АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тести здібностей

Читайте также:
  1. II етап. Тести контрольних моментів
  2. Б. Для компьютерного тестирования
  3. Види швидкісних здібностей і фактори, які їх визначають
  4. Вспомогательный материал для подготовки к зачету (тестированию) по дисциплине «Общая экология»
  5. Данные тестирования студентов
  6. Для чего необходимо проводить тестирование во время психологического консультирования
  7. Додаткові тести до теми «Обмін простих білків»
  8. Забезпечення умов самореалізації особистості відповідно до її здібностей, суспільних та власних інтересів
  9. Методика розвитку швидкісних здібностей
  10. Нагрузочное тестирование или тестирование производительности
  11. НУ И ЕЩЁ РАЗ О ГЕМАТОТЕСТИКУЛЯРНОМ БАРЬЕРЕ БЛЯТЬ ХОТЬ ЕГО НА ЭКЗАМЕНЕ ОТВЕТИШЬ
  12. Орієнтовні тести до курсу « Порівняльний аналіз політичних систем країн Західної Європи»

Другий різновид індивідуальних тестів - тести здібностей. Вони вимагають від випробовуваного проявити себе якого-небудь роду досягненнях. У тестах на швидкість це може бути максимальна кількість завдань, що вирішуються за певний проміжок часу, в тестах на рівень досягнень - складність вирішуваних завдань.

Загальні тести досягнень служать виявленню якостей, що є передумовами будь-якої розумової праці. До таких якостей відносяться перш за все уважність, уміння концентруватися, вольові якості, пам'ять (образна, логічна, емоційна). Ці риси особи по-різному впливають на освоєння тих або інших професій і результати праці.

Тести професійних і інших досягнень характеризують рівень освоєння тієї або іншої сфери діяльності, наприклад, рівень засвоєння студентами економічних знань, здатність керівників вирішувати завдання в області управління людськими ресурсами і тому подібне

Тести на інтелект оцінюють рівень інтелектуального розвитку людини. Це можуть бути:

- глибина розуму - здатність проникати в суть явищ, розуміти їх причини, витоки;

- широта розуму - здатність бачити проблему в широкому контексті, у взаємозв'язку з іншими явищами;

- критичність - прагнення ставити під сумнів досягнуті результати в цілях підвищення об'єктивності пізнання, знаходження істини;

- гнучкість - здатність перемикатися з однієї ідеї на іншу, враховувати різні, у тому числі і протилежні, точки зору;

- швидкість - швидкість вирішення завдань, здатність проводити в певний час велику кількість розумових операцій, висувати багато ідей;

- оригінальність - здатність породжувати нові, нестандартні, такі, що відрізняються від загальноприйнятих ідеї;

- допитливість - прагнення до знаходження якнайкращих рішень, вдосконалення виводів.

На основі послідовного застосування серії інтелектуальних тестів розраховується кількісний показник рівня розвитку інтелекту у випробовуваного - коефіцієнт інтелект, Ай КЮ (IQ від англ. Intelligence Quotient). У багатьох країнах Заходу коефіцієнт інтелекту широко використовується для оцінки рівня інтелектуального розвитку претендентів на заняття певних, в першу чергу керівних посад. Залежно від цілей оцінки застосовуються як загальні, універсальні, так специфічні, такі, що виявляють окремі інтелектуальні якості (наприклад, оригінальність мислення) тести.

Тести на специфічні здібності служать виявленню сенсорних (гострота зору, сприйняття кольору, слух) або моторных· (фізична сила, спритність рук, швидкість реакції) здібностей. У багатьох випадках розвиненість таких здібностей - необхідна умова професійною при придатності (наприклад, швидкість реакції - одна з найважливіших якостей операторів складних управлінських систем).

Соціально-психологічні тести. Друга група тестів в класифікації по досліджуваному об'єкту - тести соціально-психологічні. Вони досліджують поведінку індивіда в групі, міжособові відносини, соціально-психологічну сумісність членів групи, неформальні структури і розподіл ролей в групі.

Соціометрія - це область соціальної психології, що приділяє переважну увагу кількісному вимірюванню міжособових відносини. (Буквально термін «соціометрія» означає «соціальне вимірювання».) Основоположником соціометрії як методу вивчення міжособових відносин є відомий американський психіатр і психолог Дж. Моренно, який прагнув за допомогою розробленої ним методики встановити невидимі зовні емоційні зв'язки між людьми, зміряти їх і зафіксувати в спеціальних матрицях, індексах і графіках.

Социометрічеський метод Моренно базується на п'яти головних тезах:

1. Людські відчуття мають кількісне вимірювання і виражаються в простих одиницях - «тілі», що характеризують емоційні зв'язки між людьми. По розподілу «плотської матерії» (вимірюваною в «тілі») можна судити про розподіл симпатій і антипатій між людьми. Величину і характер відчуттів можна зміряти за допомогою социометрического методу.

2. Жодна людина не може жити без емоційних зв'язків з іншими людьми, і тому не окремий індивід, а емоційно об'єднана група є найменшим елементом суспільства, свого роду «соціальним атомом». В той же час група складається з індивідуальних атомів - окремих осіб, кожна з яких - ядро, свого роду центр, в якому збираються воєдино численні ролі, що характеризують її (особи) взаємодію з іншими людьми. Що складаються стихійно групові відносини і ролі впливають на самопочуття і поведінку індивідів і груп і можуть бути джерелом гострих конфліктів. Структуру (зокрема характер) цих міжособових відносин можна встановити за допомогою спеціальних методів - «тестів ролей»: «психодрамы» і «социодрамы», які виконують як оцінні, діагностичні, так і терапевтичні, поліпшуючі міжособові зв'язки функції.

3. У відносинах між людьми діє закон соціальної гравітації. Він встановлює, що згуртованість групи прямо пропорційна потягу учасників один до одного і назад пропорційна просторовій дистанції між ними. Тому підвищити ефективність групової діяльності можна за рахунок наближення офіційної формальної структури групи до неформальної структури взаємних симпатій.

4. Вищі форми колективної організації розвиваються з низзших, простих. Внаслідок цього провідним методом підвищення ефективності діяльності організації є не макроструктурні, загальноорганізаційні перетворення, а дія на малі групи.

5. Усередині будь-якої групи симпатії і прихильності розподіляються нерівномірно: велика частина емоційних потягів її членів направлена на небагато індивідів, на так звані «зірки», тоді як більшість учасників виявляються емоційно знедоленими («социометрический пролетаріат»). Збільшення розміру групи ще більш підсилює цю непропорційність, яку може знищити лише «социометрическая революція», проведена за допомогою відповідного наукового методу.

Згідно Моренно, при проведенні социометрического дослідження важливо забезпечити необхідну для цього мотивацію його учасників. Це відображає правило адекватної мотивації: процедура будь-якого тесту повинна співпадати з інтересами випробовуваних. Лише в цьому випадку досліджувана група перетворюється на групу дослідників, прагнучих не тільки сумлінно виконати вказівки що тестує, але і витягувати з цього життєво важливі для себе уроки.

Хоча термінологія, якою користувався Моренно, декілька своєрідна, ідеї і практичні виводи його методу отримали емпіричне підтвердження і широко використовуються сьогодні. Социометрічеський метод (в наші дні про нього частіше говорять в множині - «методи», оскільки існують багато різновидів социометрического методу) дозволяє описати положення індивіда в групі так, як воно йому представляється, зіставити це з реакціями інших членів групи, встановити структуру групових ролей, зокрема виявити, лідерів і аутсайдерів - ізгоїв, математично порівняти взаємини людей в різних колективах.

В рамках соціометрії Моренно можна виділити три групи методів, що дозволяють досліджувати якості і стійкі риси поведінки індивідів в групі (колективі):

1) социометрическая тестова методика (тест);

2) психодрама;

3) социодрама.

Социометрічеськая тестова методика достатньо проста і широко використовується. У основі социометрических тестів лежить фіксація симпатій і антипатій членів групи по відношенню один до одного. Кожного члена групи просять відповісти у письмовій формі на питання, наприклад, про те, з ким він бажав би, а з ким немає виконувати довгострокове складне і відповідальне завдання, кого б з членів групи він включив би, а кого не включив би в нову групу і тому подібне Випробовуваний робить ряд відповідних виборів, які дозволяють судити про ступінь його симпатій і антипатій.

Питання социометрического тесту можуть істотно розрізнятися залежно від цілей дослідження (наприклад, якщо потрібно виявити ділового лідера, то вони стосуються сумісного виконання завдання, звернення за професійною радою і т.п.; якщо лідера емоційного, то мова йде про виборі компаньйона для сумісного відпочинку, відвертої бесіди «по душах», святкування знаменних дат і тому подібне). При цьому можна виявити різні по своєму характеру структури міжособових відносин: на основі підтримки, популярності, престижу, лідерства і ін.

За допомогою социометрических тестів можна виявити не тільки емоційні відносини, але і типові зразки поведінки членів колективу, розподіл неформальних соціальних ролей (наприклад, лідера-організатора, фахівця-експерта, козла відпущення і тому подібне). Це дає керівництву можливість своєчасно відмітити напруженість у відносинах між людьми, усунути грунт для деструктивних конфліктів, поліпшити моральний клімат, підвищити згуртованість колективу і трудову мотивацію його членів, понизити текучість кадрів. Особливо плідне социометрическое тестування використовується при формуванні команд.

Розроблені Моренно разом з социометрическими тестами методи психодрамы і социодрамы виходять за рамки традиційного тестування і відносяться як до ситуативних тестів, так і до ділових ігор.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)