АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Опціони

Читайте также:
  1. Біржова торгівля ф’ючерсними контрактами і система маржі
  2. види облігацій, які може розміщувати емітент
  3. Групування цінних паперів за характером фінансових відносин
  4. Загальна характеристика та види похідних інструментів (ПІ)
  5. КОНТРОЛЬНІ ЗАХОДИ
  6. Складові біржової угоди та їх сутність
  7. Сутність, види та цілі конверсійних операцій
  8. Тестові завдання

Опціон — це стандартизований документ, що засвідчує право придбати (продати) базовий актив на визначених умовах у майбутньому з фіксацією ціни на час укладання такого контракту або на час такого придбання за рішенням сторін контракту.

Характеристика опціонів:

§ Опціон — це строковий контракт, що надає його покупцю право купити або продати базовий актив за встановленою ціною або протягом відповідного терміну або на встановлену конкретну дату у майбутньому. Продавець зобов'язаний виконати угоду, якщо покупець скористається своїм правом. Ціна базового активу, по якій виконується угода, якщо покупець скористається своїм правом, має назву „ціна виконання опціону”.

§ Опціон має ціну — це премія опціону — це сума, яку сплачує покупець продавцю за придбане право. Премія складається з двох основних частин:

внутрішня вартість опціону — це дохід покупця, який він отримав би, якби скористався своїм правом в даний момент часу.

часова вартість — це різниця між майбутньою (прогнозованою) ціною базового активу протягом дії опціону та ціною виконання.

Розмір премії залежить від наступних основних факторів:

à поточна ціна базового активу

à різниця між поточною ціною базового активу і ціною виконання.

à час, що залишився до дати виконання

à поточний рівень безризикових процентних ставок

à індивідуальна оцінка учасниками ринку майбутньої динаміки цін на базові активи à від стилю і виду опціону

Класифікація опціонів:

I. Залежно від права, яке придбав покупець опціону, є два основних види або типи:

· Опціон на купівлю (option-call)

· Опціон на продаж (option-put)

II. Залежно від терміну виконання опціону виділяють два основних стилі опціону:

· Американський опціон — це такий по якому покупець може скористатися правом протягом конкретного терміну до кінцевої встановленої дати.

· Європейський — покупець може скористатися своїм правом тільки на встановлену конкретну дату.

III. Залежно від забезпеченості виконання зобов'язань по опціону:

· Покриті (забезпечені), продавець опціону має базовий актив

· Непокриті (незабезпечені), продавець опціону не має базового активу

IV. Залежно від ступеня стандартизації та сфери обігу

· Стандартизовані (біржові)

· Нестандартизовані (позабіржові)

Для біржових опціонів характерним є те, що емітентом виступають організатори торгівлі (біржі, позабіржові торгівельні системи або розрахунково-клірингова палата, з якою організатор торгівлі має відповідний договір)

V. Залежно від розміру внутрішньої вартості:

· Опціон в гроші (з грошима).
Для покупця опціону на купівлю ринкова ціна базового активу більша, ніж ціна виконання, тобто внутрішня вартість більша за 0.
Для покупця опціону на продаж ринкова ціна базового активу менша, ніж ціна виконання, внутрішня вартість теж більша за 0.

· Опціон при грошах (внутрішня вартість дорівнює нулю, тобто ринкова ціна базового активу дорівнює ціні виконання)

· Без грошей (внутрішня вартість менше 0. Для опціону на купівлю це означає, що ринкова ціна менша за ціну виконання, по опціону на продаж — ринкова ціна більше ціни виконання)

Залежно від базового активу

· Опціон на ЦП (базовий актив — ЦП), відповідно до Закону „Про оподаткування прибутку підприємств” вони називаються фондовими деривативами. Основну частку у зарубіжній практиці займають індекси і акції як базові активи

· Валютні опціони (базовий актив — валюта)

· Товарні опціони (базовий актив — товари, товарні ресурси)

· Опціон на інші похідні фінансові інструменти (опціон на фючерс, опціон на своп)

Основні опціонні стратегії:

I. Проста опціонна стратегія. Характеризується тим, що учасник виступає або в ролі покупця або в ролі продавця.

II. Опціонні стратегії спред — це одномоментне відкриття двох протилежних позицій на один і той же вид опціону з одним і тим же базовим активом (одномоментні продаж і купівля)

Види стратегій спред:

· Горизонтальні стратегії — однакова ціна виконання але різні дати

· Вертикальна стратегія — ціна виконання різна, а дата однакова

· Діагональна — різні дати і різні ціни.

III. Комбінаційні опціонні стратегії (стеллаж) — одномоментне відкриття двох однакових позицій на різні види опціонів з одним і тим же базовим активом. Наприклад, це одномоментне придбання опціону на продаж і опціону на купівлю. Серед стеллажних виділяють наступні статегії:

§ Комбінація стредл — це купівля опціону на продаж і опціону на купівлю або продаж опціону на продаж і опціону на купівлю з однаковими датами і цінами виконання.

§ Комбінація стренгл — це стеллажна операція, коли однакова дата і різні ціни виконання.

§ Комбінація стреп — включає три опціони: два опціони на купівлю і один на продаж, дата і ціни можуть бути однаковими або різними.

§ Комбінація стріп — включає три опціони: один опціон на купівлю і два на продаж, дата і ціни можуть бути однаковими або різними.

IV. Синтетичні опціонні стратегії — це одномоментне відкриття протилежних позицій на різні види опціонів або одномментне відкриття позиції на опціонному ринку та на ринку спот (на фізичному ринку).

Особливості опціонів в Україні:

Особливості визначаються Правилами випуску і обігу фондових деривативів (№13 від 24.06.96 р.).

Емітентами опціонів в Україні можуть бути тільки юридичні особи, в т.ч. торгівці ЦП. Емітент та продавець опціону - це одна і таж особа. Емітент опціонів на купівлю повинен бути власником базового активу не менше ніж на 80 % від загальної кількості базового активу (це покриті опціони) або мати договір комісії з власниками не менше ніж на 80% базового активу.

Емітент опціону на продаж повинен внести на рахунок зберігача кошти та/або державні ЦП у розмірі, що не може бути меншим ніж сумарна вартість премій, отримана від продажу опціонів, та суми, яка складає 30% базового активу.

Термін дії опціону не може бути більшим 1 року з моменту реєстрації випуску. Реєстрауія випуску здійснюється центральним апаратом ДКЦПФР.

Своп (swap- обмін).

Угодами своп називаються угоди між учасниками ринку про обмін у майбутньому грошовими платежами відповідно до умов угоди.

Основні види свопів:

§ Валютний — характеризується тим, що сторони узгоджують суму основного боргу в одній валюті її еквівалент в іншій валюті. На відміну від % свопу сторони обмінюються як сумою %, так і основною сумою, вираженою в різних валютах. Термін дії валютного свопу до 10 років.

§ Відсотковий — це середньострокова або довгострокова угода, згідно з якою одна сторона бере на себе зобов'язання сплачувати у розрахунку на конкретну суму (номінал або основна сума) відсоток за фіксованою ставкою, а інша сторона бере зобов'язання сплачувати відсоток на ту ж суму, але за плаваючою відсотковою ставкою. Такий своп має назву „чистий”. До відсоткових свопів також належать т.з. базисні свопи, які передбачають обмін платежів, розрахованих по одній плаваючій відсотковій ставці, на платежі, розраховані по іншій плаваючій відсотковій ставці. У цьому випадку різною є база для розрахунку плаваючої відсоткової ставки.

Учасники % свопу не вступають у кредитні відносини між собою і реального руху коштів у вигляді основної суми або номіналу не відбувається. Учасники сплачують один одному різницю між % ставками. Основні цілі учасників % свопів:

o Зміна структури % виплат по боргам.

o Можливість отримання доступу до більш низьких % ставок

o Реструктуризація портфеля активів або зобов'язань

o Зменшення % ризику

Використовується % своп сторонами, що мають різний кредитний рейтинг, наприклад, позичальник з високим кредитним рейтингом використовує своп, щоб скористатися перевагою на ринку запозичень з фіксованою % ставкою і зайняти кращу позицію на ринку з плаваючою % ставкою. Позичальник з більш низьким кредитним рейтингом змінює плаваючу % ставку по зобов’язанням на фіксовану, яка для нього є більш привабливою. (Не має права залучати ресурси за фіксованою % ставкою)

Типи свопів:

ü Простий — це стандартний своп, який не містить ніяких умов.

ü Амортизуючий — основна сума рівномірно зменшується з наближенням терміну закінчення угоди.

ü Наростаючий — основна сума рівномірно збільшується з наближенням терміну закінчення угоди.

ü Складний (структурований) — участь у ньому беруть кілька сторін і кілька валют.

ü Форвардний — обмін грошовими потоками по такому свопу починається тільки через певний час після заключення угоди.

ü Опціон на своп („свопціон”)

ü Активний своп — змінює тип % ставки активів

ü Пасивний — змінює тип % ставки зобов'язань.

ВАРАНТ

ВАРАНТ — це різновид опціону на купівлю, який випускається емітентом, як правило, разом з власними привілейованими акціями чи іншими видами ЦП (за винятком простих акцій) та дає його власнику право на придбання простих акцій даного емітента протягом певного періоду за встановленою ціною. Покупець варанту має гарантії по придбанню простих акцій у майбутньому. У світовій практиці термін дії варантів 1-10 років.

Характерні ознаки варантів:

§ Як правило, вони є доповненням до привілейованих акцій чи боргових ЦП

§ Емітентом є АТ

§ Кошти, отримані від реалізації варантів, АТ використовує у поточній господарській діяльності.

§ Термін виконання більший ніж по біржовим опціонам.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)