АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ЗНОС І АМОРТИЗАЦІЯ ОСНОВНИХ ФОНДІВ

Читайте также:
  1. II. Класифікація основних засобів
  2. III. Визнання та первісна оцінка основних засобів
  3. IV. Амортизація нематеріальних активів
  4. V. Облік амортизації основних засобів
  5. VI. Облік ремонту та поліпшення основних засобів
  6. VII. Переоцінка та зменшення корисності основних засобів
  7. VIII. Облік вибуття основних засобів
  8. АКТ на списання основних засобів
  9. Амортизація в управлінському обліку
  10. Амортизація інших необоротних активів
  11. Амортизація інших необоротних матеріальних активів
  12. Амортизація основних засобів.

Амортизація це процес поступового переносу вартості виробничих фондів на собівартість продукції з урахуванням витрат на їх придбання, капітальний ремонт і модернізацію

Нарахування амортизації – це перенесення вартості об'єкта основних фондів на собівартість продукції за період його корисного використання.

У цьому процесі застосовуються наступні поняття (рис. 2):

Ø початкова вартість;

Ø залишкова або балансова вартість;

Ø накопичена амортизація (накопичений знос);

Ø ліквідаційна вартість – оцінка вартості при вибутті.

Первісна (початкова) вартість включає ціну придбання з врахуванням витрат, що прямо пов’язані з приведенням основних фондів у робочий стан (монтаж, доставка, установка тощо). Ця вартість може корегуватися:

Ø додаванням витрат на реконструкцію, модернізацію, капітальний ремонт до вартості придбання;

Ø за допомогою індексації.

Первісна вартість застосовується для визначення норми амортизації й суми амортизаційних відрахувань, прибутку й рентабельності активів підприємства, показників їхнього використання

Відновлювальна вартість – це витрати на відтворення основних фондів у сучасних умовах з урахуванням фізичного й морального зносу. Як правило, вона визначається періодично на основі переоцінки фондів.

Відповідно до Закону про оподаткування прибутку підприємств балансова вартість основних фондів на початок періоду визначається як балансова вартість основних коштів на початок попереднього періоду, збільшена на суму введених основних фондів плюс витрати на капітальний ремонт і модернізацію мінус сума виведених з експлуатації основних фондів і мінус сума накопичених за попередній період амортизаційних відрахувань.

 

Бt = Бt-1 – Аt-1 t-1 – Вt-1, (1)

де Бt-1 ‑ балансова вартість групи основних фондів на початок попереднього періоду;

A t-1 – сума амортизаційних відрахувань, нарахованих у попередньому періоді;

Пt-1 ‑ сума видатків на капітальний ремонт і модернізацію в попередньому періоді;

Вt-1, ‑ сума виведених з експлуатації основних фондів у попередньому періоді.

 

         
 
 
 
 
 
 
 
 
   
Ціна реалізації фондів, яку підприємство очікує одержати від їх продажу (ліквідації) по закінченні строку використання

 

 

 


Ліквідаційна

 

Початкова або переоцінена вартість за винятком ліквідаційної вартості
Що амортизується

 

   
 
 
 

 

 


Рис. 2 – Види вартості основних фондів

Підприємства усіх форм власності мають право щорічно використовувати індексацію балансової вартості основних фондів і нематеріальних активів, застосовуючи коефіцієнт індексації, що визначається за формулою (2):

 

(2)

де I – індекс інфляції року, за результатами якого проводиться індексація.

 

Приклад. Індекс інфляції звітного року I = 120. %.За цих умов коефіцієнт індексації основних фондів дорівнює I = (120-10)/ 100 = 1,1.

Застосовуючи індексацію основних фондів, підприємство створює додатковий фінансовий ресурс, збільшуючи тим самим суму амортизаційних відрахувань. Але особливо важливо те, що індексація наближає балансову вартість основних фондів до їхньої реальної вартості.

Балансова вартість основних фондів – це вартість всіх елементів основних фондів підприємства в змішаній оцінці: ті елементи основних фондів, які ще не переоцінювалися, значаться на балансі за початковою вартістю без суми зносу, ті ж елементи основних фондів, які переоцінювалися – за відновлювальною вартістю за винятком зношування.

Для нарахування амортизації з метою визначення прибутку до оподаткування основні фонди поділяються на наступні групи.

Група 1 будинки, споруди й передавальні пристрої, річна норма амортизації, Н=8%.

Група 2 – Автомобільний транспорт і вузли до нього, меблі, побутові електронні, оптичні, електромеханічні прилади й пристрої, Н=40%.

Група 3 – робочі машини й устаткування, вимірювальні й регулюючі прилади, Н=24 %.

Група 4 – електронно-обчислювальні машини, інші машини для автоматичної обробки інформації, їхнє програмне забезпечення, пов'язані з ними засоби зчитування й друку інформації, інші інформаційні системи, телефони (у тому числі стільникові), мікрофони й рації, Н=60%.

Амортизаційні відрахування нараховуються по кожному об’єкту основних засобів першої групи основних фондів а по об’єктах другої, третьої і четвертої груп в цілому по групі один раз за календарний квартал у відсотках до балансової вартості на початок звітного періоду.

Сума амортизаційних відрахувань звітного періоду визначається множенням норми амортизації на балансову вартість основних фондів на початок звітного періоду:

(3)

де Бt – балансова вартість групи основних фондів на початок звітного періоду;

Н – норма амортизації.

Нарахування амортизаційних відрахувань по об’єктах першої групи припиняється при досягненні кожним таким об’єктом балансової вартості величиною 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, а їх залишкова вартість відноситься на витрати виробництва. Нарахування амортизаційних відрахувань по об’єктах решти груп проводиться до досягнення групою нульової балансової вартості.

Підприємство може самостійно обирати один із зазначених методів амортизації основних засобів:

1) прямолінійного списання;

2) зменшення залишкової вартості;

3) прискореного зменшення залишкової вартості);

4) кумулятивний (суми років експлуатації);

5) виробничий.

1. Метод прямолінійного списання полягає в тому, що вартість основних фондів списується рівними частками протягом строку корисного використання основних фондів. Річна сума амортизації розраховується за формулою:

, (4)

де НАпочатк початкова вартість об'єктанеоборотних активів;

Л – ліквідаційна вартість;

Там тривалість амортизаційного періоду.

2. Метод зменшення залишкової вартості (зменшуваного залишку) передбачає визначення річної суми амортизації множенням залишкової вартості об’єкта основних фондів на норму амортизації.

3. Для активної частини основних фондів досить часто використовується метод прискореного (подвоєного) зменшення залишкової вартості, за яким норма амортизації за методом зменшення залишкової вартості, подвоюється:

Нприскор. = 2 ´ Н´ (Бt-1 ‑ Аt-1) (5)

4. Метод суми років експлуатації заснований на використанні спеціальних коефіцієнтів списання, різних для кожного року. Коефіцієнт списання дорівнює відношенню строку, корисного використання активу, що залишився, включаючи поточний рік, до суми років.

, (6)

де Нt – норма амортизаційних відрахувань для t- го рокуексплуатації;

N – число років корисного використання об'єкта;

t – порядковий номер року, для якого визначається норма амортизації.

Приклад. Припустимо, що час корисного використання об'єкта становить 5 років. Тоді для першого року норма амортизації становитиме 5/15; для другого – 4/15; для третього – 3/15; для четвертого 2/15; для п'ятого 1/15.

5. Виробничий метод, за яким норма амортизації визначається як добуток фактичного обсягу випущеної продукції (робіт, послуг) на ставку амортизації. Ставка амортизації для виробничого методу розраховується діленням вартості об'єкта амортизації на обсяг продукції (робіт, послуг) за період корисного використання об'єкта.

Суму нарахованої амортизації відносять на збільшення витрат виробництва й одночасно на збільшення зносу необоротних активів.

Визначення норми амортизаційних відрахувань в практиці бухгалтерського обліку може відрізнятися від податкового обліку.

Приклад. Відповідно до стандартів П(С)БО №7 визначити річну норму амортизації і річну суми амортизаційних відрахувань, нарахованих за методом зменшення залишкової вартості при наступних вихідних даних: первісна вартість комп'ютера «Pentium 4» – 14 500 грн, строк експлуатації – 4 роки, залишкова вартість на кінець строку експлуатації (ліквідаційна вартість) – 1 400 грн.

Річна норма амортизації за методом зменшення залишкової вартості розраховується за формулою:

, (7)

де ЛВ ліквідаційна вартість об'єкта основних засобів;

ПВ – первинна вартість;

t – кількість років корисного використання об’єкта.

Розв’язання. Річна норма амортизації дорівнює:

= 44,2%

Таблиця 1– Розрахунок амортизаційних відрахувань за нормами П(С)БО-7

рік Первинна вартість Амортизація Залишкова вартість
1 14 500 6 409 8 091
2 8 091 3 576 6 095
3 6 095 1 996 4 981
4 4 981 1 114 3 867

 

Рис. 3 – Діаграма залишкової вартості, щорічних амортизаційних відрахувань і амортизаційного фонду за методом зменшення залишкової вартості об'єкта (П(С)БО 7

У практичній діяльності підприємства особливе місце має використання прискореного методу амортизації активної частини основних фондів (рис. 4).

Рис. 4 – Графік нарахування амортизаційних відрахувань прямолінійним і прискореним (дегресивним) методом

Метод прискореної амортизації має наступні переваги:

1) використання цього методу дозволяє швидше обновляти основні фонди;

2) збільшує внутрішні фінансові ресурси підприємства;

3) забезпечує податкову економію в перші роки експлуатації основних фондів;

4) є ефективним засобом протидії негативному впливу інфляції на знецінення основних фондів.

Використання прискореної амортизації приводить до завищення собівартості продукції підприємства в перші роки використання основних засобів, внаслідок чого ціни можуть виявитися неконкурентоспроможними.

Таким чином, основна причина, з якої підприємства використовують прискорену амортизацію, полягає в прагненні накопичити максимальну суму амортизаційних відрахувань у перші роки використання активу, економлячи за цей період на відрахуваннях до бюджету з податку на прибуток.

Основним критерієм вибору методу нарахування амортизації є досягнення оптимального співвідношення між амортизаційними відрахуваннями, їхнім впливом на цінову конкурентоспроможність продукції і зниженням ризику неповного списання амортизації внаслідок морального старіння парку устаткування або продукції підприємства.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.009 сек.)