АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ВПЛИВ КУРІННЯ, АЛКОГОЛЮ ТА НАРКОТИКІВ НА ОРГАНІЗМ ПІДЛІТКІВ

Читайте также:
  1. E. У продуктах та готових стравах не повинно бути токсичних речовин в шкідливих для організму концентраціях
  2. VI. Вплив виборчих систем на політичні системи
  3. А. Чандлер, Дж. Томсон, П. Лоуренс, Дж. Лорш і дослідження впливу зовнішнього середовища на організацію.
  4. Адаптація дітей і підлітків у соціальному середовищі
  5. Активна детоксикація організму
  6. Аналіз впливу збутової діяльності на прибуток підприємства
  7. Аналіз факторів, що впливають на зміну товарних запасів
  8. Аналіз факторів, що впливають на рівень фінансово-економічних ризиків
  9. Аналіз факторів, що впливають на цінову політику підприємства
  10. Анатомо – фізіологічні особливості дитячого організму та характерні патологічні стани в різні вікові періоди.
  11. Антропогенний вплив.
  12. Антропогенний вплив.

 

Дуже негативно позначаються на здоров'ї людини вживання алкоголю і вплив нікотину. Шкода, якої завдає алкоголь здоров'ю нинішніх і прийдешніх поколінь людей, достатньо повно пояснюється засобами масової інформації. Проте багато молодих людей впевнені, що паління і так зване «культурне», помірне вживання спиртних напоїв допустимі. Та факти, зібрані вченими-медиками, не залишають сумнівів у тому, що тютюно-паління і вживання спиртних напоїв шкодять здоров'ю.

Установлено, що навіть у невеликих дозах алкоголь ослаблює організм, зменшує функціональні резерви центральної нервової системи, м'язів і внутрішніх органів. Особливо шкідливе вживання навіть малих доз спиртних напоїв під час щоденних фізичних і розумових навантажень, Уже одноразовий прийом невеликої дози (10-15 г алкоголю) призводить до ослаблення відновних процесів» Звичайне навантаження при цьому стає надмірним і викликає перенавантаження. Унаслідок цього виникає по­рушення діяльності регуляторних механізмів центральної нервової системи, А оскільки розвитком організму керує нервова система, то з порушенням її нормальної функції дезорганізується процес його життєдіяльності. Ось чому, дбаючи про найбільшу ефективність фізичних і навчальних занять, необхідно виключити споживання алкоголю — навіть у невеликих кількостях»

Алкогольна інтоксикація супроводжується значними порушеннями функцій внутрішніх органів і систем. Спочатку вражається слизова оболонка порожнини рота: притупляються смакові відчуття, розвивається схильність до запалення мигдалин (тонзиліт). Потрапляючи в шлунок, спиртне обпікає слизову оболонку, що призводить до запалення шлунка (гастрит) і кишечнику, виразкової хвороби; порушуються секреція і функції шлунково-кишкового тракту, ускладнюється процес травлення й усмоктування в кров живильних речовин, необхідних для нормальної життєдіяльності організму.

Всмоктуючись у кров, алкоголь потрапляє до головної хімічної лабораторії організму — печінки, ушкоджуючи клітини печінки, викликаючи запальні процеси і жирове переродження, а згодом і її цироз.

У підлітків, які вживають спиртні напої, часто розвивається атеросклеротичне ураження коронарних судин (гостра коронарна недостатність). З'являються приступи болю за грудиною, зумовлені ущільненням і звуженням серцевих артерій і порушенням постачання серцевого м'яза киснем і живильними речовинами. При порушенні кровопостачання знижується сила серцевих скорочень, прискорюється серцебиття, створюється додаткове навантаження на міокард. Вплив алкоголю на нирки призводить до виснаження їхніх клітин, отруєння організму, розвитку гострої ниркової недостатності, хвороб сечовивідних шляхів. Підлітки, які вживають спиртне, в 2-4 рази частіше хворіють на запалення легень, хронічні бронхіти, пневмонію.

Згубно впливає на організм людини і тютюнопаління. Дим сигарет містить до тисячі різних хімічних сполук, а них близько 200 дуже шкідливих для організму речовин. Основну частину диму становить нікотин. Згубну дію нікотину можна порівняти хіба що із синильною кислотою: їхні смертельні дози для людини однакові — 0,08 мг. Хімічні речовини, що потрапляють через легені в кров, розносяться по всьому організму й отруюють центральну нервову систему і серце, ушкоджують судини та інші органи. Особливо страждають дихальні шляхи, оскільки постійний запальний процес знижує захисні властивості слизових оболонок і організм вже неспроможний очистити бронхи та легені від шкідливих речовин і хвороботворних мікроорганізмів, які потрапляють у них з тютюновим димом. Найнебезпечнішим є рак дихальних шляхів, що виникає через наявність у диму канцерогенів.

Проходячи через порожнину рота, тютюновий дим руйнує зубну емаль. Поступово притупляються нюх, смак. Речовини, що входять до складу тютюнового диму, викликають спазм судин, і тканини організму одержують значно менше живильних речовин і кисню, ніж потрібно. Тому шкіра втрачає еластичність, свіжість, рано з'являються зморшки.

Ушкодження нікотином стінок судин веде до їх звуження, що зменшує кровопостачання серця і його резервні можливості: щоб проштовхнути кров через звужені судини, серце змушене працювати з великою напругою, а це стимулює розвиток ішемічної хвороби серця. Серйозним наслідком ураження периферичних судин під час паління е облітеруючий ендартеріїт, ознакою якого є біль у м'язах ніг під час ходьби (перемежована кульгавість). Це захво­рювання нерідко призводить до ампутації ніг.

Від паління страждають мозок, залози внутрішньої секреції. Медиками встановлено, що в11 % випадків статева слабкість у чоловіків — результат куріння.

Вживання наркотичних речовин також завдає величезної шкоди здоров'ю людини, часом призводить до повної його втрати. Якщо тютюн та алкоголь руйнують організм людини протягом тривалого часу, то наркотики роблять це набагато швидше. Наркотична залежність характеризується неконтрольованим потягом до постійного вживання дедалі більшої кількості наркотиків, що, впливаючи на центральну нервову систему, викликають стан штучного психологічного і фізичного благополуччя.

Більшість наркотичних речовий впливають на всі аспекти репродуктивної системи людини. Під їхнім впливом затримується статевий ріст, знижується кількість зрілих сперматозоїдів, порушується менструальний цикл до повного припинення менструації в молодому віці — прямий шлях до безпліддя. Якщо жінка завагітніла і продовжує вживати наркотики, вони легко проникають через плаценту до плоду, а потім і через молоко матері до дитини, руйнуючи дитячий організм.

Ще одна небезпека вживання алкоголю, наркотиків, тютюну для молоді полягає в тому, що вони згубно діють на організм їхніх майбутніх дітей.

Куріння особливо неприпустиме під час вагітності й годування дитини материнським молоком. У цьому випадку жінка завдає шкоди не лише собі, а й організмові своєї дитини. Діти, виношені й народжені такими жінками, слабкі, їхня маса на 10 % менша від маси дітей, народжених матерями, які не курять.

У період годування алкоголь і нікотин проникають у материнське молоко, знижуючи його якість, і з ним потрапляють до організму дитини, внаслідок чого така дитина погано розвивається, їй загрожує виникнення недокрів'я. Такі діти часто хворіють на бронхіт, пневмонію та інші респіраторні захворювання.

Вживання алкоголю і наркотиків у період вагітності може призвести до народження фізично і розумово недорозвинених дітей. Похідні коноплі — марихуана і гашиш — добре розчиняються в жирах і викликають незворотні зміни в центральній нервовій системі, відкладаються в сірій речовині головного мозку. Діти народжуються недоношеними, погано розвиваються не лише фізично, а й психічно У них знижений імунітет, що викликає захворювання дихальних шляхів, розлад шлунково-кишкового тракту. Кокаїн (крек) звужує судини плаценти, обмежую чи приплив крові до плоду і гальмуючи його подальший розвиток.

Приблизно так само впливають на плід інші відомі наркотичні речовини, у тому числі транквілізатори, стимулятори. А якщо врахувати, що прийом наркотиків руйнує особистість матері, затримуючи її розвиток на інфантильному рівні, деформуючи її психіку і моральні засади, то шансів у її дитини на виживання, а тим більше на повноцінне, здорове життя дуже мало.

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)