АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методичні поради до вивчення теми. Для здійснення господарської діяльності кожне підприємство мусить мати певне майно, котре належить йому на правах влас­ності чи володіння

Читайте также:
  1. I. Вивчення нового матеріалу
  2. I. Вивчення нового матеріалу
  3. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  4. II. Вивчення нового матеріалу
  5. II. ПОВТОРЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ, ВИВЧЕННЯ НОВОГО
  6. III. Вивчення нового матеріалу
  7. III. Вивчення нового матеріалу
  8. IV. Вивчення нового матеріалу.
  9. IV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ
  10. V. Вивчення нового матеріалу
  11. V. Вивчення нового матеріалу.
  12. V. Вивчення нового матеріалу.

Для здійснення господарської діяльності кожне підприємство мусить мати певне майно, котре належить йому на правах влас­ності чи володіння. Усе майно, яке належить підприємству і яке відображено в його балансі, називається його активами.

Активице економічні ресурси підприємства у формі сукуп­них майнових цінностей, які використовуються в господарській діяльності з метою отримання прибутку..

Активице ресурси, контрольовані підприємством у ре­зультаті минулих подій, використання яких, як очікується, при­веде до збільшення економічних вигод у майбутньому.

Активи підприємства розподіляються за різними класифіка­ційними ознаками [рис. 3.1]. Зауважимо, що активи мають визнаватись і відображатись у балансі в грошовому виразі з використанням певної бази оцінки. Основою оцінки є історична собівартість. Вона, як правило, ком­бінується з іншими оцінками.

Фінансовий стан підприємства значною мірою залежить від доцільності та правильності вкладення фінансових ресурсів в ак­тиви. У процесі функціонування підприємства величина активів та їх структура постійно змінюються. Характеристику про якісні зміни в структурі майна та його джерел можна отримати за допо­могою вертикального та горизонтального аналізу звітності.

 

 

Вертикальний аналіз показує структуру майна підприємства та його джерел. Як правило, показники структури розраховуються у відсотках до валюти балансу.

Горизонтальний аналіз звітності полягає в побудові однієї чи кількох аналітичних таблиць, в яких абсолютні показники допов­нюються відносними темпами зростання (зниження).

На практиці нерідко об'єднують горизонтальний і вертикаль­ний аналізи, тобто будують аналітичні таблиці, котрі характери­зують як структуру майна підприємства та їхніх джерел, так і ди­наміку окремих його показників (аналітичний баланс підприємства).

Загальна сума змін валюти балансу розбивається на складові, що дає змогу зробити попередні висновки про характер руху в складі активів, джерела їх формування та взаємообумовленості. Так, у процесі аналізу зміни у складі довгострокових (необорот­них) і поточних (оборотних) засобів розглядаються у взаємо­зв'язку зі змінами в зобов'язаннях підприємства.

За результатами аналізу балансу, можна стверджу­вати, що основними позитивними фінансовими якостями ба­лансу є:

• відсутність різких змін у значеннях окремих статей балансу;

• відносна рівновага дебіторської заборгованості з креди­торською;

• відсутність "критичних" статей у балансі;

• неперевищення запасами величини робочого капіталу;

• відсутність іммобілізації коштів основної діяльності в капі­тальні вкладення;

• зростання робочого капіталу;

• переважання частки власного капіталу в авансованому над часткою залученого.

Структура вартості майна дає загальне уявлення про фінансо­вий стан підприємства. Вона показує частку кожного елемента в активах і співвідношення позикових і власних коштів підприєм­ства в пасивах. У структурі вартості майна відо­бражається специфіка діяльності кожного підприємства.

Однак сама по собі структура вартості майна не визначає фінансового стану підприємства. Аналіз структури майна під­приємства, її динаміки не дає відповіді на питання, наскільки вигідно для інвестора вкладення коштів у дане підприємство, а лише оцінює стан активів і наявність коштів для погашення зобов'язань.

Кожне підприємство, враховуючи характер основних господар­ських операцій та особливості діяльності, вирішує питання про доцільність поділу активів на оборотні та необоротні. Однак згідно з П(С)БО 2 «Баланс» цей поділ є обов'язковим.

До структури майна (активів) підприємства належать три складові:

· необоротні активи;

· оборотні активи;

· витрати майбутніх періодів.


Класифікація активів підприємства
За характером обслуговування видів діяльності

     
 
 
 

 


Валові активи

Чисті активи

 

       
   
 
 

 

 


Власні активи

Орендовані активи

 

 

 


Активи в абсолютно ліквідній формі

Високоліквідні активи

Середньоліквідні активи

Важко ліквідні активи

Неліквідні активи

Рис. 3.1. Класифікація активів підприємства за основними ознаками

Найбільш загальну структуру активів характеризує коефіцієнт співвідношення оборотних і необоротних активів.

Аналіз динаміки складу і структури майна дає можливість установити розмір абсолютного та відносного приросту чи змен­шення всього майна підприємства й окремих його видів. Приріст (зменшення) активу свідчить про розширення (звуження) діяль­ності підприємства.

Показники структурної динаміки відображають частку участі кожного виду майна в загальній зміні сукупних активів, їх аналіз дає змогу зробити висновок про те, в які активи вкладені знову залучені фінансові ресурси чи які активи зменшились за рахунок відпливу фінансових ресурсів.

Отже, в активі балансу відображаються, з одного боку, вироб­ничий потенціал, який забезпечує можливий для здійснення ос­новної (операційної) діяльності підприємства, а з іншого — акти­ви, які створюють умови для здійснення інвестиційної і фінансо­вої діяльності. Ці види діяльності тісно взаємозв'язані. Тому піс­ля загальної оцінки динаміки обсягу та структури майна необхід­но детально оцінити стан, рух і причини зміни кожного виду майна підприємства.

 

 


Рис. 3.2. Склад майна підприємства

Спочатку оцінюють необоротні активи. Під основним капіталом (необоротними активами) підприєм­ства розуміють сукупність усього майна, яке належить даному суб'єкту господарювання, у тому числі основні засоби, нематері­альні активи, оборотні кошти.

До необоротних активів належать:

· нематеріальні активи;

· незавершене будівництво;

· основні засоби;

· довгострокова дебіторська заборгованість;

· відстрочені податкові активи;

· інші необоротні активи.

Частиною майна підприємства є нематеріальні активи, котрі яв­ляють собою вкладення грошових коштів підприємства в нематері­альні об'єкти, які використовуються протягом довгострокового пе­ріоду в господарській діяльності підприємства та приносять дохід.

Стан виробничого потенціалу — найважливіший показник ефективності основної діяльності підприємства. Бухгалтерська звітність дає змогу досить детально проаналізувати наявність, стан і зміни найважливішого елемента виробничого потенціалу підприємства — його основних засобів.

Показники майнового стану підприємства характеризують стан та структуру активів підприємства у сукупності з джерелами їх покриття (пасивами). Ці показники можна поділити умовно на дві групи: показники, які визначають стан основних засобів, та показники, які визначають стан оборотних коштів (тема 4). Якісна харак­теристика основних засобів оцінюється за допомогою таких по­казників:

· частки активної частини основних засобів;

· коефіцієнта зносу;

· коефіцієнта придатності;

· коефіцієнта оновлення;

· коефіцієнта вибуття;

· індексу постійного активу;

· коефіцієнта довгострокового залучення позикових коштів;

· коефіцієнта накопичення зносу;

· коефіцієнта реальної вартості майна тощо.

Усі ці показники характеризують майновий стан підприємства з різних боків.

 

Таблиця 3.1. Алгоритми розрахунку показників стану та руху основних засобів

Показник Алгоритм розрахунку показників за фінансовою звітністю
Вартість введених у дію основних засобів форма № 5, ряд. 260, гр. 4
Первісна вартість основних засобів на кі­нець року форма № 5, ряд. 260 гр. 14
Коефіцієнт оновлення основних засобів пок. 1: пок. 2
Вартість основних засобів, які вибули форма № 5, гр. 8, ряд. 260
Первісна вартість основних засобів на поча­ток року форма № 5, ряд. 260 гр. 3
Коефіцієнт вибуття основних засобів пок. 4: пок. 5
Сума нарахованого зносу на початок року форма № 5, ряд. 260 гр. 4
Сума нарахованого зносу на кінець року форма № 5, ряд. 260 гр. 15
Коефіцієнт зносу основних засобів на поча­ток року пок. 7: пок. 5
Коефіцієнт зносу основних засобів на кі­нець року пок. 8: пок. 2
Коефіцієнт придатності основних засобів на початок року 1 — пок. 9
Коефіцієнт придатності основних засобів на кінець року 1 —пок. 10

 

 

Розпочинається аналіз із визначення забезпеченості виробни­цтва основними засобами. Потім вивчається їх використання з погляду виявлення резервів, після чого здійснюються розрахунки ефективності їх використання.

 

Таблиця 3.2. Показники ефективності використання основних засобів та алгоритм їх розрахунку

 

Показник Алгоритм розрахунку показників
1. Виручка від реалізації, тис. грн форма № 2, ряд 035
2. Прибуток (збиток), тис. грн форма № 2, ряд. 170
3. Середньорічна вартість основних засобів, тис. грн [ряд. 031 гр. 3 + 4 форма № 1]/2
у тому числі 3.1. активної частини [ряд. 130 гр. 3 + 4 форма № 5] /2
4. Частка активної частини основних засобів у загаль­ній їх вартості, % пок. 3.1: пок. 3  
5. Фондовіддача основних засобів, грн пок 1: пок. 3
у тому числі 5.1. активної частини, грн пок. 1: пок 3.1
6. Рентабельність (збитко­вість) основних засобів, % (пок. 2: пок. 3) х 100
у тому числі 6.1 активної частини, % (пок. 2: пок. 3.1) х 100
7. Перший Інтегральний по­казник ефективності викори­стання основних засобів, грн     √пок 5 х пок. 6 / 100
у тому числі 7.1. Активної частини, грн     √пок 5 х пок 6.1 / 100

 

Практичне заняття

Питання до обговорення

1. Аналіз стану, структури майна підприємства та джерел його формування.

2. Основні аналітичні показники майнового стану підприємства.

3. Значення та завдання оцінки стану та ефективності використання основних засобів та нематеріальних активів.

4. Аналіз стану, структури та руху основних засобів та нематеріальних активів.

5. Аналіз ефективності використання основних засобів та нематеріальних активів.

Питання для самопідготовки до теми 3

1. Поняття активів (майна) підприємства.

2. Порівняльний аналіз динаміки складу і структури активів підприємства.

3. Показники майнового стану підприємства, їх розрахунок і характеристика.

4. Основні напрямки поліпшення використання майна підприємства, в т. ч. основних засобів та нематеріальних активів. та оптимізація джерел його формування

5. Сутність основних засобів та їх призначення у діяльності підприємства.

6. Завдання та методи аналізу основних засобів і нематеріальних активів.

7. Факторний аналіз фондовіддачі.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)