АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розрахунки платіжними дорученнями

Читайте также:
  1. Безготівкові розрахунки безроьіття фрікційне
  2. Безготівкові розрахунки в Україні
  3. Вихідні дані завдання й проміжні розрахунки
  4. Відомість залишків по рахунку «Розрахунки за виплатами працівникам» на 1.01.201_р.
  5. Глава 11. Розрахунки за допомогою систем дистанційного обслуговування
  6. Глава 3. Розрахунки із застосуванням платіжних доручень
  7. Глава 7. Розрахунки із застосуванням розрахункових чеків
  8. Глава 8. Розрахунки за акредитивами
  9. Завдання 18. Скласти журнал господарських операцій з відображення нестачі та надлишків у роздрібній торгівлі. Здійснити необхідні розрахунки.
  10. Зазначені розрахунки показників ефективності необхідні для прийняття тих чи інших оптимальних рішень.
  11. клас. Кoшти, розрахунки та ін. активи
  12. Кліринг і розрахунки на ринку ф'ючерсних угод

Форми безготівкових розрахунків.

Принципи організації безготівкових розрахунків відбивають реальний стан національної економіки і визначають способи і форми розрахунків.

Виділяють такі головні принципи організації безготівкових розрахунків:

Перший принцип стосується обов'язкового зберігання підпри­ємствами та установами грошових коштів на рахунках в устано­вах банку (за винятком перехідних залишків у касі).

Недотримання цього принципу призводить до відпливу гро­шей з легальних каналів грошового обороту і, як наслідок, до по­силення тіньового характеру економіки.

Другий принцип полягає в тім, що підприємствам надається право вибору установи банку для відкриття рахунків усіх видів (за згодою банку).

Третій принцип — принцип самостійного (без участі банків) вибору підприємствами форми розрахунків і способу платежу та широкого використання їх у своїх договорах і угодах.

У сучасній системі безготівкових розрахунків суб'єкти господарювання використо­вують два основні способи платежу:

— перерахування коштів з банківського рахунка постачаль­ника на рахунок одержувача коштів через відповідні записи;

— зарахування взаємних вимог платника й одержувача коштів.

Четвертий принцип. Кошти з рахунків клієнтів банки спису­ють тільки з доручення власників цих рахунків, як звичайно, за згодою (акцептом згода на оплату векселя.) платника (власника рахунка) після перевірки виконання постачальником договірних умов.

П'ятий принцип стосується відкриття рахунків. Поточні раху­нки підприємствам—суб'єктам підприємницької діяльності від­кривають установи банків тільки за умови повідомлення про це податкового органу.

Шостий принцип визначає порядок здійснення платежів.

Розрахунки з покупцями за товарно-матеріальні цінності і по­слуги проводяться здебільшого після відвантаження продукції або надання послуг.

Сьомий принцип: платежі здійснюються в межах залишків коштів на рахунках платника або в межах наданого банківського кредиту.

Восьмий принцип: розрахунки між суб'єктами підприємниць­кої діяльності проводяться переважно в безготівковій формі.

Го­тівкові розрахунки можуть застосовуватися в міжгосподарських взаємовідносинах, якщо це невеликі за сумою платежі (до десяти тисяч), а також у разі витрат на внутрігосподарські потреби.

Розрахунки платіжними дорученнями

Платіжне доручення — розрахунковий документ, що містить письмове доручення платника банку, котрий його обслу­говує, про списання зі свого рахунка зазначеної суми коштів та її перерахування на рахунок одержувача.

Доручення подається в банк не менше ніж у двох примірни­ках.

Доручення приймаються до виконання банками протягом де­сяти календарних днів з дня виписки. День оформлення платіж­ного доручення не враховується.

Розрахунки дорученнями можуть здійснюватися:

— за фактично відвантажену (продану) продукцію (виконані роботи, надані послуги тощо);

— у порядку попередньої оплати (якщо це обумовлено дого­вором);

— для завершення розрахунків за актами звіряння взаємної заборгованості підприємств;

— для перерахування підприємствами сум, які належать фізич­ним особам (заробітна плата, пенсії тощо), на їхні рахунки в банках;

— для сплати податків і зборів (обов'язкових платежів) до бюджетів та державних цільових фондів;

— в інших випадках за згодою сторін.

Розрахунки платіжними дорученнями виконуються за схемою, наведеною на рис. 2.1.

1 — постачальник відвантажує продукцію (виконує роботи, послуги); 2 — постача­льник виставляє рахунок-фактуру за продукцію, роботи, послуги; 3 — покупець подає до банку, що його обслуговує, платіжне доручення; 4 — банк покупця списує з його рахун­ка кошти; 5 — банк покупця повідомляє покупця — власника рахунка про списання ко­штів; 6 — банк покупця передає електронним зв'язком або надсилає платіжне доручення на відповідну суму до банку постачальника; 7 — банк постачальника (отримувача кош­тів) зараховує кошти на рахунок постачальника; 8 — банк постачальника повідомляє постачальника про надходження коштів на розрахунковий рахунок випискою з розраху­нкового рахунка

Розрахунки платіжними дорученнями — одна з найпоширеніших форм безготівкових розрахунків у господарському обороті України.

Позитивною стороною такої форми розрахунків є її універсальний характер і відносно простий та швидкий документообіг.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)