АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розрахунки за акредитивами

Читайте также:
  1. Безготівкові розрахунки безроьіття фрікційне
  2. Безготівкові розрахунки в Україні
  3. Вихідні дані завдання й проміжні розрахунки
  4. Відомість залишків по рахунку «Розрахунки за виплатами працівникам» на 1.01.201_р.
  5. Глава 11. Розрахунки за допомогою систем дистанційного обслуговування
  6. Глава 3. Розрахунки із застосуванням платіжних доручень
  7. Глава 7. Розрахунки із застосуванням розрахункових чеків
  8. Глава 8. Розрахунки за акредитивами
  9. Завдання 18. Скласти журнал господарських операцій з відображення нестачі та надлишків у роздрібній торгівлі. Здійснити необхідні розрахунки.
  10. Зазначені розрахунки показників ефективності необхідні для прийняття тих чи інших оптимальних рішень.
  11. клас. Кoшти, розрахунки та ін. активи
  12. Кліринг і розрахунки на ринку ф'ючерсних угод

Акредитив — це договір, що містить зобов'язання банку-емітента, за яким цей банк з доручення клієнта зобов'язаний виконати платіж на користь бенефіціара (особа, що отримує прибуток від своєї власності, яку передано в довірче користування другій особі, юридичній чи фізичній (оренда, винайм), або від використання власності третіми особами (наприклад, коли акціонер передає акції в користування брокеру, з метою отримання максимального прибутку)або доручити іншому (виконуючому) банку здійснити цей платіж.

Акредитив є борговим зобов'язанням установи, що його від­криває.

 

Банк-емітент може відкривати такі види акредитивів.

Покритий — це акредитив, який передбачає попереднє депо­нування коштів. У цьому разі банк платника (банк-емітент) спи­сує кошти з розрахункового рахунка платника і перераховує ці кошти в банк постачальника (банк-виконавець) на окремий ана­літичний рахунок «Розрахунки за акредитивами».

Непокритий — це акредитив, оплата за яким у разі тимчасо­вого браку коштів на рахунку платника гарантується банком- емітентом наданням банківського кредиту.

Відзивний акредитив може бути змінений або анульований ба- нком-емітентом будь-коли без попереднього повідомлення бене­фіціара.

Безвідзивний акредитив може бути анульований або умови якого можуть бути змінені тільки за згоди бенефіціара, на ко­ристь якого він був відкритий, і банку-емітента.

Вид акредитива (відзивний чи безвідзивний) зазначається на кожному акредитиві. Коли такої позначки нема, акредитив вва­жають безвідзивним.

 

Для відкриття акредитива до банку-емітента подається заява за відповідною формою. Для відкриття покритого акредитива, депонованого у виконуючому банку (коли він не є банком-емітентом), крім заяви подається платіжне доручення на перерахування коштів для бронювання їх у виконуючому банку. У цьому разі банк-емітент переказує кошти заявника на рахунок «Розрахунки за акредитивами» у виконуючому банкові та повідомляє його про умови акредитива.

Банк-емітент інформує виконуючий банк про відкриття акреди­тива електронним повідомленням (електронною поштою), а остан­ній повідомляє про це бенефіціара протягом 10 робочих днів.

У всіх акредитивах передбачається зазначення дати закінчен­ня строку і місця подання документів для платежу. Банки здійс­нюють контроль за строком дії акредитива. Після закінчення строку дії акредитива кошти з аналітичного рахунка «Розрахунки за акредитивами» переказуються банкові емітенту і зараховують­ся на той самий рахунок, з якого вони надійшли.

Схему розрахунків з використанням акредитивної форми на­ведено на рис. 2.5.

Рис. 2.5. Розрахунок з використанням акредитива:

1 — покупець доручає банку, що його обслуговує, відкрити акредитив; 2 — банк по­купця відкриває акредитив; 3 — банк покупця сповіщає покупця про відкриття акреди­тива; 4 — банк покупця повідомляє банк постачальника про відкриття акредитива по­стачальнику на конкретну суму; 5 — банк постачальника сповіщає постачальника про відкриття акредитива; 6 — відвантаження товару; 7 — покупець повідомляє банк про виконання умови акредитива, тобто дає наказ на розкриття акредитива; 8 — банк покуп­ця переказує банку постачальника суму коштів з акредитива; 9 -— банк постачальника зараховує кошти на рахунок постачальника; 10 — банк постачальника повідомляє про це свого клієнта

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)