АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Економічний ефект переміщення капіталу

Читайте также:
  1. Аналіз витрат і ефективності діяльності суб’єктів державного сектору.
  2. Аналіз ефективності використання оборотного капіталу.
  3. Аналіз ризику та ефективності управління портфелем фінансових інвестицій.
  4. Аналіз структури позикового капіталу, ефективності його використання
  5. Аналіз та оцінка ефективності експортних операцій
  6. Аналіз та оцінка ефективності імпортних операцій
  7. Анотація навчальної дисципліни «Макроекономічний аналіз»
  8. Анотація навчальної дисципліни «Макроекономічний аналіз»
  9. Аппаратура радиационной дефектоскопии.
  10. Білет № 14Довед,що спостереж.є нафефективн. мет.пізн природ.
  11. Вивіз капіталу. Світовий ринок капіталів
  12. Визначення власного капіталу, його функції та мета складання Звіту про власний капітал

 

Розглянемо ефект переміщення капіталу на прикладі двох країн за таких припущень:

- кожна із країн виробляє один товар;

- обсяг виробництва в кожній країні визначається використанням двох факторів виробництва – капіталу й праці при незмінній віддачі від масштабу;

- існує ринок досконалої конкуренції (миттєва інформація й узгодження цін);

- граничні продукти використаних ресурсів зменшуються, збільшення одного з факторів виробництва призводить до зростання граничного продукту іншого фактора;

- відсутнє зношування (амортизація) товару;

- відсутні податки;

- рівень технологій у кожній країні заданий;

- суспільний добробут кожної країни визначає її ВНП.

Вихідною буде ситуація, коли між країнами немає переміщення капіталу. Тому можливо, що країни мали різний за обсягом капітал неоднаковий рівень відсоткової ставки. Країна А (рис. 4.2) мала у своєму розпорядженні більший обсяг капіталу (ОКºА), що забезпечував низьку віддачу на рівні ОiºА. При цьому через відсутність амортизації рівень одержуваного прибутку на капітал дорівнює реальній відсотковій ставці. Низька відсоткова ставка є закономірним наслідком збільшення обсягу капіталу при зменшенні обсягу граничного продукту.

У країні Б обсяг капіталу порівняно невеликий (ОКºБ), але він дає набагато вищий прибуток, рівень відсоткової

ставки тут у ситуації без переміщення капіталу дорівнює ОiºБ.

Рисунок 4.2 – Обсяги капіталу, виробництва й відсоткова ставка до переміщення капіталу

 

Площі, розміщені під відповідними кривими граничних продуктів двох країн, відбивають внутрішні обсяги виробленої продукції: (а + b) у країні А й (c + d) у країні Б. При цьому віддача капіталу в даних країнах дорівнюватиме площам «b» (у країні А) і «d» (у країні Б), а прибуток від праці відповідно «а» й «с».

Після зняття заборон на переміщення капіталу між цими країнами експортером його стане країна А, тому що в неї капіталу більше й нижча відсоткова ставка. Приймаючою країною виявиться країна Б, де високий попит на капітал і відповідно більш висока відсоткова ставка. Переміщення капіталу буде тривати доти не встановиться однаковий для обох країн рівень прибутку, тобто процентної ставки.

На рис. 4.3 бачимо, що експорт капіталу із країни А скоротить його загальний обсяг до ОК¹, а його імпорт у країну Б доведе обсяг капіталу до ОК¹, так що відлив капіталу із країни А у розмірі К0К¹ дорівнюватиме його збільшенню у країні Б на величину К0К¹.

Рисунок 4.3 – Обсяги капіталу, виробництва й


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)