АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Вимірювання кількості грошей

Читайте также:
  1. Артеріальний тиск та його вимірювання
  2. Банківська система. Процес «створення» банківських грошей.
  3. Вибір типу та визначення необхідної кількості вогнегасників та їх розміщення
  4. Вивчення методів вимірювання температури. Перевірка термометрів
  5. ВИДИ, ВЛАСТИВОСТІ ТА ОДИНИЦІ ВИМІРЮВАННЯ ІОНІЗУЮЧИХ ВИПРОМІНЮВАНЬ
  6. Визначення кількості машин щоденної експлуатації
  7. Вимірювання інтенсивності забарвлення розчинів
  8. Вимірювання температур
  9. Вимірювання термо-ЕРС компенсаційним шляхом
  10. Вимірювання тиску, витрат і рівня
  11. ГІДРАВЛІЧНИЙ РОЗРАХУНОК НАФТОПРОВОДУ. ВИЗНАЧЕННЯ НЕОБХІДНОЇ КІЛЬКОСТІ НАФТОПЕРЕКАЧУВАЛЬНИХ СТАНЦІЙ

Грошіце су­купність ак­тивів, які ви­ко­ри­сто­ву­ють для здійснен­ня діло­вих опе­рацій. Різні ділові опе­рації об­слу­го­ву­ють не один, а різні ви­ди гро­шей, на­при­к­лад готівка, че­ки то­що. То­му існу­ють різні по­каз­ни­ки за­галь­ної кількості гро­шей у національній еко­номіці, які на­зи­ва­ють гро­шо­ви­ми аг­ре­га­та­ми. В різних країнах своя си­с­те­ма аг­ре­гатів.

Грошові агрегати – це специфічний показник грошової маси, що характеризує певний набір її елементів залежно від їх ліквідності. Ліквідність – мобільність активів підприємств та організацій, що дозволяє їм вільно здійснювати платежі за кредитами та іншими фінансовими зобов’язаннями.

 

МО = готівкові гроші (гроші поза банками);

 

М1 = МО + кошти на поточних та розрахункових рахунках;

 

М2 = М1 + строкові депозити;

 

М3 = М2 + кошти клієнтів у довірчому управлінні та цінні папери, крім акцій.

 

Най­о­че­видніший вид гро­шей, який потрібно вра­хо­ву­ва­ти в за­гальній кількості гро­шей, є готівкапа­пе­рові гроші й мо­не­ти.

Для здійснен­ня діло­вих опе­рацій нині в роз­ви­нутій рин­ковій еко­номіці най­частіше ви­ко­ри­сто­ву­ють без­стро­кові вкла­ди, які да­ють змо­гу ви­пи­су­ва­ти че­ки. Чекце на­каз бан­ку, ви­пи­са­ний влас­ни­ком вкла­ду про ви­да­чу зі сво­го ра­хун­ку гро­шей особі, за­зна­ченій у че­ку.

Че­ки є не чим іншим, як спо­со­бом пе­ре­дан­ня влас­ності на вкла­ди в бан­ках, і за­галь­но­прий­няті як засіб обміну. За по­тре­би мож­на не­гай­но пе­ре­ве­с­ти ці вкла­ди в па­пе­рові гроші та мо­не­ти. От­же, че­ки є грішми, своєрідним еквіва­лен­том готівки.

 

Грошові агрегати в Україні 2012 р., млн.грн.

 

M0 = 203245

 

M1= 323225

 

M2 =771126

 

M3= 773199

 

Грошова база = 255283

 

Грошова база – сукупність готівкових коштів, випущених в обіг Національним банком України, коштів обов’язкових резервів, коштів на кореспондентських рахунках та інших коштів інших депозитних корпорацій (банків), коштів державних нефінансових корпорацій і домашніх господарств (працівників Національного банку) у Національному банку України.

У кожній країні рух гро­шей між фірма­ми, до­мо­гос­по­дар­ст­ва­ми та дер­жа­вою на­зи­ва­ють гро­шо­вим обігом. Дер­жа­ва ре­гу­лює гро­шо­вий обіг і фор­мує національ­ну гро­шо­ву си­с­те­му. Стабільність гро­шо­во­го обігу є важ­ли­вою умо­вою успішно­го роз­вит­ку національ­ної еко­номіки.

Основні елементи грошового обігу:

1) найменування грошової одиниці

2) види державних паперових грошових знаків, розмінної монети, що мають законну платіжну силу;

3) регламентацію безготівкового грошового обігу;

4) державний апарат, що регулює грошовий обіг.

Гро­шо­ва си­с­те­ма – це спосіб ор­ганізації гро­шо­во­го обігу, що склав­ся істо­рич­но в даній країні й закріпле­ний за­ко­ном.

В су­час­них умо­вах гро­шо­ва си­с­те­ма країни містить такі ос­новні еле­мен­ти:

1) най­ме­ну­ван­ня гро­шо­вої оди­ниці (на­при­к­лад, Ук­раїна – грив­ня, США – до­лар, Поль­ща – зло­тий, Росія – рубль, Японія – єна та ін.);

2) ви­ди дер­жав­них па­пе­ро­вих гро­шо­вих знаків, розмінної мо­не­ти, що ма­ють за­кон­ну платіжну си­лу;

3) рег­ла­мен­тацію без­готівко­во­го гро­шо­во­го обігу;

4) дер­жав­ний апа­рат, що ре­гу­лює гро­шо­вий обіг.

До се­ре­ди­ни 70-х років у всіх країнах мав місце, а в де­я­ких існує і нині, що­прав­да фор­маль­но, ще один еле­мент гро­шо­вої си­с­те­ми – зо­ло­тий вміст гро­шо­вої оди­ниці.

Еко­номісти розрізня­ють два ти­пи гро­шо­вих си­с­тем: 1) ме­та­ле­во­го обігу, в яких гро­шо­вий то­вар ви­ко­нує всі функції гро­шей або ле­жить в ос­нові гро­шо­вої си­с­те­ми; 2) па­пе­ро­во-кре­дит­но­го гро­шо­во­го обігу, які ба­зу­ють­ся на па­пе­ро­вих гро­шах.

Історії відомі два ви­ди ме­та­ле­вих си­с­тем: а) біме­талізм; б) мо­но­ме­талізм. Біме­талізм – гро­шо­ва си­с­те­ма, в якій за зо­ло­том і сріблом за­ко­но­дав­чо закріпле­но роль гро­шей. За цієї си­с­те­ми ва­лютні ме­та­ли відігра­ва­ли рівно­прав­ну роль і в обігу пе­ре­бу­ва­ли мо­не­ти з обох ме­талів. Мо­но­ме­талізм – гро­шо­ва си­с­те­ма, ос­но­ву якої ста­но­вить ли­ше один ме­тал (зо­ло­то або срібло).

Біме­талізм три­ва­лий час існу­вав у країнах Західної Євро­пи. Для цієї гро­шо­вої си­с­те­ми ха­ра­к­терні два ви­ди цін – ціни в зо­ло­тих і срібних гро­шах. Дер­жа­ва вста­но­в­лює ціно­ве співвідно­шен­ня обох ме­талів. Як­що рин­ко­ва ціна од­но­го з ва­лют­них ме­талів зни­жується, то вигідно ску­по­ву­ва­ти цей ме­тал і кар­бу­ва­ти з ньо­го мо­не­ти. На­при­к­лад, ко­ли срібло де­шев­шає, то зо­лоті мо­не­ти зни­ка­ють з обігу, і в ньо­му па­нує срібло. От­же, фа­к­тич­ни­ми грішми стає ме­тал, ціна яко­го на світо­во­му рин­ку зни­зи­ла­ся. Біме­талізм ви­я­вив­ся не­стабільною, внутрішньо су­пер­еч­ли­вою гро­шо­вою си­с­те­мою, оскільки ви­ко­ри­стан­ня двох еквіва­лентів спри­чи­ня­ло тру­д­нощі при ви­зна­ченні вартісно­го співвідно­шен­ня між зо­ло­том і сріблом. То­му в більшості країн у другій по­ло­вині ХІХ ст. ут­вер­ди­ла­ся си­с­те­ма зо­ло­то­го мо­но­ме­талізму (в Австрії – 1892 р., Японії – 1897 р., США – 1900 р.). Упер­ше зо­ло­тий мо­но­ме­талізм ус­та­но­в­ле­но в Англії на­прикінці ХVIII ст. (за­ко­но­дав­чо закріпле­но 1816 р.).

За­леж­но від ха­ра­к­те­ру розміну па­пе­ро­вих гро­шей на зо­ло­то існу­ва­ло три різно­ви­ди зо­ло­то­го мо­но­ме­талізму:

1) зо­ло­то­мо­нет­ний стан­дарт;

2) зо­ло­то­злив­ко­вий і зо­ло­то­девізний стан­дарт;

3) зо­ло­то­до­ла­ро­вий стан­дарт.

Зо­ло­то­мо­нет­ний стан­дарт – най­до­рож­ча, але вод­но­час і ви­со­костабільна гро­шо­ва си­с­те­ма. Йо­го ха­ра­к­те­ри­зу­ють такі оз­на­ки:

1) у гро­шо­во­му обігу обов’яз­ко­во пе­ре­бу­ва­ли зо­лоті мо­не­ти, всі інші ви­ди гро­шей розміню­ва­ли­ся на зо­ло­то за номіна­лом;

2) країна вста­но­в­лю­ва­ла зо­ло­тий вміст своєї гро­шо­вої оди­ниці, який не зміню­вав­ся впро­довж де­ся­тиліть;

3) зо­ло­то вільно вво­зи­ло­ся в країну та ви­во­зи­ло­ся з неї;

4) підтри­му­ва­ло­ся жор­ст­ке співвідно­шен­ня між за­па­сом зо­ло­та в країні та внутрішньою кількістю гро­шей.

Після Пер­шої світо­вої війни зо­ло­то­мо­нет­ний стан­дарт зберігся ли­ше у США. У країнах-пе­ре­мож­ни­цях (Англія, Франція та ін.) бу­ло за­про­вад­же­но уріза­ну си­с­те­му зо­ло­то­го мо­но­ме­талізму – зо­ло­то­злив­ко­вий стан­дарт, за яко­го па­пе­рові гроші обміню­ва­ли­ся на зо­ло­то ли­ше в разі по­дан­ня су­ми, вста­но­в­ле­ної за­ко­ном. На­при­к­лад, в Англії ця су­ма ста­но­ви­ла 1700 фунтів стерлінгів, у Франції – 215 тис. франків, що відповіда­ло ціні стан­дарт­но­го злив­ка у 12 кг. У більшості країн, зо­к­ре­ма пе­ре­мо­же­них (Німеч­чині, Австрії та ін.), бу­ло вста­но­в­ле­но зо­ло­то­девізний стан­дарт: па­пе­рові гроші обміню­ва­ли­ся на іно­зем­ну ва­лю­ту (девізи), яка розміню­ва­ла­ся на зо­ло­то. За обох цих різно­видів зо­ло­то­го мо­но­ме­талізму в обігу вже не­має зо­ло­тих мо­нет, а мо­не­тар­не зо­ло­то зо­се­ред­жується в ру­ках дер­жа­ви. У 30-х ро­ках урізані фор­ми зо­ло­то­го мо­но­ме­талізму бу­ли ліквідо­вані.

Після Дру­гої світо­вої війни зо­ло­тий мо­но­ме­талізм відно­вив­ся, але ще в більш урізаній формі – зо­ло­то­до­ла­ро­во­го стан­дар­ту. В усіх країнах розмін па­пе­ро­вих гро­шей на зо­ло­то не був відно­в­ле­ний. Ли­ше уря­дам та цен­т­раль­ним бан­кам країн–членів Міжна­род­но­го ва­лют­но­го фон­ду на­да­ва­ла­ся мож­ливість обміню­ва­ти до­ла­ри США, яки­ми во­лоділи ці країни, на злив­ки з зо­ло­то­го за­па­су США. На­прикінці 1949 р. зо­ло­тий за­пас США до­сяг­нув 21,8 тис. т, що ста­но­ви­ло 70% світо­вих ре­зервів. Од­нак у по­даль­шо­му стя­гу­ван­ня зо­ло­та у США при­пи­ни­ло­ся. До 1960 р. зо­ло­тий за­пас ско­ро­тив­ся до 15, 8 тис. т (44%), а в 1972 р. ста­но­вив ли­ше 8,6 тис. т (21%). Зо­ло­то­го за­па­су США лед­ве ви­с­та­чи­ло б, щоб обміня­ти 25% до­ла­ро­вих ак­тивів іно­зем­них влас­ників. У 1971 р. обмін до­ларів на зо­ло­то бу­ло при­пи­не­но. Гро­шові си­с­те­ми, в яких зо­ло­то ви­ко­нує усі функції гро­шей або ле­жить в ос­нові цих си­с­тем, зни­к­ли.

У 1970-х ро­ках ос­та­точ­но ут­вер­д­жується но­вий тип гро­шо­вої си­с­те­ми, фор­му­ван­ня якої в усіх країнах пра­к­тич­но роз­по­ча­ло­ся з ча­су витіснен­ня зо­ло­та з обігу. Су­час­ну гро­шо­ву си­с­те­му ха­ра­к­те­ри­зу­ють такі оз­на­ки:

1) її ос­но­вою є па­пе­рові гроші;

2) хронічне знецінен­ня гро­шей;

3) ши­ро­кий роз­ви­ток без­готівко­во­го обігу і ско­ро­чен­ня обігу готівки;

4) зро­стан­ня ролі дер­жа­ви в стабілізації гро­шо­во­го обігу.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)