АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні елементи маркетингового макросередовища підприємства

Читайте также:
  1. D – ЕЛЕМЕНТИ.
  2. I. Постановка задачи маркетингового исследования
  3. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  4. P – ЕЛЕМЕНТИ.
  5. А. ОСНОВНІ ФОРМУЛИ, ЯКІ НЕОБХІДНО ВИКОРИСТАТИ
  6. Адаптація. Характеристика адаптацій. Основні концепції адаптаційних пристосувань
  7. Адміністративне правопорушення як підстава юридичної відповідальності: ознаки і елементи.
  8. Аналіз ритмічності роботи підприємства.
  9. Аналіз та оцінка маркетингових можливостей підприємства. Використання матриці Ансоффа.
  10. Б. Одиниці (елементи) сучасної політичної карти світу на суходолі
  11. Банки — основні учасники ринку капіталів
  12. БУДОВА М'ЯЗІВ. ОСНОВНІ ВИДИ СКЕЛЕТНИХ М'ЯЗІВ

Макросередовище складається з шести основних факторів, які впливають на інтереси фірми: демографічні, економічні, природні, науково-технічні, політичні, культурні.

Демографія – це елемент макросередовища, який передбачає дослідження впливу на попит таких чинників, як чисельність населення, його вік, стать, склад сім’ї, міграційні процеси наука, що вивчає населення з точки зору його чисельності, густини та розподілу за віком, статтю; враховує зміну народжуваності та зміну в складі сім'ї; переміщення населення по території країни тощо. Для маркетологів демографічне середовище відіграє не абияку роль, оскільки ринки складаються з людей. Завданням маркетингу є вивчення того, як ці складові впливають на попит і як знайти зв'язок між демографічними чинниками і попитом.

Економічне середовище – це складова макросередовища, яку утворюють чинники, що впливають на купівельну спроможність населення: рівень поточних доходів, цін, заощаджень, економічні спади чи підйоми, рівень безробіття (зайнятості), темпи інфляції, стабільність національної валюти, доступність та вартість отримання кредитів.

Природне середовище – це складова макросередовища, яка враховує вплив кліматичних та географічних умов на діяльність підприємства. Для природного середовища характерні: дефіцит деяких видів сировини, подорожчання енергії, ріст забруднення навколишнього середовища та посилення втручання держави в процес раціонального використання та відтворення природних ресурсів. Держава та бізнес повинні спільними зусиллями впливати на процес раціонального використання та поновлення природних ресурсів.

Науково-технічне середовище – це чинник макросередовища, який враховує науково-технічні розробки в галузі новітніх технологій для виробництва нових видів продукції, устаткування; прискорення темпів технологічних змін і інновацій; зростання рівня витрат на наукові дослідження, збільшення державного контролю за доброякісністю та безпекою товарів.

Найбільш драматичною силою, що визначає людські долі, є технічна та прикладна наука. Науково-технічний комплекс породив такі чудеса, як пеніцилін, операції на відкритому серці, протизаплідні таблетки. Він же подарував світу такі жахи, як воднева бомба, нервово-паралітичний газ, автомат. Він породив такі протиріччя, як автомобіль, телебачення та білий хліб.

Політичне середовище – це складова макросередовища, яка ґрунтується на знанні і вмілому застосуванні положень основних законів та законодавчих актів, що стосуються інтересів підприємства, споживачів і суспільства взагалі. Політичне середовище складається з: законодавчого регулювання, політичної стабільності (конфліктів), митних тарифів, податкової системи, державних установ та впливових груп громадськості, які здійснюють вплив на різні організації та окремих осіб і обмежують свободу їх дій.

Культурне середовище – це фактор макросередовища, який враховує рівень культури покупця, його ставлення до релігії, професії, традицій, ролі жінок у суспільстві, а також базові цінності, мораль, звички, стиль життя.

Література:

1. Гаркавенко С.С. Маркетинг. Підручник. – К.: Лібра, 2002. – 712 с.

2. Прауде В.Р., Білий О.Б. Маркетинг: Навч.посібник. – К.: Вища школа, 1994.–256 с.

3. Шевченко Л.С. Введение в маркетинг: Учебно-практич. пособие. – Харков: Консум, 2000. – 672с.



1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)