АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методичні поради до вивчення теми. Головна мета аналізу грошових коштів полягає у визна­ченні такої їхньої наявної кількості на рахунках у банках та в касі

Читайте также:
  1. I. Вивчення нового матеріалу
  2. I. Вивчення нового матеріалу
  3. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  4. II. Вивчення нового матеріалу
  5. II. ПОВТОРЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ, ВИВЧЕННЯ НОВОГО
  6. III. Вивчення нового матеріалу
  7. III. Вивчення нового матеріалу
  8. IV. Вивчення нового матеріалу.
  9. IV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ
  10. V. Вивчення нового матеріалу
  11. V. Вивчення нового матеріалу.
  12. V. Вивчення нового матеріалу.

Головна мета аналізу грошових коштів полягає у визна­ченні такої їхньої наявної кількості на рахунках у банках та в касі, оптимальної їх структури за елементами, яка б забезпечувала своєчасність розрахунків з кредиторами, стабільність виробничого процесу, мож­ливість у разі необхідності збільшення його розмірів та сприяла при цьому найбільшій швидкості їхнього обігу.

З точки зору фінансового аналізу, грошові кошти — це найбільш ліквідна частина активів.

Підприємства тримають активи в грошовій формі з таких причин:

• для здійснення розрахунків за придбані товари та послуги;

• як резерв на випадок затримання покупцями оплати придбаних товарів;

• як резерв на випадок непередбачених ситуацій та позапланових витрат;

• для підтримки ліквідності балансу;

• для проведення фінансових спекуляцій.

У рамках статистичного підходу грошові кошти прийнято розглядати з двох точок зору:

· бухгалтерської;

· економічної.

З бухгалтерської точки зору грошові кошти підприємства є сукупністю залишків грошей, які обліковуються на окремих бухгалтерських рахунках та знаходять відображення в бухгалтерському балансі підприємства.

Економічна точка зору на грошові кошти підприємства передбачає використання наступних підходів до характеристики їх обсягу, складу та розміру.

1.Залежно від підходу до визначення обсягу грошових коштів виділяють:

· В широкому розумінні як грошові кошти вкладені у майно підприємства;

· У вузькому розумінні як частина оборотних активів, яка безпосередньо знаходиться в грошовій формі

2.Залежно від джерела утворення:

· Власні кошти

· Позикові кошти

3.Залежно від натурально-речової форми

· Готівка (грошові знаки в національній та іноземній валюті)

· Безготівкові гроші (у вигляді запису на клієнтських рахунках, відкритих підприємством у комерційних банках)

· Субститути (еквіваленти грошових коштів, що не обмежені у використанні)

4.Залежно від ступеня ділової активності:

· активні гроші;

· пасивні гроші.

Аналіз грошових коштів виступає у якості додаткового аналітичного етапу в схемі аналізу майна підприємства та попереднього етапу аналізу руху грошових коштів та грошових потоків від операційної, інвестиційної та фінансової діяльності підприємства.

У процесі кругообороту грошові кошти рухаються і утворюють грошові потоки, обсяг яких характеризує кількість залучених або використаних грошових коштів.

 

 


 

Рис. 6.1. Основні етапи попереднього аналізу грошових коштів

Рух грошових коштів – надходження та витрачання грошових коштів в процесі фінансово-господарської діяльності.

Потік коштів, пов’язаний з конкретним періодом часу і являє собою різницю між усіма, що надійшли і виплаченими підприємством коштами за цей період.

Грошовий потік за визначенням відомих вчених Нікбахта та Гропеллі – це міра ліквідності підприємства, що складається з чистого доходу і безготівкових витрат, таких як амортизація.

Виставляючи причинно-наслідкову залежність зазначаємо, що результатом руху грошових коштів є грошові потоки, які виступають предметом аналізу.

Таким чином, Грошовий потік – сукупність розподілених в часі надходжень і видатків грошових коштів та їх еквівалентів, генерованих підприємством у процесі фінансово-господарської діяльності.

Деталізуємо класифікацію грошових потоків.

1. Залежно від напрямку руху потоку розглядають:

· Вхідний грошовий потік

· Вихідний грошовий потік

· Сальдовий (чистий) грошовий потік

2. Залежно від напрямку діяльності:

· Грошовий потік від операційної діяльності

· Грошовий потік від інвестиційної діяльності

· Грошовий потік від фінансової діяльності

Кожен з зазначених за п 2. класифікації потоків вид грошового потоку визначається як різниця між надходженнями грошей від проведення даної діяльності та витрачанням грошей на її фінансування.

Головна мета аналізу руху грошових коштів полягає в оцінці здатності підприємства заробляти грошові кошти визначеного розміру і в установлені строки, необхідні для здійснення запланованих витрат.

Основне завдання аналізу грошових потоків полягає у виявленні причин нестачі (надлишку) коштів, визначенні джерел їхніх надходжень і напрямків використання.

Досягнення мети передбачає вирішення таких завдань:

• аналіз обсягів і структури грошових активів, динаміки змін за певний період;

• визначення обсягів і джерел отримання коштів і напрямків їхнього використання;

• оцінка здатності підприємства в процесі поточної діяльності створювати стабільне перевищення сум надходжень коштів над сумами здійснення платежів;

• дослідження тривалості операційного та фінансового циклу
для кожного виду продукції, робіт і послуг;

• аналіз ліквідності підприємства на основі діагностики грошового потоку

• з’ясування причин розходження між величиною отриманого прибутку та фактичною наявністю грошових коштів;

• розгляд ступеня ефективності та раціональності руху грошових коштів за ознаками наявності, достатності формування грошових коштів, ліквідності грошового потоку та ефективності його використання;

• аналіз синхронності надходження та витрат грошових коштів, їх рівномірності щодо розподілу у часі

• прогнозування грошових надходжень і виплат;

• досягнення фінансової оптимізації.

Значення аналізу руху грошових коштів полягає в тому, що успішне розв'язання зазначених завдань дасть змогу уникнути чи передбачити проблеми, пов'язані з розрахунками з кредиторами, налагодити платіжну дисципліну, підвищити довіру банків, а відтак — стабілізувати процес здійснення фінансово-господарської діяльності.

Керівництву підприємства важливо знати не тільки, скільки коштів зараз є в касі чи на розрахунковому рахунку, а й причини того, чому саме така їхня сума там міститься. Для цього необхідно відповісти на два питання. З яких джерел і за якими каналами відбувалося відповідно надходження та витрати грошових коштів? Які зміни відповідних активів і пасивів призвели до кінцевого результату?

Основним документом для аналізу грошових потоків є Звіт про рух грошових коштів.

І для того щоб відповісти на перше питання, необхідно скла­сти звіт про рух грошових коштів так званим прямим мето­дом, а щоб відповісти на друге питання, — непрямим мето­дом.

Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку „Звіт про рух грошових коштів” встановлено форму звіту про рух грошових коштів. Рекомендовано її складання непрямим методом.

Для складання звіту про рух грошових коштів прямим ме­тодом необхідно врахувати всі можливі канали їхнього над­ходження та витрат. При цьому згідно з існуючою міжнарод­ною практикою аналіз руху грошових коштів роблять у розрізі трьох видів господарської діяльності:

• операційної (виробничої) діяльності;

• інвестиційної діяльності;

• фінансової діяльності.

Якщо порівняти аналізи руху грошових коштів, зроблені прямим і непрямим методами, можна відзначити, що основна різниця між ними полягає в обліку надходжень та витрат гро­шових коштів від виробничої діяльності. У використанні не­прямого методу цей облік ведеться через врахування змін у відповідних активах і пасивах.

Основним завданням оцінки руху грошових коштів є забезпечення фінансової рівноваги підприємства в процесі його розвитку шляхом збалансування обсягів надходження та витрачання грошових коштів і їх синхронізації в часі. Систему абсолютних та відносних показників руху грошових коштів у системі оцінки їх потоків за ознаками наявності, достатності формування грошових коштів, ліквідності грошового потоку та рівня ефективності його використання підприємством представлено в таблиці

Таблиця 6.1. Система показників оцінки потоку грошових коштів підприємства

Абсолютні показники Відносні показники
наявність ліквідність та достатність ефективність
1. Чистий рух коштів за звітний період 1. Коефіцієнт участі грошових активів у оборотному капіталі 1. Коефіцієнт ефективності грошового потоку
2. Чистий рух коштів від операційної діяльності 2. Коефіцієнт достатності чистого грошового потоку 2. Коефіцієнт реінвестування чистого грошового потоку
3. Чистий рух коштів від інвестиційної діяльності 3. Коефіцієнт ліквідності грошового потоку 3. Період обороту грошових коштів та їх еквівалентів
4. Чистий рух коштів від фінансової діяльності 4. Коефіцієнт грошового покриття виплат по відсотках 4. Період обороту грошових коштів в касі
  5. Ліквідний грошовий потік 5. Коефіцієнт відношення грошового потоку від операційної діяльності до загальної суми боргу 5. Період обороту грошових коштів на рахунках у банку
6. Вхідний грошовий потік 6. Коефіцієнт грошового покриття короткострокових боргів
7. Вихідний грошовий потік
8. Зміна залишку грошових коштів за досліджуваний період

 

Заключним етапом є прогнозування або перспективний аналіз грошових коштів.

 

Рис. 6.2. Основні етапи перспективного аналізу грошових коштів

 

Практичне заняття

 

Питання до обговорення

1. Мета та завдання аналізу грошових потоків підприємств.

2. Аналіз потоків грошових коштів в результаті операційної, інвестиційної та фінансової діяльності підприємства: методи та прийоми.

3. Діагностика грошового потоку за характеристиками наявності, ліквідності та достатності.

4. Аналіз ефективності використання грошових коштів підприємства.

5. Сутність та основні етапи перспективного аналізу грошових потоків.

6. Ануїтети та дисконтування грошових потоків підприємства.

 

Питання для самопідготовки до теми 6

1. Поняття грошового потоку.

2. Аналіз грошових потоків від операційної, інвестиційної та фінансової діяльності.

3. Прямий та непрямий методи оцінки руху грошових коштів.

4. Основні напрями оптимізації грошових потоків підприємства.

5. Принципи нормування грошових потоків підприємства.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)