АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Визначення власного капіталу, його функції та мета складання Звіту про власний капітал

Читайте также:
  1. Definitions. Визначення.
  2. NСерцевиною ринку єврокапіталів є європозики, які надаються через випуск єврооблігацій, тобто облігацій у євровалюті. Основна валюта єврооблігацій - долар США.
  3. А.Визначення розмірів і площі зони хімічного зараження
  4. Акціонерний капітал та акціонерні підприємства
  5. Аналіз ефективності використання оборотного капіталу.
  6. Аналіз структури позикового капіталу, ефективності його використання
  7. АРХІВНІ ДОВІДНИКИ В СИСТЕМІ НДА: ФУНКЦІЇ ТА СТРУКТУРА
  8. Банки — основні учасники ринку капіталів
  9. БП. Управління людським капіталом
  10. Будова та функції кишечника
  11. Бухгалтерські рахунки якого класу кореспондують тільки між собою, а їх залишки не враховують під час складання фінансової звітності банку?
  12. В якій відповіді дано визначення способу (форми) розкрадання чужого майна?

Тема 5. Звіт про власний капітал

 

Мета: розкрити склад власного капіталу, його функції, мету складання Звіту про власний капітал, причини змін кожної статті, структуру звіту, інформаційне джерело і методику його складання, розкриття інформації в Примітках.

Питання до теми

1. Визначення власного капіталу, його функції та мета складання Звіту про власний капітал.

2. Складові власного капіталу та їх характеристика.

3. Порядок складання Звіту про власний капітал.

Ключові слова і поняття:

Власний капітал, статутний, пайовий, додатковий та інший додатковий капітал, реєстрований і нереєстрований капітал, неоплачений і вилучений капітал.

 

Визначення власного капіталу, його функції та мета складання Звіту про власний капітал

Призначення звіту – розкрити рух власного капіталу і причини, під впливом яких відбулися зміни у його обсязі, складі, структурі.

Майно підприємства складається з різних матеріальних і нематеріальних ресурсів, носіїв, прав власності окремих суб’єктів. Право власника на майно підприємства і на участь його у прибутках, визначається часткою і формою інвестованих коштів. Вони мають права, які у бухгалтерському обліку відображаються на підставі відповідних документів. Розкриття цих прав є одним з завдань фінансової звітності.

Поняття капітал асоціюється з поняттям власність. В момент створення підприємства, стартовий капітал втілюється в активах, інвестованих засновниками і являє собою вартість майна підприємства.

Здійснюючи діяльність підприємство неминуче використовує залучені кошти, тобто утворює борги. Боргові зобов’язання підтверджують права і вимоги кредиторів щодо активів і мають вищий пріоритет, порівняно з вимогами власників.

Власний капітал – це частина в активах підприємства, що залишається після вирахування його зобов’язань.

Визнання і оцінка власного капіталу залежить від визнання і оцінки активів і зобов’язань.

Сума власного капіталу – це абстрактна вартість майна, яка не є його поточною (реалізаційною) вартістю і не відображає поточну вартість прав власників фірми.

На суму власного капіталу впливають оцінки активів і кредиторської заборгованості. Вони можуть співпадати з ринковою вартістю акцій підприємства, або з сумою, яку можна отримати від продажу чистих активів частинами чи підприємства в цілому.

Власний капітал є основою для початку і продовження діяльності.

Функції власного капіталу: довгострокового фінансування; відповідальності і захисту прав кредиторів; компенсації понесених збитків; кредитоспроможності; фінансування ризику; самостійності і влади; розподілу активів і доходу.

Зміст, структура, форма і методика складання Звіту про власний капітал визначені П(С)БО 5 «Звіт про власний капітал». Звіт є складовим елементом річної фінансової звітності, складається за формою № 4 за звітний календарний рік за даними з початку року до кінця звітного періоду усіма підприємствами крім СМП.

Звіт про власний капітал – це звіт, який відображає зміни у складі власного капіталу підприємства протягом звітного періоду.

Мета Звіту - розкриття інформації про зміни у складі власного капіталу підприємства протягом звітного періоду.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)