АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розрахунки платіжними вимогами-дорученнями

Читайте также:
  1. Безготівкові розрахунки безроьіття фрікційне
  2. Безготівкові розрахунки в Україні
  3. Вихідні дані завдання й проміжні розрахунки
  4. Відомість залишків по рахунку «Розрахунки за виплатами працівникам» на 1.01.201_р.
  5. Глава 11. Розрахунки за допомогою систем дистанційного обслуговування
  6. Глава 3. Розрахунки із застосуванням платіжних доручень
  7. Глава 7. Розрахунки із застосуванням розрахункових чеків
  8. Глава 8. Розрахунки за акредитивами
  9. Завдання 18. Скласти журнал господарських операцій з відображення нестачі та надлишків у роздрібній торгівлі. Здійснити необхідні розрахунки.
  10. Зазначені розрахунки показників ефективності необхідні для прийняття тих чи інших оптимальних рішень.
  11. клас. Кoшти, розрахунки та ін. активи
  12. Кліринг і розрахунки на ринку ф'ючерсних угод

Платіжні вимоги-доручення — це комбінований роз­рахунковий документ, який складається з двох частин.

Верхня частина — вимога підприємства-постачальника до підприємства- покупця сплатити вартість товару, виконаних робіт чи послуг.

Нижня частина — доручення покупця (платника грошових кош­тів) банку, який його обслуговує, перерахувати належну суму коштів з його рахунка на рахунок постачальника. Цей розрахун­ковий документ заповнює постачальник (отримувач грошових коштів) і направляє покупцеві (платнику коштів). Покупець (плат­ник коштів), коли він згоден оплатити товар (роботи, послуги), заповнює нижню частину цього документа і направляє його у свій банк (банк, який його обслуговує) для переказу акцептованої суми на розрахунковий рахунок постачальника.

Платіжні вимоги-доручення використовуються переважно в міжміських розрахунках за відвантажені товарно-матеріальні цін­ності, виконані роботи, надані послуги. їх не застосовують у роз­рахунках претензійного характеру навіть тоді, коли вони виплива­ють з реальних відносин щодо поставки товарів і надання послуг.

Розрахунки платіжними вимогами-дорученнями можуть бути з акцептом (згода на оплату або гарантування оплати документів.) чи без акцепту.

Схему розрахунку за допомо­гою платіжної вимоги-доручення зображено на рис. 2.3.

Рис. 2.3. Розрахунок платіжною вимогою-дорученням:

1 — постачальник відвантажує продукцію покупцеві; 2 — разом з документами на відвантажену продукцію постачальник передає платіжну вимогу-доручення на оплату; З — покупець передає платіжну вимогу-доручення в банк, який його обслуговує, для пе­реказу коштів; 4 — банк покупця (платника коштів) списує з рахунка покупця кошти; 5 — банк покупця сповіщає випискою покупця — власника рахунка про списання коштів з його розрахункового рахунка; 6 — банк покупця направляє в банк постачальника платіжну вимогу-доручення; 7 — банк постачальника зараховує кошти на рахунок постачальника (отримувача коштів); 8 — банк постачальника сповіщає постачальника (власника рахунка) про надходження коштів на рахунок (випискою з розрахункового рахунка)

Позитивним моментом такої форми розрахунків є те, що ви­користання вимог-доручень підвищує відповідальність суб'єктів розрахункових відносин за організацію розрахунків через те, що розрахункові документи пересилаються постачальником платни­ку, обминаючи банк.

Проте, незважаючи на переваги розрахунків платіжними вимогами- дорученнями, ця форма безготівкових розрахунків є мало поширеною.

Недоліком розрахунків із застосуванням платіжних вимог-дору­чень є неможливість гарантії платежу. Несвоєчасна оплата рахунків платниками, відмова від акцепту сповільнює рух грошових коштів.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)