АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Типологія конфліктів

Читайте также:
  1. В. Типологія держав
  2. Види конфліктів.
  3. Види конфліктів. Функціональні та дисфункціональні конфлікти.
  4. Д Особливості ситуацій і конфліктів з учнями 10-11 класів.
  5. Детермінація й причинна обумовленість політичних конфліктів
  6. Зародження конфліктів та шляхи їх подолання
  7. Історична типологія мистецтва. Художня епоха. Художній напрям або течія. Художній метод. Художній стиль. Художня спадкоємність. Художня традиція. Художнє новаторство.
  8. Класифікація конфліктів
  9. Конфліктологія - це система знань про закономірності та механізми виникнення і розвитку конфліктів, а також про принципи та технології управління ними.
  10. Логіка розвитку вимагає не уникати конфліктів, а створювати їх.
  11. Методи вивчення конфліктів
  12. Методи подолання конфліктів.

Типи конфліктів. У залежності від складу учасників розрізняють чотири основних типи конфліктів: внутрішньоособистісний, міжособистісний, конфлікт між особистістю і колективом і міжгруповий конфлікт.

Внутрішньоособистісний конфлікт – це сутичка між приблизно рівними, але протилежно спрямованими інтересами, потребами, схильностями однієї людини. Однією з найпоширеніших форм є рольовий конфлікт, коли до однієї людини предявляються суперечливі вимоги з приводу того, якими повинні бути результати її праці. Внутрішньоособистісний рольовий конфлікі може виникнути також унаслідок того, що виробничі вимоги не погоджені з особистими потребами і цінностями. Він часто виникає, коли не збалансовані обов'язки і повноваження працівника (коли на нього покладені обов’язки, для виконання яких він не має прав і повноважень). Такий працівник або постійно знаходиться в стані стресу або не викоінує своїх обов’язків, або самовільно привласнює собі права, неоохідні для виконання своїх обов’язків. Більшість внутрішньоособистісних конфліктів пов'язані з низьким рівнем задоволеності працею, непевненістю в собі чи організації, частиною якої є особистість.

Міжособистісний конфлікт виникає, коли двоє або більше членів однієї групи переслідують несумісні цілі і реалізують суперечливі цінності або одночасно в конфліктній боротьбі прагнуть досягнення однієї і тієї ж мети, що може бути досягнута лише однією зі сторін. Це найбільш розповсюджений тип конфлікту, і вияляється він по-різному.

Дослідженнями встановлено, що близлко 80% [3, с. 107 ] виробничих конфліктів мають соціально-психологічну природу і переходять з виробничих у міжособистісні. Міжособистісний конфлікт виявлясться як зіткнення особистостей - людей з різними рисами характеру, поглядами, цінностями. Погляди таких людей і їх цілі, як правило сильно відрізняються. Суть міжособистісних конфліктів у небажанні зрозуміти іншого, прийняти його точку зору, коли висока емоційність блокує об'єктивний аналіз ситуації і звужує свідомість.

Причини міжособистісних конфліктів - це найчастіше:

- новий стиль і методи керівництва, відмінні від тих, що застосовувалися попереднім керівником,

- протиставлення керівником себе колективу, його невміння і небажання досягти вчагморозуміння з не­ формальними лідерами;

- відсутність чіткості і конкретності в розподілі сфер діяльності, прав, обов'язків, відповідальності,

- незрозумілі працівникам правила і підходи до визначення рівня оплати праці;

- вікові розходження керівників різних рівнів, що буває причиною непорозумінь між ними при вирішенні ділових питань;

- боротьба керівників за обмежені ресурси, капітал чи роботу, використання певного устаткування, за схвалення визначених ідей.

Особливого роду специфічні міжособистісні конфлікти виникають при сексуальних помаганнях керівни­ків чи колег по робоп. Ст. 1 Закону України "Про забезпечення рівних прав за можливостей жінок і чоловікв", який набрав чинності з 01.01.2006 р., визначає сексуальні домагання як "дії сексуального характеру, ви­ражені словесно (погрози, залякування, непристойні зауваження) або фізично (доторкання, поплескування), то принижують чи ображають осіб, які перебувають у відносинах трудового, службового, матеріального чи іншого підпорядкування".

Конфлікт між особистістю і колективом - сутичка суперечливих інтересів, потреб, цінностей, цілей між окремою особистістю й групою людей. Виробничий колектив установлює визначені норми поведінки. Кожен співробітник повинен дотримуватися цих норм, щоб бути визнаним групою і там самим задовольнити свої соці­альні потреби. Конфлікт виникає, коли очікування групи вступають у протиріччя з очікуванням окремої особис­тості. Він виникає, коли особистість займає позицію, відмінну від позиції групи.

Аналізуючи такий конфлікт, необхідно враховувати спе­цифіку групи як супротивника в конфлікті. Прикладами ситуації, у яких виникає цей вид конфлікту, можуть бути наступні: керівник приходить у підрозділ зі сторони чи приймає керівництво вже сформованим колективом. У цих випадках конфлікт може виникнутиз різних причин: [3, с. 108 ]

- якщо колектив досяг високого рівня розвитку, а знов призначений керівник дано­му рівнюне відповідає;

- якщо в колективі є неформальний авторитетний, шановний лідер, який, за загальною думкою, мав стати формальним керівником, а «зверху» усупереч думці колективу призначають іншу людину;

- якщо стиль і методи управління нового керівника різко відрізняються від методів роботиколишнього керівника;

- якщокерівник займе позицію, яка відрізняється від позиції групи.

Міжгруповий конфлікт виникає, коли конфліктуючими сторонами виступають соціальні групи, які переслідують несумісні цілі і перешкоджають одна одній на шляху їх здійснення.

Будь-яка організація складається з визначених формальних і неформальних груп, між якими можуть ви­никли конфлікти. Найчастіше вони виникають через розбіжності між цілями та інтересами функціональних структурних груп. Усякий конфлікт має свої причини.

Отже, головними причинами конфліктів є: [6, с.342]

- розподіл ресурсів;

- взаємозалежність завдань;

- різне розуміння ситуації та цінностей;

-відмінності в манерах, поведінці, життєвому досвіді;

- незадовільні комунікації.

Якщо з якоїсь причини у соціальній групі ( колекти­ві ) суперечності загострюються, це свідчить про виник­нення конфліктної ситуації. Певна управлінська реак­ція на конфліктну ситуацію може дати такі наслідки:

- конфлікт не відбудеться;

- конфлікт відбудеться і матиме позитивні наслід­ки, які сприятимуть досягненню певної мети;

- конфлікт відбудеться і матименегативні наслід­ки, які перешкоджатимуть досягненню мети.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)