АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Облік зобов’язань

Читайте также:
  1. V. КЛІНІЧНА ТА ДИСПАНСЕРНА КАТЕГОРІЯ ОБЛІКУ ХВОРОГО
  2. Аналітичний та інвентарний облік основних засобів
  3. Бухгалтерія - це самостійний структурний підрозділю апарату управління (служба, відділ), який веде бухгалтерський облік діяльності бюджетної установи.
  4. Бухгалтерський облік
  5. Бухгалтерський облік бартерних операцій
  6. Бухгалтерський облік бланків цінних паперів
  7. Бухгалтерський облік закупівель імпортних товарів
  8. Бухгалтерський облік облігацій
  9. БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК СТИПЕНДІЙ
  10. Бухгалтерські проведення з обліку надходження основних засобів
  11. Бухгалтерські проведення обліку розрахунків з іншими дебіторами і кредиторами
  12. Ведення книги обліку розрахункових операцій, розрахункові книжки.

11.1 Нормативна база

Основними нормативними актами для визнання, оцінки та обліку зобов’язань є:

- П(С)БО 11 «Зобов’язання», затверджено наказом Міністерства фінансів України від 31.01.2000 року № 20

- Інструкція Про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджена наказом Міністерства фінансів від 30.11.1999 року №291

11.2 Визнання та оцінка

1. Визнання, оцінку і облік зобов’язань здійснювати у відповідності з вимогами П(С)БО 11 «Зобов’язання».

2. З метою правильної організації бухгалтерського обліку зобов’язань виникнення та визнання зобов’язання відображати в обліку за умови, що оцінка його може бути достовірно визначена та існує ймовірність зменшення економічних вигод в майбутньому внаслідок його погашення:

- з моменту одержання прав на використання активу (основних засобів, товарів, матеріалів, МШП, інше), робіт, послуг;

- з моменту отримання документів (ухвала господарського суду, виконавчої служби, інших контролюючих органів), що засвідчують факт невиконання укладення угоди несплати бюджетних платежів (штрафні санкції)

3. Відповідно до п.6 П(С)БО 11 «Зобов’язання», зобов’язання розподіляються на:

- довгострокові зобов’язання – довгострокові кредити банків, інші довгострокові зобов’язання, відстрочені податкові зобов’язання. В складі довгострокових зобов’язань враховувати зобов’язання з фінансової оренди основних засобів та інших необоротних активів.

- короткострокові зобов’язання – короткострокові кредити банків, поточна заборгованість за довгостроковими зобов’язаннями, короткострокові векселі видані, кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги, поточна заборгованість з авансів одержаних, за розрахунками з бюджетом, позабюджетними та соціальними фондами, за розрахунками з оплати праці, за внутрішніми розрахунками.

4. У випадку видачі векселів як боргової розписки на забезпечення виконання зобов’язання з використанням індосаменту при заставі, відображати вартість таких векселів на за балансовому рахунку 05 «Гарантії та забезпечення надані».

5. Зобов’язання за розрахунками з засновниками (учасниками) здійснювати у відповідності з умовами установчого договору та протоколу загальних зборів про розподіл прибутку. Аналітичний облік таких зобов’язань вести за кожним засновником (учасником) та за видами виплат (дивіденди, частки внеску в статутний капітал майна, прибутку) при виході засновника (учасника) із складу засновників (учасників).

6. При проведенні інвентаризації використовувати типову форму по обліку результатів інвентаризації № Інв-17 «Акт інвентаризації розрахунків з покупцями, постачальниками та іншими дебіторами та кредиторами».


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)