АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 13. Зайнятість, відтворення робочої сили

Читайте также:
  1. В запропоновану тексті зібраний увесь матеріал, засвоєння якого на рівні відтворення дорівнює оцінці «задовільно».
  2. В Україні природно-заповідний фонд охороняється як національне надбання, щодо якого встановлюється особливий режим охорони, відтворення і використання.
  3. Відтворення населення і ресурсів для праці.
  4. Відтворення населення та його регіональні особливості
  5. Гідроприводи із замкненою та розімкненою системами циркуляції робочої рідини
  6. Державне регулювання суспільного відтворення. Основні теорії ДРЕ
  7. З9. Процесуальний порядок відтворення обстановки та обставин події.
  8. ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ РУХУ В МЕЖАХ РОБОЧОЇ ПЛОЩІ АЕРОДРОМУ
  9. Засоби розвитку сили.
  10. Зміст процесу суспільного відтворення
  11. ЗМІСТ РОБОЧОЇ ПРОГРАМИ
  12. Зміст робочої програми по темам курсу

Безробітні – працездатні громадяни працездатного віку, які з незалежних від них причин не мають підходящої роботи, заробітку, зареєстровані у державній службі зайнятості та отримують відповідну грошову допомогу, справді шукають роботу та здатні приступити до неї.

Вимушена неповна зайнятість – зайнятість працівників, які в поточному році перебували в адміністративних відпустках без збереження заробітної плати або працювали в режимі неповного дня.

Добровільне безробіття – безробіття, зумовлене тим, що робітники не хочуть працювати за пропоновану їм заробітну плату, але стали б до роботи, якби зарплата була вищою.

Економічно активне населення – населення обох статей віком від 15 до 70 років, яке протягом певного періоду забезпечує пропонування робочої сили для виробництва товарів та послуг.

Ефективність зайнятості – повнота і раціональність у комплексі визначають ефективність зайнятості, тобто забезпечуваний нею оптимальний соціально – економічний результат у певний час і за конкретних умов.

Зайнятість – діяльність громадян, пов’язана із задоволенням особистих і суспільних потреб, яка приносить їм дохід у грошовій чи іншій формі.

Людський капітал – запас у людини здоров’я, знань, навичок, здібностей, мотивацій, які сприяють зростанню продуктивності її праці і впливають на збільшення доходів.

Неповна зайнятість – певна кількість робочої сили вимушено залишається без роботи.

Особистий чинник виробництва – робоча сила, яку розглядають у контексті її зв’язку із засобами виробництва, що за своїм характером є об’єктивними чинниками виробництва.

Повна зайнятість – використання всіх придатних для цього ресурсів; характеризується достатністю робочих місць для тих, хто потребує оплачуваної роботи, бажає і здатен працювати.

Рівень безробіття – виражене у відсотках відношення чисельності безробітних до чисельності робочої сили.

Розширене відтворення сукупної робочої сили – зростання її чисельності в органічному зв’язку з підвищенням рівня кваліфікації, зростанням продуктивності праці, тривалості трудового стажу та добробуту населення.

Структурне безробіття – невідповідність між попитом та пропозицією на працівників.

Сукупна робоча сила – кооперація індивідуальних робочих сил у певній суспільно – комбінованій формі.

Форми зайнятості – конкретні способи включення працівників в систему суспільного виробництва.

Фрикційне безробіття – безробіття, що виникає внаслідок постійного руху населення між видами праці, регіонами, а також на різних стадіях життєвого циклу.

Циклічне безробіття – безробіття, викликане спадом, тобто тією фазою економічного циклу, коли виробництво і сукупний попит абсолютно скорочуються.

 

 

Тема 14. Етапи розвитку капіталізму. Економічна система сучасного капіталізму.

 

Вільна конкуренція – такий вид змагання економічних суб’єктів, за якого кожен виробник, яких багато, не може впливати на ринкову ціну, а додатковий дохід, отриманий від кожної додаткової одиниці, є ринковою ціною.

Економічна рента – різниця між конкурентною заробітною платою, еквівалентною альтернативній вартості робочої сили і заробітною платою, яка формується на монополістичному ринку праці.

Капіталізм вільної конкуренції – економічний лад, побудований на приватній власності на речові ресурси виробництва, використанні найманої праці, системи конкурентних ринків на ринку праці та мотивуючого стимулу прибутку.

Концентрація виробництва – зосередження все більшої кількості виробничих ресурсів випуску продукції на великих підприємствах.

Концентрація капіталу – збільшення розмірів капіталу за рахунок капіталізації прибутку.

Концерн – велика багатогалузева корпорація.

Монополістичний капіталізм – економічний лад із системою великих підприємств, що вступили один з одним у різного роду союзи чи угоди і як монополії займають панівне становище в економіці та ринках недосконалої конкуренції.

Монополія – ринок, на якому кількість продавців така незначна, що кожен продавець може впливати на загальне пропонування і ціну товару.

Недосконала конкуренція – ринкова ситуація, коли підприємство чи об’єднання підприємств виробляє і поставляє таку частку продукту, що може вирішальним чином впливати на формування ціни.

Олігополія – така ситуація в умовах недосконалої конкуренції, коли виробництво в галузі контролюється невеликою кількістю виробників.

Синдикат – форма монополістичних об’єднань, що ставить за мету усунення конкуренції між його учасниками у сфері збуту і закупівлі товарів.

Трест – акціонерне товариство, в якому підприємства, що вступають до нього, втрачають не тільки комерційну, а й виробничу самостійність, перетворюються в акціонерів тресту.

Фінансова олігархія – капіталістична еліта, до якої належить верхівка монополістичної буржуазії, а також провідні менеджери найбільших корпорацій.

Фінансові групи – об’єднання фінансових і не фінансових монополій на основі системи участі, особистої унії та інших зв’язків, у тому числі родинних.

Централізація капіталу – збільшення розміру капіталу шляхом об’єднання капіталів декількох економічних суб’єктів у один.

Двостороння монополія – ринок, на якому єдиному продавцеві протистоїть єдиний покупець.

Державний сектор – сфера державної господарської діяльності на основі планування державної власності на засоби виробництва.

Змішана економіка – модель соціально – економічного розвитку, що передбачає поєднання приватної і державної форм власності, плану і ринку, проведення інституціонально – соціальних реформ для побудови прогресивного ладу.

Колективний договір – договір, що укладається на основі чинних законів, прийнятих сторонами зобов’язань з метою регулювання виробничих, трудових і соціально – економічних відносин та узгодження інтересів трудящих, власників і уповноважених ними органів.

Сектор економіки – частина народного господарства, яка має певні економічні та соціальні ознаки і може базуватись на одному або декількох соціально – економічних укладах.

Суспільно – економічний уклад – система визначених економічних відносин, що базуються на певних формах, видах власності на засоби виробництва.

Тема 15. Світове господарство та форми міжнародних економічних відносин.

Економічна інтеграція – широке міждержавне об’єднання, яке діє відповідно до спеціальних угод і має певну організаційну структуру.

Інтернаціоналізація виробництва – економічна форма розвитку міжнародного поділу праці та міжнародного усуспільнення виробництва.

Міжнародна кооперація – форма міжнародного поділу праці, яка полягає в розвитку міжнародних виробничих зв’язків, що виникають та існують між міжнародно спеціалізованими суб’єктами з метою поєднання взаємодоповнюючих процесів.

Міжнародна спеціалізація – форма міжнародного поділу праці, за якої зосередження однорідного виробництва у світі відбувається на основі прогресуючої диференціації виробничих процесів між різними країнами та їх суб’єктами.

Міжнародний поділ праці – процес відособлення різних видів трудової діяльності на міжнародному рівні, які взаємодіють і взаємодоповнюють один одного, складаючи об’єктивну основу міжнародного обміну товарами, послугами та результатами інших видів діяльності.

Світове господарство – сукупність національних господарств, які беруть участь у міжнародному поділі праці і пов’язані між собою системою міжнародних економічних відносин.

Транснаціоналізація – формування внутрішньо корпоративних міжнародних ринків, що охоплюють переважну частину світових потоків товарів, послуг, капіталу і робочої сили.

Валютний курс – ціна грошової одиниці, виражена у грошовій одиниці іншої країни.

Валютний паритет – співвідношення між валютами різних країн, що встановлюється законодавчо.

Вільна торгівля – зовнішньоторговельна політика, що не обмежується жодними протекціоністськими бар’єрами.

Конвертованість валюти – здатність резидентів нерезидентів вільно, без усіляких обмежень, обмінювати національну валюту на іноземну і використовувати іноземну валюту в угодах з реальними і фінансовими активами.

Міжнародна валютна система – форма організації валютних відносин у межах світового господарства.

Міжнародна торгівля – форма міжнародних економічних відносин, яка передбачає переміщення товарів і послуг за межі, що позначені державними кордонами.

Міжнародна трудова міграція – форма міжнародних економічних відносин, яка полягає у переливанні трудових ресурсів з одних країн в інші і виражає процес перерозподілу трудових ресурсів між ланками світового господарства.

Міжнародний рух капіталу – переміщення капіталів між країнами в пошуках вигіднішої сфери їх використання.

Міжнародні валютні відносини – форма міжнародних економічних відносин, пов’язаних з функціонуванням грошей як світових.

Платіжний баланс – статистичний звіт, в якому в систематизованому вигляді наводяться дані щодо зовнішньоекономічних операцій даної країни з іншими країнами світу за певний період часу.

Портфельні інвестиції – капіталовкладення в підприємства інших країн, які приносять інвесторові відповідний дохід, але не дають права контролю над підприємствами.

Прямі інвестиції – капіталовкладення в підприємства інших країн, які забезпечують інвесторові безпосередній контроль над ними і відповідний дохід.

Світовий товарний ринок – частина світового ринку, система обмінних відносин якого побудована на організації купівлі – продажу продуктів матеріального виробництва.

Тарифне обмеження – інструмент регулювання зовнішньої торгівлі за допомогою мит і тарифних квот.

С п и с о к л і т е р а т у р и:

1. Адамик Б.П.Національний банк і грошово-кредитна політика.навч.пос. Тернопіль 2002

2. Базилевич В.Д., Баластрик Л.О. Макроекономiка.Опорний конспект лекцiй.- К.: Четверта хвиля, 2002.

3. Башнянин Г.І. Основи економічної теорії. / Башнянин Г.І. (керівник), Лазур П.Ю., Медведєв В.С. —К.: Ніка-Центр Ельга, 2000.

4. Базилевич В.Д., Баластрик Л.О. Макроекономiка: тести, ситуаційні завдання, практикум розв’язання. Навчальний посібник.- К.: Четверта хвиля, 1997.

5. Будаговська С., Кілієвич О., Луніна І., Пахомова Т., Романюк О., Сніжко А., Сніжко О. Мікроекономіка і макроекономіка. Підручник.- К.: Основи, 1998

6. Бурда М., Виплош Ч. Макроекономіка: європейський контекст.- К.: Основи, 1998

7. Ватаманюк К.Н.Економічна теорія:Макро і мікроекономіка Альтернатива навч.пос. 2002

8. Дзюбик С.,Ривак О. Основи економiчної теорiї. - К.: Основи,1994.

9. Дорнбуш Р., Фішер С. Макроекономіка.- К.: Основи, 1996

10. Крачило М.П. Основи економiчної теорiї. - К.,1997.

11. Основи економічної теорії: Навч. Посібник / К.Т.Кривенко, В.С. Савчук, О.О. Бєляєв та ін.; За ред. д-ра екон. наук, проф. К.Т. Криввенка.—К.: КНЕУ, 2001.

12. Моринець С.Я.Міжнародні фінанси. Київ.2002

13. Мочерний С.В. Основи економічної теорії: Навч.посіб.- К.: знання-Прес, 2002.с.596-601.

14. Грошово-кредитна система.Журнал "Економiка України" 8.2002, 5.2002р.

15. Грошово-кредитна система.Журнал "Економiка України" 5.1999р.

16. Данілов О.Д.Фліссак Н.П.Податкова система та шляхи її реформування київ 2001

17. Дзюбик С.,Ривак О. Основи економiчної теорiї. - К.: Основи,1994.

18. Ковальчук В.М. Макроекономiка.Теоретичний аспект. Пiдручник.- Тернопiль: Астон,1996.

19. Козюк В.В. Державний борг.Тернопіль 2002

20. Макконелл К.Р., Бpю С.Л.Экономикс:пpинципы,пpоблемы и пополитика. -М.:Республика, 1992.

21. Панчишин М.Т.Макроекономіка Київ. Навч.пос. 2001

22. Петюх В.М Ринок праці. Київ Навч пос 1999

23. Пересада А.А. Процес інвестування в Україні. Київ.1998

24. Попович В.М.Тіньова економіка Київ 1999

25. Радiонова I.Ф. Макроекономiка та економiчна полiтика: Пiдручник. - К.; Таксон, 1996.

26. Савченко А.,Пухтаєвич Г. Теорiя ринкової економiки i практика переходу України до ринку. (Державне регулювання ринкової економiки.). "Економiка України" 1,1993.

27. Самюельсон П. Економіка.- Львів: Світ, 1993.

28. Самюельсон Пол А., Нордгауз Вільям Д. Макроекономіка: Перекл з англ.- К.: Основи, 1995.

29. Савченко А. Г., Пухтаєвич Г. 0., Тітьонко О. М. Макроекономі­ка. — К.: Либідь, 1999.

30. Солодкий М.О.Біржовий ринок Навч пос 2001.

31. Сіваченко І.Ю.Вільні економічні зони.Київ.2002

32. Фiшер С., Дорнбуш Р., Шмалензi Р. Экономика. - М.: Дело, 1993.

33. Чухно А.А. Розвиток теорiї грошей та практики регулювання грошового обiгу: Спец.курс/ Мiн-во освiти України. КУ iм. Тараса Шевченка. - К.,1994

34. Ющенко В.А.Валютне регулювання.навч.пос.Київ Знання 1999.

35. Фiшер С., Дорнбуш Р., Шмалензi Р. Экономика. - М.: Дело, 1993.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.014 сек.)