АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

відсоткова ставка в умовах міграції капіталу

Читайте также:
  1. III часть урока. Выставка, анализ и оценка выполненных работ.
  2. Аналіз ефективності використання оборотного капіталу.
  3. Аналіз структури позикового капіталу, ефективності його використання
  4. Анатомо-структурні зміни рослин в умовах засолення
  5. Антимонопольна політика в умовах ринкової економіки.
  6. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ
  7. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ
  8. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ
  9. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ
  10. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ
  11. Безпека харчування в умовах хімічного забруднення навколишнього середовища.
  12. Валютні операції на умовах спот

 

Які ж будуть наслідки переміщення капіталу?

1 Внутрішній обсяг виробництва країни А скоротиться на величину, що відповідає площі фігур (g + k), а в країні Б зросте на (n + q).

Оскільки (q = h + g + k), а (h + g + k>g + k), то можна зробити висновок, що світовий обсяг виробництва (тобто в даному прикладі країн А і Б) зросте на (h +n). Приріст обсягу світового виробництва буде мати місце на фоні скорочення внутрішнього продукту країни А. Однак резиденти країни А, перевівши капітал у розмірі К1К0 до країни Б, одержують на цей капітал процентну ставку і¹Б. Отже, площа фігури q являє собою суму доходів, що резиденти країни А одержать у формі позичкового відсотка, прибутку й дивідендів від своїх закордонних активів. Тому можна стверджувати, що ВНП країни А зросте на «q», тобто на (h + g + k), і це зростання ВНП перекриє зниження обсягу внутрішнього продукту країни А на величину (g + k). Таким чином, ВНП країни А в цілому зросте на «h», тому що (g + k) < q.

ВНП країни Б також зросте, але тільки на величину, що відповідає площі фігури «n». Це пояснюється тим, що із загального приросту внутрішнього продукту (n + q) обсяг «q» надійде за кордон у вигляді прибутку, дивідендів і відсотків.

2 Капітал, який матиме у розпорядженні країна А, тобто 0К1, дасть ту саму норму прибутку, що й у країні Б. Загальний прибуток на капітал 0К1 у країні А становитиме (f + j). Площа «e» відбиватиме внутрішній продукт країни А, отриманого від фактора праці. Що ж стосується бізнесу країни Б, то він одержить прибуток менше на площу «m». Однак згодом суспільний добробут кожної країни зрівняється з її національним продуктом (ВНП) і, отже, обидві країни одержать вигоду від міжнародного переміщення капіталу: країна А підвищить свій добробут на «h», а країна Б - на «n». Все це свідчить про те, що переміщення капіталу веде до вирівнювання відсоткових ставок в обох країнах.

3 Прибуток від міжнародної міграції капіталу може набрати форми вирівнювання рівнів споживання.

Однак ці висновки не можна абсолютизувати з огляду на умовність даного аналізу. А факти реальної дійсності навіть їх відкидають: відмінності рівнів споживання в розвинених країнах і країнах, що розвиваються, продовжують змінюватися не на користь останніх.

Питання для самоконтролю та завдання

 

  1. Сутність та причини вивіз капіталу.
  2. Чи може міжнародна торгівля і міжнародний рух факторів виробництва заміщати один одного? Відповідь обґрунтуйте.
  3. Як теорія міжнародної торгівлі Хекшера-Оліна розглядає міжнародну торгівлю товарами і міжнародний рух факторів виробництва – як взаємозамінюють чи взаємодоповнюють один одного? Відповідь обґрунтуйте.
  4. Які основні критерії міграції капіталу між країнами?
  5. Зняття обмежень на шляху міжнародного переміщення капіталу веде до збільшення темпів економічного зростання всіх країн, що беруть участь у цьому. Чи справедливе це твердження? Відповідь обґрунтуйте.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)