АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Оптимізація обсягу продукції фірми в умовах монополістичної конкуренції

Читайте также:
  1. Аналіз асортименту і структури продукції.
  2. Аналіз виконання договірних зобов'язань по відвантаженню продукції
  3. Аналіз витрат на одну гривню товарної продукції.
  4. Аналіз обсягів і динаміки виробництва продукції
  5. Аналіз обсягів і динаміки виробництва продукції
  6. Аналіз рентабельності продукції.
  7. Аналіз ритмічності випуску продукції
  8. Аналіз собівартості окремих видів продукції
  9. Аналіз трудомісткості продукції
  10. Аналіз узагальнюючих показників якості продукції
  11. Аналіз чинників і резервів збільшення випуску і реалізації продукції.
  12. Аналіз якості виготовленої продукції.

Оптимальний план виробництва фірми передбачає визначення обсягу продукції, що максимізує прибуток, та ціни. Умова максимізації прибутку на ринку монополістичної конкуренції є такою ж, як і на інших ринках, а саме випуск такого обсягу продукції, при якому граничний дохід дорівнює граничним витратам. Але при цьому необхідно врахувати особливості ринку монополістичної конкуренції. По-перше, економісти традиційно розглядають обсяг випуску як змінний фактор, а якість продукції заданим, тобто таким, що не є об'єктом для вибору підприємством. Це припустимо для ринку чистої конкуренції та монополії, але на ринку монополістичної конкуренції неоднорідність продукції є властивістю, що надає конкуренції монополістичний характер, і тому вибір якості та її вимір стає найважливішою змінною поруч із ціною.

По-друге, осбливе значення набуває для підприємств реклама, яка не враховується в економічному аналізі ринків досконалої конкуренції та монополії. Необхідно враховувати роль реклами у формуванні та зміні уподобань споживачів.

Перераховані особливості обумовлюють розширення кола змінних у моделі монополістичної конкуренції. Підприємства здійснюють суперництво за декількома напрямками. Зазвичай розглядають цінову та нецінову конкуренцію. При неціновій конкуренції підприємства здійснюють суперництво шляхом зміни якості продукції, її реклами, вибору місця розташування джерела постачання (місця продажу). Така багатовимірність суперництва ускладнює його графічне відображення. Тому ми будемо розглядати лише рівновагу монополістично конкурентного підприємства в умовах цінової конкуренції.

На малюнку 8.2 представлена ситуаці нерівноваги окремого підриємства. DD та dd – дві криві попиту на його продукцію. Поточна ціна, за якою продається обсяу qо, - Ро. Якщо підприємство вважає, що dd - криву попиту на його продукцію, а MRd - крива граничної виручки, то обсяг прродукції qо та ціна Ро не будуть забезпечувати його максимальний прибуток. Ціна, що максимізує прибуток, буде визначатися ординатою точки перетину кривих граничних витрат МС та граничної виручки MRd. Такою ціною буде Р1. Якщо дане підприємство зменшить ціну до Р1, а решта конкурентів залишать її на тому ж рівні, то обсяг продукції можна буде збільшити до q1.

    а)               б)      
                           
p D           p            
  d             d D          
p0     E                    
          F МСd       E1   MCd
p1     E1     d p1     E2   F1  
        D MRd   p2         MRd d D  
    q0 q1¢ q1 q       q1¢ q2¢ q2 q  
                                       

 

Малюнок 8.2. Механізм встановлення рівноваги на ринку монополістичної конкуренції при ціновій конкуренції

Припустимо, що решта підприємств також знаходяться у стані нерівноваги, і тому також будуть зменшувати свої ціни, хоча не обов’язково у тому ж розмірі або пропорції, як дане підприємство. Тоді прибуткомаксимізуючим обсягом нашого підприємства буде не обсяг q1, а обсяг q1, який відповідає точці перетину лінії ціни Р1 та кривої попиту DD (точка Е1 на мал. 8.2, а)

Поточна ціна для підприємства у цьому випадку буде вже не Ро, а Р1 і, відповідно, точка Е1, де перетинаються криві попиту dd та DD, зсунеться уздовж DD вправо донизу, зайнявши положення Е1, якій відповідає перетин лінії ціни Р1 та кривої попиту DD.

Нова ситуація представлена на малюнку 8.2,б, де криві DD, MC, а також ціна Р1 та обсяг q1 такі самі, як на малюнку 8.2.,а, а лінія dd займає нове положення d′d і перетинає криву DD у точці Е1. Зміна положення кривої dd на dd призводить до зсуву прямої MRd у положення MRd. У цьому випадку ціна Р1 також не буде задовільняти підприємство, оскільки вона не забезпечує максимального прибутку. Прибуткомаксимізуючою ціною буде тепер ціна Р2. Якщо конкуренти не зменшать ціни, то дане підприємство зможе продати обсяг q2. Але, скоріше за все, вони також будуть зменшувати ціну. І тоді обсягом продукції, який буде продаватися за ціною Р2, буде q2. Крива попиту знову зсунеться уздовж кривої DD до її перетину з лінією ціни Р2.

p          
  D        
  d MCd      
p*          
           
           
    D   d  
    MRd      
  q*        

 

 

Малюнок 8.3. Рівновага на ринку монополістичної конкуренції

 

Цей процес скінчиться лише тоді, коли у підприємства не буде стимулів зменшувати ціну. Така ситуація рівноваги представлена на малюнку 8.3. На прибуткомаксимізуючу ціну Р* вказує перетин кривих граничної виручки та граничних витрат. Ця ціна також відповідає поточній ціні за якою буде продаватися обсяг продукції q*.

У стані рівноваги монополістично конкурентне підприємство може мати додатній, від’ємний або нульовий прибуток. Випадки, коли підприємство отримує додатній та від’ємний прибуток, представлені на малюнку 8.4,а,б. Якщо при обсязі випуску q* крива середніх витрат короткострокового періоду розташована нижче, ніж точка Е, економічний прибуток буде додатнім. Якщо при обсязі випуску q* крива середніх витрат короткострокового періоду розташована вище, ніж точка Е, економічний прибуток буде від’ємним. Якщо крива середніх витрат буде проходити через точку Е, підприємство буде отримувати нульовий економічний прибуток.

 
 


p p

            D   K LMCd  
          c* d       LATC
MCd D                    
  d   LMCd   p*     E      
p*   E                  
      d             d  
c*   K D LATC         D    
                       
    MRd             MRd    
  q*   q       q*     q  
                         

 

Малюнок 8.4. Прибутки та збитки підприємства на ринку монополістичної конкуренції


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)