АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Вплив радіоактивних викидів на організм людини

Читайте также:
  1. E. У продуктах та готових стравах не повинно бути токсичних речовин в шкідливих для організму концентраціях
  2. IV. ЗАСОБИ ЗАХИСТУ ЛЮДИНИ ВІД НЕБЕЗПЕЧНИХ ФАКТОРІВ У НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ МИРНОГО ТА ВОЄННОГО ЧАСІВ
  3. VI. Вплив виборчих систем на політичні системи
  4. А. Чандлер, Дж. Томсон, П. Лоуренс, Дж. Лорш і дослідження впливу зовнішнього середовища на організацію.
  5. Аварії з викидом радіоактивних речовин
  6. Автотранспортні джерела викидів Д1...Д4
  7. Адаптація людини до висотної гіпоксії
  8. Активна детоксикація організму
  9. Аналіз впливу збутової діяльності на прибуток підприємства
  10. Аналіз фактів травматизму підтверджує вирішальну роль людини у створенні передумов формування травмонебезпечних ситуацій.
  11. Аналіз факторів, що впливають на зміну товарних запасів
  12. Аналіз факторів, що впливають на рівень фінансово-економічних ризиків

Вплив атомних електростанцій на навколишнє середовище

 

Виконала:

Студентка третього курсу

Факультету природничих наук

Кафедра екології

Марчак Надія

 

 

Київ 2001

 

План

1. Вступ

2. Необхідність захисту навколишнього середовища

3. Вплив атомних станцій на навколишнє середовище

4. Перенесення радіоактивності в навколишньому середовищі

5. Види радіоактивного випромінювання

6. Шляхи проникнення радіації в організм людини

7. Обмеження небезпечних впливів АС на єкосистеми

8. Знищення небезпечних відходів

9. Висновок

10. Список використаної літератури

 

 

Вступ

 

Після Чорнобильської катастрофи територія України оголошена районом екологічного лиха. У навколишнє середовище була викинута величезна кількість радіактивних речовин. Були забруднені атмосфера, грунт, поверхневі та підземні води.

На жаль, наслідків цієї катастрофи ми не зможемо позбутися, але не допустити ще однієї такої катастрофи – святий обов’язок. В останні роки проблема радіактивного забруднення стала дуже актуальною. Саме тому я зупинила свою увагу на цьому питанні.

 

Вплив атомних станцій на навколишнє середовище

 

Техногенні впливи на навколишнє середовище при будівництві й експлуатації атомних електростанцій різноманітні. Звичайно говорять, про фізичні, хімічні, радіаційні й інші фактори техногенного впливу АЕС на об'єкти навколишнього середовища.

Найбільш характерні антропогенні радіаційні впливи на навколишнє середовище:

· забруднення атмосфери і територій продуктами ядерних вибухів при випробуваннях ядерної зброї

· отруєння повітряного басейну викидами пилу, забруднення територій шлаками, що містять радіоактивні речовини при спалюванні викопних палив у казанах електростанцій,

· забруднення територій при аваріях на атомних станціях і підприємствах.

 

Найбільш істотні фактори -

· локальний механічний вплив на рельєф - при будівництві,

· стік поверхневих і ґрунтових вод, що містять хімічні і радіоактивні компоненти,

· зміна характеру землекористування й обмінних процесів у безпосередній близькості від АЕС,

· зміна мікрокліматичних характеристик навколишніх районів.

Виникнення могутніх джерел тепла у вигляді градирень, водойм - охолоджувачів при експлуатації АЕС звичайно помітним чином змінює мікрокліматичні характеристики навколишніх районів. Рух води в системі зовнішнього тепловідводу, скидання технологічних вод, що містять різноманітні хімічні компоненти впливають на популяції, флору і фауну екосистем.

Особливе значення має поширення радіоактивних речовин у навколишньому просторі. У комплексі складних питань по захисту навколишнього середовища велику суспільну значимість мають проблеми безпеки атомних станцій (АС). Загальновизнано, що АС, які йдуть на зміну тепловим станціям на органічному викопному паливі, при їхній нормальній експлуатації набагато - не менш, ніж на 5-10 разів "чистіше" в екологічному відношенні теплових електростанцій (ТЕС). Однак при аваріях, АС спричиняють значний радіаційний вплив на людей, на екосистемы. Тому захист навколишнього середовища від шкідливих впливів АС – одне з основних наукових і технологічних завдань ядерної енергетики.

Відзначимо важливість не тільки радіаційних факторів можливих шкідливих впливів АС на екосистеми, але і теплове і хімічне забруднення навколишнього середовища, механічний вплив на мешканців водойм-охолоджувачів, зміни гідрологічних характеристик навколишніх до АС районів, тобто весь комплекс техногенних впливів, що впливають на екологічне благополуччя навколишнього середовища.

 

Викиди і скидання шкідливих речовин при експлуатації АС

Перенос радіоактивності в навколишньому середовищі

Вихідними подіями, що розвиваючись у часі, у кінцевому рахунку можуть привести до шкідливих впливів на людину і навколишнє середовище, є викиди і скидання радіоактивних і токсичних речовин із систем АС. Ці викиди поділяють на газові й аерозольні, що викидаються в атмосферу через трубу; і рідкі викиди, у яких шкідливі домішки присутні у вигляді розчинів дрібнодисперстних сумішей, що попадають у водойми. Можливі і проміжні ситуації, при деяких аваріях, коли гаряча вода викидається в атмосферу і розділяється на пар і воду.

Викиди можуть бути як постійними, що знаходяться під контролем експлуатаційного персоналу, так і аварійними, залповими. Включаючись в різноманітні рухи атмосфери, поверхневих і підземних потоків, радіоактивні і токсичні речовини поширюються в навколишньому середовищі, попадають у рослини, в організми тварин і людей.

 

Вплив радіоактивних викидів на організм людини

 

Різні радіоактивні речовини по - різному проникають в організм людини. Це залежить від хімічних властивостей радіоактивного елемента.

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)