АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Класифікація конфліктів

Читайте также:
  1. БИЛЕТ 5-6Поняття про організаційні форми навчання. Класифікація форм навчання природознавству.Класифік норм навч.природозн.
  2. Бюджетна класифікація: будова, роль і призначення видатків
  3. Бюджетна класифікація: будова, роль і призначення видатків
  4. Бюджетна система України та бюджетна класифікація
  5. Види документів та їх класифікація.
  6. Види документів та їх класифікація.
  7. Види і класифікація економічних наук
  8. Види комерційних банків. Визначення банківських операцій та їх класифікація
  9. Види конфліктів.
  10. Види конфліктів. Функціональні та дисфункціональні конфлікти.
  11. Види кредитів, їх класифікація та економічна характеристика
  12. Види мислення, їх класифікація

 

Конфлікти можна класифікувати за різними основами. За характером прояву вони бувають: відкритими (найчасті­ше мають місце у діловій сфері) та прихованими, або такими, що тліють (в основному, базуються на людських взаєминах). Проте багато конфліктів, що здаються "діловими", відкрити­ми, насправді виникають на ґрунті емоцій та взаємин. За характером прояву вони скоріше належать до прихованих.

Залежно від кількості опонентів конфлікти бувають: міжгруповими, між групою та особистістю, міжособистісними та внутрішньоособистісними. До особливої групи нале­жать міжнаціональні конфлікти.

Внутрішньоособистісний конфлікт найчастіше виникає, коли людина намагається вчинити одночасно протилежно спрямовані дії. Наприклад, начальник цеху отримує одне зав­дання про те, що треба збільшити випуск продукції, а друге — поліпшити якість, знижуючи кількість продукції. Виникає конфлікт між отриманими завданнями. Причина його — у неправильному управлінні організацією. Як наслідок, у лю­дей, задіяних у конфлікті, падає ступінь задоволеності робо­тою, знижується самооцінка, і нерідко настає стрес.

Три типи внутрішньоособистіс­них конфліктів:

а) "наближення — наближення", коли доводиться виби­рати між двома однаково привабливими альтернативами, проте такими, що вимагають протилежних дій (наприклад, хочеться відпочити і для цього є можливості, але саме в цей час запропонували роботу, за яку обіцяють добре заплатити);

б) "наближення — віддалення", коли одна і та ж мета є привабливою і одночасно непривабливою (наприклад, перехід на високооплачувану роботу, але з переїздом в інше місто);

в) "віддалення — віддалення", коли треба вибирати між двома однаково непривабливими альтернативами (наприк­лад, запропоноване доручення робити аморально, а якщо його не виконати, то можна залишитися без роботи).

Міжособистісний конфлікт найбільш поширений. Ска­жімо, два працівники приходять до керівника з протилежни­ми за змістом пропозиціями. Кожний із них вважає, що його ідея краща. Неможливо задовольнити обох, тому будь-яке рішення може призвести до конфлікту.

Конфлікт між особистістю та групою буває, наприклад, коли один член групи хоче, виконуючи додаткову роботу чи перевиконуючи норми, заробити більше грошей, а інші члени групи сприймають це негативно.

Міжгруповий конфлікт виникає, коли внаслідок розбіж­ності в цілях починають конфліктувати між собою функціо­нальні групи в одному виробничому колективі (відділ з відділом або один цех з іншими).

За цільовою спрямованістю виділяють конфлікти конст­руктивні, стабілізуючі та неконструктивні (деструктивні). Конструктивний конфлікт позитивно впливає на структуру, динаміку та результативність соціально-психологічних про­цесів і є джерелом самовдосконалення та саморозвитку осо­бистості. Дослідження психологів показали, що за певних умов конфлікт у групі може виконувати інтегруючу функ­цію, згуртовувати її членів.

Конструктивний міжособистісний конфлікт буває, коли опоненти не виходять за рамки ділових аргументів та взає­мин. За такого конфлікту приймається рішення, яке задо­вольняє всіх, і це сприяє розвитку співробітництва, появі но­вих альтернатив та критеріїв їх оцінювання.

Неконструктивний конфлікт виникає, коли один з опо­нентів намагається психологічно натиснути на партнера, дис­кредитувати та принизити його в очах інших людей, тобто діє аморально. Це, звичайно, викликає протидію, і вирішення проблеми стає неможливим. У цьому випадку з'являється незадоволення, бажання кинути все. Акцент із вирішення проблеми зміщується на здобуття перемоги будь-якою ціною. Іноді в особистому житті людини намічається конфлікт, і вона страждає. А це виявляється в різних ситуаціях, зокрема в ділових стосунках. Людина починає гірше виконувати ви­робничі завдання, критичніше ставитися до всіх і до себе, гостріше реагувати на все, що відбувається навколо неї. Вона за­хищається навіть тоді, коли її ніхто не зачіпає, часто має пога­ний, навіть агресивний настрій. Керівник організації, якщо він досвідчена і розумна людина, своєчасно помітить, що в осо­бистому житті підлеглого негаразди, і буде намагатися актив­но й оперативно допомогти йому вийти з конфлікту.

Особливо погано, коли джерелом конфлікту в організації стає її керівник у зв'язку зі своїми особистісним якостями. Це буває, якщо керівник вносить у взаємини між людьми дріб'язковість та злопам'ятність, дозволяє собі випади проти інших та помсту, демонструє свою антипатію, виявляє різкість, грубощі, невитриманість, вседозволеність тощо, тобто пору­шує загальноприйняті етичні норми. Якщо такий керівник своєчасно не помітить, що саме він стає причиною конфлікту між собою та підлеглими і не зможе розв'язати його, то, ма­буть, йому слід подумати про свою відповідність тій посаді, яку він займає.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)