АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Функції шкіри у дітей

Читайте также:
  1. II. Методологічні засади, підходи, принципи, критерії формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  2. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  3. VIII. Шляхи, умови та очікувані результати реалізації Концепції формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  4. А) Соціальний захист дітей-інвалідів
  5. Аварійний комісар: поняття, функції.
  6. Адаптація дітей і підлітків у соціальному середовищі
  7. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  8. Адміністративна служба, її завдання, функції.
  9. АЛГОРИТМ ДІЇ АДМІНІСТРАЦІЇ ТА ЗАСТУПНИКА ДИРЕКТОРА З ВИХОВНОЇ РОБОТИ ЗАКЛАДУ ОСВІТИ ПІД ЧАС ЗДІЙСНЕННЯ ПЕРЕВІРКИ ФАХІВЦЯМИ СЛУЖБИ У СПРАВАХ ДІТЕЙ
  10. АРХІВНІ ДОВІДНИКИ В СИСТЕМІ НДА: ФУНКЦІЇ ТА СТРУКТУРА
  11. АТФ: хімічний склад і функції
  12. Б)Будова та функції нервово-м’язового синапсу. Механізм поєднання збудження та скорочення у м’язових волокнах.

Зміст теми

Гістологічні, морфологічні особливості шкіри зумовлюють особливості клінічної фізіології шкіри дитини, вони пояснюють частоту та структуру захворювань шкіри у дітей в різні вікові періоди.

Функції шкіри у дітей

1. Недостатня захисна (бар’єрна). У новонароджених і дітей раннього віку вона є недостатньою у зв’язку зі слабким розвитком рогового шару, стоншенням та пухкістю епідермісу, поганим розвитком базальної мембрани, недостатньою продукцією меланіну, вираженою васкуляризацією дерми, недостатньою активністю потових залоз (сухість шкіри), фізіологічною недостатністю місцевого специфічного та неспецифічного імунітету, зменшенням продукції керамідів, нейтральним рН. Зазначене обумовлює частоту та структуру захворювань у дітей, в тому числі дерматологічних, зумовлює особливості догляду за шкірою дитини.

2. Виражена резорбційна. Пов’язана зі слабким розвитком рогового шару, стонченням та пухкістю епідермісу, поганим розвитком базальної мембрани, вираженою васкуляризацією дерми, недостатньою активністю потових залоз (сухість шкіри), зменшенням продукції керамідів. Ці особливості обумовлюють обмежене та обережне застосування зовнішніх лікарських форм фармацевтичних препаратів.

3. Знижена видільна. Пов’язана із недостатнім функціонуванням потових залоз. Обумовлює системний генералізований, більш важкий перебіг багатьох захворювань, в тому числі й інфекційних.

4. Вираженадихальна. Пов’язана зі слабким розвитком рогового шару, стонченням та пухкістю епідермісу, поганим розвитком базальної мембрани, вираженою васкуляризацією дерми, зменшенням продукції керамідів. Поганий догляд за шкірою дітей раннього віку негативно впливає на самопочуття, обтяжує перебіг основного захворювання. Це зумовлює необхідність суворого дотримування правил догляду за шкірою.

5. Недосконалатерморегуляторна.Пов’язана зі слабким розвитком рогового шару, стонченням та пухкістю епідермісу, поганим розвитком базальної мембрани, вираженою васкуляризацією дерми, недостатньою активністю потових залоз (сухість шкіри), великим співвідношенням між площею поверхні шкіри та вагою дитини, незрілістю центральних центрів терморегуляції. Таким чином, у дітей створюються легкі умови до розвитку перегрівання або переохолодження.

6. Синтетична.Шкіра є органом у якому відбувається утворення багатьох ферментів, біологічно активних речовин, вітаміну D. У дітей європейської раси під час перебування в сонячну погоду з кожного сантиметру шкіри, що не вкрита одягом, утворюється 6 МО вітаміну D кожної години.

7. Виражена сенсорна. Шкіра є великою рефлексогенною зоною, особливо у новонароджених дітей, дітей грудного віку, що має певне клініко-діагностичне значення, наприклад - аналіз рефлексів новонароджених. Шкіра є одним з п’яти органів чуттів, для новонароджених, дітей грудного віку вона є надзвичайно важливим провідником інформації щодо зовнішнього оточення.

8. Гомеостатична. Ця функція шкіри полягає в збереженні рівноваги внутрішнього середовища, запобіганні втрати води, електролітів і макромолекул.

Мікрофлора шкіри. Умови для існування мікроорганізмів створює сама шкіра, яка є джерелом поживних речовин для мікроорганізмів. Кількісна й якісна характеристика мікрофлори шкіри залежить від віку дитини. Мікрофлора шкіри новонародженого практично ідентична характеру мікрофлори пологових шляхів матері. Склад мікрофлори шкіри малюка залежить від функціонування його сальних залоз, які стимулюються гормонами матері, в тому числі андрогенами.

На шкірі вегетують умовнопатогенні (резидентні) мікроорганізми – переважно білі стафілококи та дифтероїди. Часто виявляється золотистий стафілокок, який міститься в більш вологих ділянках шкіри - навколо пупка, в пахових складках. Висіваються також різні стрептококи – viridans, fecalis та інші. Кишкові палички, гриби роду Candida зустрічаються рідше. В подальшому, спектр резидентної мікрофлори шкіри залежить від продукції сальних залоз, секрету яких притаманні бактерицидні властивості. Стимуляторами їхньої секреції, як вже зазначалося, є андрогени.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)