АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Нормативна база

Читайте также:
  1. Вільні економічні зони, зони вільної торгівлі, законодавчо-нормативна правова база
  2. ВОПРОС N 7. Самая высокая нормативная цена на землю сельскохозяйственного использования
  3. Законодавча та нормативна документація з охорони праці в закладах освіти
  4. Законодательная и нормативная база охраны труда в Украине
  5. Культурно-нормативная
  6. Нормативна база
  7. Нормативна теорія прийняття рішень нотіс
  8. Нормативная база организации бухгалтерского учета.
  9. Нормативная база сметной стоимости строительства
  10. Нормативная база уголовного права – Уголовный кодекс РФ.
  11. Нормативная и ненормативная этика

Основними нормативними актами для визнання, оцінки та обліку фінансових інвестицій є:

- П(С)БО 12 «Фінансові інвестиції», затверджено наказом Міністерства фінансів України від 26.04.2000 року № 91

- П(С)БО 13 «Фінансові інструменти», затверджено наказом Міністерства фінансів України від 30.11.2001 року № 559

- Інструкція Про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджена наказом Міністерства фінансів від 30.11.1999 року № 291

 

3.2.Визнання та оцінка

З метою забезпечення потреб користувачів фінансової звітності в отриманні достовірної інформації для оцінки якості управління, участі в капіталі підприємства, оцінки та порівняння фінансової звітності за різні звітні періоди, визначення сум дивідендів, що підлягають розподілу, визнавати фінансові інвестиції в бухгалтерському обліку як активи.

1. Фінансові інвестиції відображати в обліку і звітності відповідно до П(С)БО 12 «Фінансові інвестиції» з урахуванням вимог П(С)БО 13 «Фінансові інструменти».

2. Довгострокові інвестиції (акції, долі), що надають право власності, які внесені до статутного капіталу асоційованих та дочірних підприємств враховувати за методом участі в капіталі.

3. Довгострокові інвестиції (акції, долі), що надають право власності, які внесені до статутного капіталу інших підприємств та складають більше 50 % розміру статутного капіталу враховувати за методом участі в капіталі у відповідності з вимогами П(С)БО 12 «Фінансові інвестиції».

4. Довгострокові інвестиції (акції, долі), що надають право власності, внесені в статутний капітал інших підприємств та складають менше 25 % розміру статутного капіталу і здійснюють свою діяльність в умовах, що суттєво обмежують їх здатність передавати кошти інвестору протягом довгострокового періоду, враховувати по справедливій вартості.

5. Довгострокові інвестиції (довгострокові векселі) придбані виключно з метою їх наступного продажу в короткострокові терміни враховувати в балансі по справедливій вартості.

6. Довгострокові інвестиції до погашення (облігації, ощадні сертифікати, казначейські зобов’язання) враховувати в балансі по собівартості придбання.

7. Поточні інвестиції (короткострокові ліквідні векселі) придбані на строк, що не перевищує один рік і можуть бути вільно реалізовані в будь-який момент, відображати в бухгалтерському обліку по ціні придбання включаючи додаткові витрати, понесені при придбанні (комісійні винагороди, гонорари, мито, податки, банківські збори). Поточні інвестиції, які вільно конвертуються в грошові кошти і початковий строк їх погашення не перевищує три місяці, враховувати в складі еквівалентів грошових коштів, в балансі відображати в статті «Грошові кошти і їх еквіваленти».

8. Дивіденди, відсотки, що підлягають отриманню за фінансовими інвестиціями, відображати як фінансовий дохід, крім випадків, коли такі надходження не відповідають критеріям визнання доходу відповідно до вимог П(С)БО 15 «Дохід».

9. В разі, якщо фінансова інвестиція придбана шляхом обміну на цінні папери власної емісії або на інші активи, то її собівартість враховувати за справедливою вартістю переданих цінних паперів власної емісії або інших активів.

10. Фінансові інвестиції, справедливу вартість яких достовірно визначити неможливо, відображати на дату балансу за їх собівартістю з урахуванням зменшення корисності інвестицій.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)