АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Причини формування системи управлінського обліку в Україні

Читайте также:
  1. II. Методологічні засади, підходи, принципи, критерії формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  2. IV. Формування навчальних умінь та навичок
  3. V. КЛІНІЧНА ТА ДИСПАНСЕРНА КАТЕГОРІЯ ОБЛІКУ ХВОРОГО
  4. V. Формування навчальних умінь та навичок.
  5. VI. Вплив виборчих систем на політичні системи
  6. VII. Система підготовки кадрів до здійснення процесу формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя
  7. VIII. Шляхи, умови та очікувані результати реалізації Концепції формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  8. А)Ранній гуманізм в Україні
  9. А. С. Макаренко про програму формування особистості
  10. Автономія в Україні. Конституційно-правовий статус Автономної Республіки Крим
  11. Аналіз та оцінка екологічної складової регіональної системи
  12. Аналіз фактів травматизму підтверджує вирішальну роль людини у створенні передумов формування травмонебезпечних ситуацій.

 

Зміни економічного механізму діяльності підприємства Вимоги до системи управління і її інформаційного забезпечення
Зовнішні:
  1. Становлення різних форм власності, конкуренція на зовнішньому та внутрішньому ринку Необхідне формування системи обліку, яка могла б: - задовольнити потреби всіх рівнів управління підприємством; - оперативно реагувати на зміни в діяльності підприємства; - передбачити та уникнути небажаних ситуацій, пов’язаних зі зміною у зовнішньому середовищі.
Внутрішні:
  2. Зміни в організації діяльності підприємства: перехід до повної самоокупності та самофінансування (фінансова та господарська самостійність) - поліпшення якості управління та кваліфікації менеджерів; - розробки інформаційної системи підтримки прийняття управлінських рішень; - зниження ризику прийняття неправильних управлінських рішень, що базуються тільки на інтуїції менеджерів.
3. Відособлення функцій управління підприємствами від їх власників, що зумовило створення кількох груп користувачів з різними економічними інтересами - створення інформаційної системи, здатної вирішити нові задачі, не властиві традиційному бухгалтерському обліку.

 

Міжнародні Вітчизняні

Бюджетування Розробка планів економічного розвитку підприємств
Облік за центрами відповідальності Внутрішньогосподарський розрахунок, чекова форма контролю витрат
Методи обліку собівартості продукції (позамовний, попроцесний) Методи обліку витрат і калькулювання собівартості продукції: позамовний, попередільний, нормативний
Факторний аналіз відхилень фактичних витрат від кошторисних Факторний аналіз собівартості продукції

 

Рис. 1.3. Відповідність міжнародних та вітчизняних концептуальних засад управлінського обліку

 

 
 
Об’єкти управлінського обліку

 

 

 

 


Основні засоби Нематеріальні активи Виробничі запаси Трудові ресурси   Постачальницько-заготівельна діяльність Виробнича діяльність Технічне забезпечення та розвиток Інвестиційна діяльність Фінансово-збутова діяльність Організаційна діяльність

 

Рис. 1.4. Групування об’єктів управлінського обліку

 

 

Таблиця 1.4

Принципи управлінського обліку

 

Принципи Сутність
Загальні принципи
    1. Принцип безупинної діяльності підприємства Націлює бухгалтерів підприємства на створення інформаційного обслуговування довгострокових управлінських задач: - зміна асортименту продукції, що випускається; - освоєння нових видів продукції; - аналіз конкурентоспроможності окремих виробів.
2. Принцип єдиного грошового вимірника Використання єдиного грошового вимірника дозволяє здійснювати зв'язок між фінансовим обліком витрат і управлінським обліком собівартості продукції.
  3. Принцип повноти й аналітичності інформації Показники, що містяться в звітах структурних підрозділів, повинні бути представлені в зручному для контролю й аналізу виді і не вимагати додаткової обробки. Порушення цього принципу приводить до подорожчання системи обліку і до втрати його оперативності.
4. Принцип періодичності   Можливість розподілу діяльності підприємства на певні періоди часу з метою складання звітності.
Власні принципи
1. Оцінка результатів діяльності структурних підрозділів підприємства Виділення зон відповідальності відповідно до організаційної структури підприємства. Ці зони називаються центрами відповідальності: центр відповідальності може бути визначений як сегмент організації, який очолює менеджер, що відповідає за його роботу.
2. Принцип багаторазового використання інформації Разова фіксація даних первинних облікових документів і багаторазове їх використання у всіх видах управлінської діяльності, що сприяє скороченню документообігу на підприємстві.
3. Принцип бюджетного методу управління Бюджетами чи кошторисами повинні бути охоплені усі види діяльності підприємства.

 

 

Таблиця 1.5

Функції управлінського обліку

 

Функції Сутність
  1. Інформаційна - забезпечення керівників усіх рівнів управління інформацією, що необхідна для поточного планування, контролю і прийняття оперативних управлінських рішень
  2. Контрольна - проведення оперативного контролю й оцінки результатів діяльності структурних підрозділів підприємства
  3. Прогнозна - перспективне планування і координація розвитку підприємства в майбутньому
    4. Комунікаційна - інформація, отримана в управлінському обліку, повинна бути засобом внутрішнього зв'язку між окремими структурними підрозділами і менеджерами різних рівнів управління

 

 

Таблиця 1.6

Послідовність впровадження управлінського обліку на підприємстві

 

Етап Характеристика
Методологічний - обирається модель управлінського обліку в залежності від його мети, - визначаються об’єкти та методи обліку витрат, елементи методу управлінського обліку (План рахунків, склад калькуляційних статей, управлінська облікова політика тощо)  
Технічний Обираються склад регістрів аналітичного обліку, форми внутрішньої звітності, визначаються напрями руху інформації всередині підприємства  
Організаційний Розподіл обов’язків між працівниками в системі управлінського обліку  

 

Таблиця 1.7

Загальні принципи організації управлінського обліку

 

Принцип Характеристика
Задоволення потреб персоналу різних рівнів управління в інформації, необхідній для прийняття рішень   Управлінський облік як система повинен бути організований на підприємствах для всіх рівнів управління (оперативного, тактичного, стратегічного)
Обґрунтованість по відношенню до кожного виробничого підрозділу, де виникають відносини типу «витрати – обсяг діяльності – прибуток» Витрати можна визнати достатньо обґрунтованими, якщо виробничі потужності підрозділів матимуть оптимальне завантаження
Узагальнення інформації за центрами відповідальності Обов’язковим є відображення власних витрат підрозділу, величини трансфертних цін, рівня прибутку
Контроль за обсягами виробництва, власними витратами та прибутком кожного підрозділу базується на використанні планів та кошторисів Побудова управлінського обліку відповідно до організаційної структури дозволить пов’язати діяльність та відповідальність конкретних осіб з результатами роботи всього підприємства.

 

 

Рис.1.5. Залежність моделі управлінського обліку від внутрішніх факторів

 

 

Таблиця 1.8

Структурна декомпозиція

управлінського обліку при різних типах організації обліку

Тип внутрішньої структури бухгалтерської служби Організація управлінського обліку
лінійний в складі внутрішніх структурних підрозділів бухгалтерії виділяється група обліку виробництва, призначена для здійснення фінансового і управлінського обліку, які незначною мірою відрізняються.
лінійно-штабний Поділ бухгалтерії на фінансову та управлінську (внутрішньогосподарську). управлінський облік виділений в самостійний підрозділ, який методично підпорядкований головному бухгалтеру, а організаційно – керівнику підрозділу.
функціонально-комбінований Крім централізованого сектору обліку виробництва, призначеного для узагальнення інформації про витрати основних і допоміжних цехів, головному бухгалтеру підпорядковані бухгалтерії виробничих одиниць – центрів відповідальності, де саме і здійснюється облік витрат, доходів і фінансових результатів за місцями їх виникнення.

 

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)