АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Вилучення документів

Читайте также:
  1. Вилучення у боржника предметів, зазначених у рішенні суду, та передачі їх стягувачу
  2. Вимоги до документів.
  3. Експертне оцінювання документів.
  4. Забезпечення збереження документів.
  5. Класифікація документів життєвий цикл електронних документів.
  6. Організація процесу руху документів.
  7. Особливості складання організаційних документів. Інструкція.
  8. Особливості складання розпорядчих та організаційних документів.
  9. Особливості товаросупроводжувальних документів.
  10. Оформлення довідково-інформаційних документів. Витяг з протоколу.
  11. Перевірка і обробка документів.

Первинні документи — це письмові свідоцтва, які фіксу­ють і підтверджують факти здійснення господарських опе­рацій, в т.ч. накази і розпорядження, дозволи адміністрації або власника підприємства на їх здійснення.

Облікові регістри — це носії спеціального формату (папе­рові і машинні) у вигляді відомостей, журналів-ордерів, обо­ротно-сальдових відомостей, журналів, книг, машинограм, Го­ловної книги тощо, призначених для хронологічного, система­тичного або комбінованого накопичення інформації з первин­них документів, що прийняті до обліку.

Вилучення первинних документів, облікових регістрів, бухгалтерських звітів і балансів та інших документів у підприємств, установ може бути здійснено тільки за поста­новою органів дізнання, попереднього слідства, прокурату­ри і судів, державної контрольно-ревізійної і податкової служб у відповідності з чинним законодавством України. Вилучення оформлюється протоколом (актом), копія якого вручається під розпис відповідній посадовій особі підприємства, установи.

З дозволу і в присутності представників органів, які здійснюють вилучення, відповідальні особи підприємства, ус­танови можуть зняти копії і скласти реєстр вилучених доку­ментів із зазначенням підстав і дати вилучення.

Якщо вилучаються томи документів, які є недооформленими (не переплетені, не пронумеровані тощо), то з дозволу і в присутності представників органів, що проводять вилучен­ня, відповідні особи підприємства можуть дооформити ці томи (зробити опис, пронумерувати аркуші, прошнурувати, опе­чатати, засвідчити своїм підписом та печаткою).

Органи, які вилучили документи, забезпечують підприємствам, установам за їх письмовим зверненням мож­ливість зробити виписку, копію для видачі довідок за обстави­нами, що передбачені законодавством.

У випадку повернення зазначеними органами вилучених раніше документів такі документи приймаються під розпис відповідальної посадової особи підприємства, установи і ра­зом з дозволом на повернення підшиваються до тих самих томів, з яких вони були вилучені і в яких знаходяться постано­ви про вилучення, реєстр і копії таких документів.

(Пункт 6.9 "Положення про документальне забезпе­чення записів у бухгалтерському обліку", затверджене на­казом Міністерства фінансів України від 24 травня 1995р. №88)

У випадку пропажі або знищення, пошкодження первин­них документів, облікових реєстрів і звітів керівник підприємства письмово повідомляє про це правоохоронним ор­ганам і наказом призначає комісію для встановлення переліку відсутніх документів і розслідування причин їх зникнення або знищення. Для участі в роботі комісії запрошуються представ­ники слідчих органів, охорони і пожежного нагляду.

Результати роботи комісії оформлюються актом, один з примірників якого надсилається Державній податковій інспекції підприємствами, а установами — місцевому фінансо­вому органу в 10-денний термін.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)