АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розрахунок фактичної собівартості реалізованої продукції

Читайте также:
  1. I. Розрахунок опору опускних труб
  2. III. Розрахунок корисного напору циркуляції відвідних труб
  3. V. Розрахунок немеханічного обладнання.
  4. VII. Розрахунок площі цеху
  5. Аеродинамічний розрахунок повітропроводів
  6. Аналіз асортименту і структури продукції.
  7. Аналіз витрат на одну гривню товарної продукції.
  8. Аналіз рентабельності продукції.
  9. АНАЛІЗ СОБІВАРТОСТІ ОДИНИЦІ ОКРЕМИХ ВИРОБІВ
  10. Аналіз собівартості окремих видів продукції
  11. Аналіз чинників і резервів збільшення випуску і реалізації продукції.
  12. Аналіз якості виготовленої продукції.
Показники Вартість продукції Фактична собівартість Відхилення (гр. 2 – гр. 1)
1. Залишок готової продукції на складі підприємства на початок місяця, грн.      
2. Випуск готової продукції за звітний місяць, грн.      
  3. Всього (стр. 1 + стр. 2), грн.      
4. Відношення фактичної собівартості до вартості продукції х 0,9434 х
5. Обсяги відвантаженої покупцям готової продукції, грн.     1673402,92   100397,08
6. Залишок готової продукції на складі підприємства на кінець місяця, грн.     1192450,08   71649,92

 

У цій таблиці дані про залишки готової продукції на початок місяця беруть із аналогічного розрахунку за попередній місяць.

Вартість випущеної готової продукції за звітний місяць визначають за даними первинних документів про випуск продукції і які занесені до оборотної відомості обліку руху готової продукції.

Фактичну собівартість виготовленої продукції визначають розрахунково за даними про витрати на виробництво продукції та залишки незавершеного виробництва.

Вартість відпущеної покупцям готової продукції визначають на підставі зведених даних, отриманих із документів про відпуск готової продукції покупцям, які занесені до оборотної відомості.

Фактичну собівартість реалізованої покупцям готової продукції (Сргп) визначають за формулою:

Сргп = (Сгпп + Сгпм): (Вгпп + Вгпм) х Врп,

де, Сгпп – собівартість залишків готової продукції на початок звітного місяця;

Сгпм – собівартість виготовленої у звітному місяці готової продукції;

Вгпп – вартість залишків готової продукції на початок місяця;

Вгпм – вартість виготовленої за місяць готової продукції;

Врп – вартість готової продукції, яка відвантажен (реалізована) споживачам.

У бухгалтерському обліку фактичну собівартість відвантаженої споживачам готової продукції відображають проведенням за дебетом рахунку 90 “Собівартість реалізації”, субрахунок 901 “Собівартість реалізованої готової продукції” у кореспонденції з кредитом рахунку 26 “Готова продукція”.

Одночасно (паралельно) відображають в обліку списання фактичної собівартості реалізованої продукції на рахунок обліку фінансових результатів, тобто складають проведення за дебетом рахунку 79 “Фінансові результати”, субрахунок 791 “Результат операційної діяльності ” і кредитом рахунку 90 “Собівартість реалізації”, субрахунок 901 “Собівартість реалізованої готової продукції”.

Крім цього, в процесі обліку реалізації продукції необхідно відобразити операції за розрахунками із покупцями продукції та отриманими підприємством доходами.

Отримані від покупців кошти за відвантажену їм готову продукцію, виконані роботи або послуги в обліку відображають проведеннями за дебетом рахунку 30 “Каса”, 31 “Рахунки в банках” або інших рахунків у кореспонденції із кредитом рахунку 36 “Розрахунки з покупцями і замовниками”.

Після відвантаження готової продукції покупцям в обліку відображають доходи від продажу продукції. Для цього складають проведення за дебетом рахунку 36 “Розрахунки з покупцями і замовниками” і кредитом рахунку 70 “Доходи від реалізації”, субрахунок 701 “Дохід від реалізації готової продукції”.

Із отриманих доходів необхідно нарахувати податок на додану вартість. Таку операцію відображають за дебетом субрахунку 701 “Дохід від реалізації готової продукції” і кредитом субрахунку 641 “Розрахунки за податками”.

Основну частину отриманих доходів необхідно віднести на рахунок обліку фінансових результатів. Цю операцію відображають за дебетом субрахунку 701 “Дохід від реалізації готової продукції” і кредитом субрахунку 791 “Результат операційної діяльності”.

Облік реалізації робіт та послуг не відрізняється від обліку реалізації готової продукції. Тільки використовують субрахунки 703 “Дохід від реалізації робіт і послуг” та 903 “Собівартість реалізованих робіт і послуг”

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)