АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Завдання та методичні рекомендації до вивчення теми. При самостійному вивченні визначених питань теми в першу чергу слід звернути увагу на те, як змінюються умови діяльності підприємств

Читайте также:
  1. I. Вивчення нового матеріалу
  2. I. Вивчення нового матеріалу
  3. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  4. II Завдання додому
  5. II. ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ
  6. II. ПОВТОРЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ, ВИВЧЕННЯ НОВОГО
  7. II. Тестові завдання
  8. III. Вивчення нового матеріалу
  9. III. Вивчення нового матеріалу
  10. IV. Вивчення нового матеріалу.
  11. IІ Завдання додому
  12. IІ Завдання додому

При самостійному вивченні визначених питань теми в першу чергу слід звернути увагу на те, як змінюються умови діяльності підприємств. Зі змінами завжди пов`язані проблеми, які часто можуть вирішуватись за допомогою управлінського обліку. У зв`язку з цим важливим завданням для керівників всіх рівнів управління є володіння прийомами та методами управлінського обліку. Це дає як внутрішню, так і зовнішню інформаційну базу підприємства для підготовки і прийняття управлінських рішень та контролю за їх виконанням.

Управлінський облік – це процес виявлення, вимірювання, накопичення, аналізу, підготовки, інтерпретації та передання інформації, що використовується управлінським персоналом для планування оцінки і контролю всередині підприємства та забезпечення підзвітного використання ресурсів. Це визначення управлінського обліку міститься у публікаціях американського Інституту управлінських бухгалтерів (1981 р.) і Міжнародної федерації бухгалтерів (1989 р.).

Досить значні зміни в ролі управлінського обліку відбулись у 90-х роках ХХ ст. Управлінський облік дедалі частіше розглядають як складову процесу стратегічного управління. Це пов’язано зі значними змінами у технологіях і системах управління. Якщо раніше управлінський облік був зорієнтований на управління виробництвом, то тепер він поступово перетворюється на стратегічний управлінський облік.

Сучасний управлінський облік, використовуючи зовнішню та внутрішню інформацію, забезпечує потреби не тільки виробництва, а й маркетингу, управління дослідженнями та інших функцій бізнесу. Виходячи з цього, головною метою управлінського обліку є досягнення компанією її стратегічних цілей.

Сучасна концептуальна основа управлінського обліку викладена в публікації Міжнародної федерації бухгалтерів (МФБ) «Концепції управлінського обліку». У цьому документі розглянуто чотири категорії концепцій:

· концепції, пов`язані з функцією;

· концепції, пов`язані з використанням результатів;

· концепції, пов`язані з процесом і технологією;

· концепції, пов`язані з потенціалом функції.

Перша група концепцій описує функцію управлінського обліку з точки зору її орієнтації на:

- продуктивність ресурсів;

- створення вартості;

- господарські процеси;

- командні дії.

Друга група концепцій пов`язана з використанням результату здійснення функції управлінського обліку – з точки зору підзвітності, результативності та порівняння з еталоном.

Третя група компетенцій пояснює зв`язок управлінського обліку з іншими процесами управління та є основою або керівництвом для розроблення технологій, що використовуються в управлінському обліку.

При цьому доцільно розглядати:

- рівняння використання ресурсів і створення вартості;

- взаємодію процесів управління;

- розроблення і оцінювання технології.

Четверта група концепцій розглядає потенціал, необхідний для ефективного виконання функції управлінського обліку з позиції компетенції, безперервного вдосконалення, творчих можливостей та критичної свідомості.

Розглянуті концепції взаємопов`язані і в сукупності становлять концептуальні основи управлінського обліку.

Розвиток ринкових відносин в Україні зумовив зростання потреби в обліковій інформації, необхідної для управління підприємством. Термін «управлінський облік» з`явився в ухваленому 1999 року Законі Україні «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» як синонім внутрішньогосподарського обліку. В законі міститься таке визначення: «Внутрішньогосподарський (управлінський) облік – система обробки та підготовки інформації про діяльність підприємства для внутрішніх користувачів у процесі управління підприємством». При цьому стаття 8 Закону передбачає, що підприємство самостійно розробляє систему і форми внутрішньогосподарського (управлінського) обліку.

Значна частина інформації про витрати формується в системі рахунків бухгалтерського обліку. Тому при вивченні теми необхідно звернути увагу на те, що важливим методологічним питанням організації управлінського обліку є його місце в системі рахунків бухгалтерського обліку. Існує декілька систем:

- загальна система обліку;

- інтегрована система обліку;

- переплетена система обліку.

Загальну систему обліку можуть використовувати лише суб`єкти малого підприємництва, тому що такі підприємства ведуть облік за елементами витрат, які наприкінці року разом із доходами, відображеними на рахунках класу 7, списують безпосередньо на рахунок 79 «Фінансові результати».

Інтегрована система обліку досягається через «вмонтування» рахунків виробничого обліку в загальну систему рахунків, в результаті чого вони кореспондують із рахунками фінансового обліку. Інтегрована система обліку базується на безперервному обліку запасів, тобто всі поточні зміни запасів сировини, готової продукції та виробництва відображаються на рахунках відповідних запасів.

Сутність переплетеної системи обліку полягає в тому, що вона передбачає окреме ведення рахунків фінансового та виробничого обліку, які не кореспондують один з одним. Взаємозв`язок фінансового та виробничого обліку досягається за допомогою спеціальних контрольних рахунків.

Питання для самоконтролю

1. Відмінності і взаємозв`язок фінансового управлінського та виробничого обліку.

2. Сутність сучасних концепцій управлінського обліку.

3. Організація управлінського обліку на підприємстві.

4. Побудова системи рахунків управлінського обліку.

Завдання до самостійної роботи


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)