АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 16.Соціальна філософія в ірраціоналістичній традиції

Читайте также:
  1. Антична філософія
  2. Антична філософія
  3. Антропо-соціальна філософія Гегеля
  4. Антропологічна філософія Л.Фейєрбаха
  5. Визначення терміну філософія
  6. Вкажіть, хто вперше використав термін “філософія” як визначення особливої сфери знання?
  7. Г) філософія
  8. Д) релігійна філософія
  9. До програми навчання Академії входили слов’янська, грецька, польська, латинська мови, граматики цих мов, риторика, діалектика, астрономія, математика, філософія, богослов’я.
  10. Досократична філософія.
  11. Енциклопедична філософія Д.Дідро, Ж.Л.д’Аламбер
  12. ЗАХІДНОЄВРОПЕЙСЬКА ФІЛОСОФІЯ СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ

«Аполлонівський початок» у філософії Ніцше – термін, що означує розум, який впорядковує світ і пристосовує до потреб людини.

«Верблюд» – метафоричний образ соціальної філософії Ніцше, що виражає перше перетворення духу в становленні нової людини (надлюдини), який символізує терпіння і вміння людини нести хрест життя.

«Воля до життя» у філософії Ніцше – прояв інстинкту життя, що є діонісійським початком, у людині і знаходить вираз як «воля до влади».

«Воля до влади» поняття соціальної філософії Ніцше, що означає дві форми боротьби в суспільстві: в «аристократів духу» – творча сила, а в слабких людей («рабів») – це прояв руйнівних, деструктивних інстинктів.

«Дитина» – метафоричний образ соціальної філософії Ніцше, що виражає перше перетворення духу в становленні нової людини (надлюдини) і є символом невинності, доброти не обтяженої розрахунком.

«Діонісійський початок», за Ніцше – природна стихія будь-якого існування, внутрішня радість життя, невгамовна жага ствердження життя.

«Життя» основоположна категорія соціософської концепції Ніцше, що вказує на первісну цілісність існування людини в світі, яка виражена гармонією діонісійського й аполлонівського первнів.

 

Ієрархізована спільнота – поняття соціально філософської концепції Д. Донцова, яке означає що традиційно, починаючи від Княжої доби, основу українського суспільства складали дві верстви: еліта та маси, а рушієм його розвитку була творча енергія провідної верстви суспільств.

 

Ірраціоналісстичний напрям соціальної філософії – низка концепцій соціальної філософії некласичного періоду. Основний мотив: неминучість кризи традиційних цінностей і невідворотне саморуйнування сучасної цивілізації. Важливий елемент концепцій – акцент на природньому розшаруванні людей у суспільстві на дві верстви – еліту (виробників ідей) і маси. Це, насамперед, концепції таких речників «філософії життя» як Ф.Ніцше, О.Шпенґлер, Х. Ортеґа–і–Ґасет.

 

Концепція кризи сучасної культури Х. Ортеґи-і-Ґасета – концепція стверджує, що суспільство перестало бути апаратом самовдосконалення, позаяк людина-маса взяла на себе не властиві її природі функції. Суть кризи він передає терміном «бунт мас».

 

«Добірні люди» – прошарок людей у суспільстві, нації, що здатний взяти на себе працю, труднощі і обов’язки з облаштування суспільного життя й відповідальний за взяте.

«Лев» – метафоричний образ соціальної філософії Ніцше, що виражає друге перетворення духу в становленні нової людини (надлюдини) і символізує вміння людини бути сильною духом.

«Людина-маса» в соціальній концепції Х. Ортеґи-і-Ґасета – це така як усі примітивна, пересічна людина, що вважає себе взірцевою, переконана, що життя легке й багате і що в майбутньому буде ще кращим. Її самовпевненість породжена надмірними можливостями цивілізації ХХ ст. порівняно з примітивними потребами людини-маси.

 

Надлюдина у філософії Ф. Ніцше – ідеал людини як творця самого себе, що виражає боротьбу людини за людяність у собі.

 

Нігілізм 1) світовідчуття і принцип поведінки, що виходить із заперечення певних соціокультурних основин; 2) у філософії Ніцше втрата значущості всіх традиційних цінностей, показник кризи європейської культури.

«Осьовий час» центральне поняття соціальної філософії К. Ясперса, яке означає кінець міфологічної доби, вказує на пробудження духу й свідчить про настання епохи справжньої світової історії.

 

Сутність кризи європейської культури, за Ф.Ніцше – поширення у суспільстві протиприродної моральності, що призвело до панування стадних інстинктів, породило безвідповідальність і нігілізм. Криза є наслідком порушення рівноваги двох початків в людині: діонісійського та аполлонівського. Воно призвело до панування аполлонівського первня, до нівелювання високого й ницого і, відповідно, до падіння моральних устоїв.

 

Циклічна концепція розвитку культур О. Шпенґлера – концепція стверджує, що історія не має єдиної векторної спрямованості для всіх народів. Кожна культура як і народ своєрідні. Кожна культура має свою долю, свою «душу» і прагне себе реалізувати. Світ культури – це і мистецтво, і поезія, і музика, і мова, і література народу тощо. Кінцева точка розвитку кожної культури – перехід у стан цивілізації.

Цивілізація, за О. Шпенґлером – заключний етап розвитку культури, що посутньо означає її смерть. Для цивілізації характерний технологічний аспект поступу суспільного життя, занепад, мистецтва, поезії, музики тощо, скупчення великих мас людей у містах, перетворення людей у безлику масу, іррелігійність.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)