АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ВІДТВОРЕННЯ ОСНОВНИХ ФОНДІВ, ЙОГО СУТНІСТЬ І ВИДИ

Читайте также:
  1. II. Класифікація основних засобів
  2. III. Визнання та первісна оцінка основних засобів
  3. V. Облік амортизації основних засобів
  4. VI. Облік ремонту та поліпшення основних засобів
  5. VII. Переоцінка та зменшення корисності основних засобів
  6. VIII. Облік вибуття основних засобів
  7. АКТ на списання основних засобів
  8. Амортизація основних засобів.
  9. Аналіз ефективності використання основних фондів
  10. Аналіз складу, структури і технічного стану основних фондів
  11. Аналітичний та інвентарний облік основних засобів
  12. Аналітичні прцедури для визначення основних тенденцій стану та руху об’єкту дослідження.

Відтворення основних фондів – це процес їх безперервного відновлення.

Відтворення основних фондів буває двох видів: просте й розширене. При простому відтворенні здійснюється заміна окремих зношених частин основних фондів або заміна старого устаткування на аналогічне, тобто відновлюється колишня виробнича потужність.

Кругообіг основних фондів в процесі простого відтворення (рис. 3).

Рис. 5 – Просте відтворення основних фондів підприємства

На першій стадії відбувається продуктивне використання основних фондів і нарахування амортизаційних відрахувань.

На другій стадії відбувається заміна частини основних фондів, які перебували у виробничій формі, на грошові кошти шляхом нагромадження амортизаційних відрахувань.

На третій стадії амортизаційні відрахування використовуються для здійснення всіх видів ремонту основних фондів, модернізації, заміни зношених основних фондів і інших напрямків капітальних вкладень.

При розширеному відтворенні відбувається кількісне і якісне відновлення основних фондів, форми якого зазначені на рис. 3. Необхідність розширеного відтворення диктується умовами роботи на ринку й інтенсивністю конкуренції.

Капітальні вкладення – це використання фінансових ресурсів для створення нових, реконструкції і технічного переозброєння діючих підприємств.

Відповідно до чинного законодавства серед джерел фінансування капітальних вкладень варто назвати:

1) самофінансування із власних джерел (чистий прибуток плюс амортизація плюс кошти від ліквідації вибулого й непотрібного майна);

2) використання залучених коштів (пайові внески засновників та акціонерний капітал);

3) позикові (банківський кредит, облігаційні позики);

4) кошти, одержані від продажу майна підприємства;

5) кошти державного і місцевого бюджетів.

 

 


 

СТРУКТУРА ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ

 

Рис. 6 – Відтворювальна структура основних виробничих фондів

Як зазначалось раніше, є два типи фінансування: самофінансування основних засобів з метою підтримки діючого рівня виробництва і самофінансування з метою забезпечення росту і розвитку виробництва.

Джерелом самофінансування з метою простого відтворення основних засобів є амортизаційні відрахування, що є у розпорядженні підприємства. Проте їх часто не вистачає для повного оновлення основних виробничих фондів. Насправді з причин інфляції і розвитку технології вартість основних фондів зростає на момент їх необхідного придбання. Накопичена амортизація не знаходиться в нерухомому стані в очікуванні, коли прийде час замінити фізично зношене устаткування. Вона тим часом приймає участь у фінансуванні господарського циклу.

Джерелами самофінансування з метою розширення і розвитку виробництва, звичайно, є нерозподілений (реінвестований) прибуток, амортизаційні відрахування і резервні фонди.

Оцінка можливостей самофінансування дозволяє:

а) визначити, яку суму позики може одержати підприємство для фінансування інвестиційних проектів на довгостроковій і короткостроковій основі;

б) моделювати грошові потоки в ситуації росту і розширення бізнесу.

Самофінансування є часом єдиним джерелом фінансових ресурсів для підприємств, коли вони не можуть збільшити чи залучити акціонерний капітал або збільшити рівень заборгованості. Ця ситуація властива для багатьох вітчизняних малих і середніх підприємств.

Капітальні витрати включаються в фінансові плани виходячи з необхідного обсягу фінансування прийнятих до реалізації інвестиційних проектів.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)