АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Хронічний туберкульозний перитоніт

Читайте также:
  1. Первинний туберкульозний комплекс з лімфогенною і гематогенною дисемінацією
  2. Туберкульозний менінгіт.
  3. Туберкульозний плеврит
  4. Хронічний панкреатит
  5. Хронічний панкреатит

Асцитична форма вражає всі віки, але переважно молодий. В одних випадках випітного перитоніту вільний асцит - майже єдиний клінічний прояв хвороби, що спостерігається особливо у підлітків (так званий есенціальний асцит молодих дівчат), при цьому ураження очеревини носить, невидимому, доброякісний, переважно туберкул-токсичний характер. Живіт кулястий, випіт рясний, виявляє ясний ознака хвилі і вільного переміщення рідини, але рідко вимагає пункції. Загальні симптоми-лихоманка, зниження апетиту, слабкість; місцеві-проносів та запорів; болі в животі виражені незначно, хоча повна їх відсутність буває рідко. Випіт лимонно-жовтого кольору, має всі риси запального: містить багато білка, дає позитивну реакцію на оцтово-білкове тіло (з розчином оцтової кислоти на холоді); але згорток фібрину невеликий, в осаді переважають лімфоцити. Хвороба триває місяцями, проте вже під впливом загального режиму, геліотерапії або УФО зазвичай наступає поліпшення і поступово повне клінічне одужання. Пірамідон знижує температуру до норми, що говорить про зі переважно аллергически-токсичному характері. В інших випадках процес прогресує в бік загального обсіменіння або розвитку фіброзно-казеозного перитоніту. У дорослих асцитическая форма зазвичай супроводжується великою утворенням спайок, приводячи до осумкованних випоту, і в загальному має менш сприятливий перебіг.

Виразково - фіброзно-казеозний перитоніт, або туберкульоз очеревини. Живіт менш збільшений, пальпація стінки живота болюча, особливо при декомпресії, дає відчуття непіддатливості. Обмацуванням визначаються запальні пухлини, особливо в сальнику, який часто підтягується догори. Може відчуватися крепітація, відповідно вислуховують шуму тертя очеревини. При перкусії: строката картина шашкової тупості внаслідок неправильного чергування приглушеного звуку за рахунок інфільтратів і осумкованного випоту з тимпанитом розтягнутих кишкових петель переважно вправо від пупка, куди втягуються петлі тонких кишок через зморщування брижі. Самостійні болі в животі виражені різкіше. Хворі можуть скаржитися на коліки після їжі, проноси; в інших випадках стілець затриманий через стискання кишечника. Виражена туберкульозна інтоксикація, схуднення, блідість, лихоманка неправильного типу з потами і тахікардією. Процес схильний до прогресування.

Злипчивий або фіброзний перитоніт. Зазвичай розвивається як результат асцитичної і казеозної форм, рідше як первинний злипчивий процес. Живіт човноподібної запалий, кишечник фіксований спайками до хребта. Переважають ознаки хронічної механічної часткової непрохідності з нападами кольок, запорами, що приводять до повної закупорки кишечника. Хвороба може після тривалого перебігу закінчитися прогресуючим казеозним розпадом і обсіменінням.

Місцеві, обмежені перитоніти. Місцеві, обмежені перитоніти при ілеоцекальному туберкульозі у вигляді перитифліту, злипчивого або фіброзно-казеозного перісигмоїдиту і пельвеоперітоніту призводять до стенозу кишечника, рідше до асциту. Розпізнаванню допомагають ознаки туберкульозного плевриту, що говорить про ймовірність аналогічного процесу і в черевній порожнині, виявлення туберкульозного сальпінгіту, ознаки туберкульозної інтоксикації взагалі, дослідження випоту-цитологічне, щепленням тваринам, посівом на спеціальні середовища. Особливо важко розпізнавання при гострих формах туберкульозного перитоніту, коли останній можна зплутати з черевним тифом, пневмококовим або гонококовим перитонітом, раковим обсеменінням. При асцитичній формі слід мати на увазі перш за все водянку при недостатності серця, цирозі печінки (при якому, втім, туберкульозний перитоніт може бути ускладненням), далі раковий перитоніт, кісту яєчника, вагітність з гідрамніоном і т. д. Фіброзно-казеозний перитоніт важко диференціювати від туберкульозу брижових вузлів. Туберкульозний брижовий лімфаденіт (мезентеріт), як і лімфаденіт банальної природи, протікає з субфебрильною температурою і болями переважно в правій здухвинній ділянці і в області пупка, нерідко підсилюються при ходьбі, іноді зі переймоподібними нападами, не пов'язаними з прийомом їжі і не полегшується дефекацією. Прогноз при хронічному асцитичному туберкульозному перитоніті кращий, ніж при казеозному, що є найбільш важким з хронічних форм туберкульозного перитоніту. Гострі форми дають ще гірший прогноз. Лікування туберкульозного перитоніту: спокій, загально-зміцнюючі заходи, повноцінне харчування, обережне лікування ультрафіолетовими променями, сонцем, кліматотерапія (Південний берег Криму), вітаміни, солі кальцію.

Завдання для самоконтролю.

Дати відповідь на питання:

1. Анатомо-фізіологічні відомості про очеревину.

2. Визначення поняття «хронічний перитоніт».

3. Класифікація хронічних перитонітів.

4. Основні клінічні прояви розлитих і місцевих обмежених перитонітів.

5. Етіопатогенез туберкульозного пертоніту.

6. Класифікація туберкульозного пертоніту.

7. Клінічні форми гострого туберкульозного пертоніту.

8. Клінічні форми хронічного туберкульозного пертоніту.

9. Диференційна діагностика хронічного туберкульозного перитоніту.

10. Покази та протипокази до оперативного лікування хронічного перитоніту.

11. Сучасні принципи комплексного лікування хронічного перитоніту.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)