АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Дослідження самооцінки особистості

Читайте также:
  1. III.Результати дослідження
  2. А) Органічна частина культури суспільства й особистості.
  3. А. Чандлер, Дж. Томсон, П. Лоуренс, Дж. Лорш і дослідження впливу зовнішнього середовища на організацію.
  4. Аналіз та інтерпретація результатів дослідження
  5. Аналітичні прцедури для визначення основних тенденцій стану та руху об’єкту дослідження.
  6. Бактеріоскопічне дослідження харкотиння – метод виявлення туберкульозу
  7. Бібліографічний апарат наукового дослідження
  8. В) дослідження умов, які забезпечує суспільство для виховання особистості.
  9. В) Істеричні особистості.
  10. Взяття крові для біохімічного дослідження
  11. Взяття крові з вени для біохімічного дослідження
  12. Взяття крові із вени для бактеріологічного дослідження

 

Мета дослідження: визначення рівня самооцінки.

Матеріали та обладнання: список слів або спеціальний бланк зі словами, які характеризують окремі якості особистості, ручка.

Це дослідження має два, істотно відмінних за процедурою, варіанти визначення самооцінки особистості. В обох варіантах можна працювати як з одним досліджуваним так і з групою.

В основу дослідження самооцінки в цьому варіанті методики покладено спосіб ранжування. Процедура дослідження включає дві серії. Матеріал з яким працюють досліджувані, - це надрукований на спеціальному бланку список слів, що характеризують окремі риси особистості. Кожний досліджуваний отримує такий бланк на початку дослідження. Під час роботи з групою досліджуваних, важливо забезпечити самостійність ранжування.

Перша серія.

 

Завдання першої серії: визначення свого уявлення людини про риси свого ідеалу, тобто “Я-ідеального”. З цією метою слова, надруковані на бланку, досліджуваний має розмістити в порядку надання їм переваги.

Інструкція досліджуваному: “ Прочитайте уважно слова, які визначають риси особистості. Розгляньте ці риси з погляду належності їх ідеальній особистості, тобто з погляду їхньої корисності, соціальної значущості та бажаності. Для цього проранжуйте їх (розташуйте в певному порядку), оцінивши кожне в балах від 20 до 1. Оцінку 20 поставте в бланку, в колонці №1 ліворуч від риси, яка, на Ваш погляд, є найбільш корисною і важливою для людей. Оцінку 1 – у цій же колонці ліворуч від риси, яка найменш корисна, значима й бажана. Всі інші оцінки, від 19 до 2, поставте згідно Вашим ставленням до інших рис. Пильнуйте, щоб жодна оцінка не повторювалася двічі.

Друга серія.

Завдання другої серії: визначення уявлення людини про свої власні риси, тобто “Я-реального”. Як і в першій серії, досліджуваного просять проранжувати надруковані на бланку слова, однак уже з погляду того, чи характерні (наявні) позначені ним якості самій особистості.

Інструкція досліджуваному: “Прочитайте знову всі слова, які визначають риси особистості. Розгляньте ці риси з погляду належності їх Вам, Проранжуйте їх у колонці №2, оцінивши кожну від 20 до 1, Оцінку 20 поставте справа від тієї риси, яка, на Ваш погляд, притаманна Вам найбільше, оцінку 19 поставте тій рисі, яка характерна для Вас трохи менше ніж перша, і так далі. Тоді оцінкою 1 у Вас буде позначено ту рису, яка властива Вам менше, ніж всі інші. Пильнуйте, щоб оцінки ранги не повторювалися”

Бланк зі словами, які визначають риси особистості, має таку форму

№ 1 Риси особистості № 2 D d2
  Поступливість      
  Сміливість      
  Запальність      
  Нервозність      
  Терпимість      
  Захоплюванність      
  Пасивність      
  Холодність      
  Ентузіазм      
  Обережність      
  Вередливість      
  Повільність      
  Нерішучість      
  Енергійність      
  Життєрадісність      
  Помисливість      
  Упертість      
  Безпечність      
  Соромливість      
  Відповідальність      

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)