми дострокового виходу на пенсію.

Вплив податкової політики держави на стимулювання зайнятості в розвинених країнах здійснюється шляхом надання пільг по звільненню від сплати у соціальні фонди, компенсації витрат на професійну підготовку і підвищення кваліфікації працівників безпосередньо по зменшенню податків за створення нових робочих місць, розвиток людських ресурсів, за працевлаштування неконкурентоздатних категорій громадян.

Одним з найефективніших стимулюючих факторів для підприємців є пільги по оподаткування прибутку. Вони спрямовані найчастіше а зменшення оподатковуваної бази на суму коштів, витрачених на створення робочих місць (особливо спеціалізованих, наприклад для інвалідів), на професійне навчання або підвищення кваліфікації працівників тощо.

Існує практика надання державних субсидій безпосередньо громадянам для цілей професійного навчання, або для організації власної справи.

Таким чином, розглянуті нами заходи регулювання зайнятості в економічно розвинених країнах показують значні масштаби втручання держави в трудові відносини, яке. З одного боку, є виваженим і програмно-плановим та грунтується на наукових прогнозах і довгостроковій політиці, а з іншого – не втручається у власне підприємницьку діяльність, яка до того ж стає ефективнішою за рахунок державних програм.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)