АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

FTA – Аналіз «дерева відмов»

Читайте также:
  1. D. Аналізатор спектру шуму
  2. LL(1)-синтаксичний аналізатор для мови Pascal
  3. SWOT-аналіз підприємства та складання профілю середовища.
  4. А. Макроаналіз по виду зламів.
  5. Алонж аналіз
  6. Альтернативний аналіз (Alternative Analysis)
  7. Аналіз алгоритмів
  8. Аналіз асортименту і структури продукції.
  9. Аналіз беззбитковості
  10. АНАЛІЗ БІОСИГНАЛІВ
  11. Аналіз виконання договірних зобов'язань по відвантаженню продукції

Аналіз «дерева відмов» використовується для визначення ланцюжка подій, що приводять до збою у системі управління підприємством. Для кожного виду послуг, продукції формується окреме дерево з використанням символів Буля (логічні символи, табл. 1). Дерево aнaлізується знизу нагору. Метод FTA виділяє наступні події:

- основні події – входи на схемі (позначені кружечками), такі як відключення електрики, помилки операторів. Ці події не досліджуються;

- результуючі події – вузлові точки на схемі, що формуються у результаті об'єднання двох ранішніх подій;

- умовні події відбуваються тільки за певних умов, такі як відмова техніки;

- пускова подія – приводить до виникнення інших подій.

 

Таблиця 1 – Символи подій та логічні символи, що використовуються при побудові «дерева відмов» [1]

Назва Символ Зміст
1. Коло Початкова (базова) подія, забезпечена достатніми даними
2. Ромб Подія, що недостатньо розроблена через недостатність інформації, засобів або часу
3. Прямокутник Подія, що слідує за логічним елементом і розроблена до детального рівня
4. Овал Умовна подія, що використовується із логічним символом заборона
5. Хатинка Подія, що може відбутися, а може і не відбутися. Наявність у схемі означає, що умовна подія обов’язково відбудеться
6. Трикутник Символ переходу. Використовується для спрощення дерева і представлення того, що де-щось переноситься із іншої системи
7. Логічний символ «І» Результуюча подія відбудеться, якщо усі вхідні події відбудуться одночасно
8. Логічний символ «Або» Результуюча подія відбудеться, якщо будь-яка з вхідних подій відбудеться
9. Логічний символ m з n Результуюча подія відбудеться, якщо відбудеться m з n вхідних подій
10. Логічний символ «Заборона» Результуюча подія відбудеться, якщо не будуть виконані вхідні умови
11. Логічний символ «пріоритетне І» Результуюча подія відбудеться, якщо усі вхідні події відбудуться у чітко визначеному порядку зліва направо
12. Логічний символ «виключне Або» Результуюча подія відбудеться, якщо буде мати місце тільки один вхід/причина

 

Приклади побудови «дерева відмов» для ситуації, коли підприємець не зміг вчасно подати податкову звітність до ДПІ через певні перешкоди і негаразди представимо на рис. 1 та ситуації зриву здачі проекту інвесторам на рис. 2.

ЕTA – Аналіз «дерева подій».

«Дерево подій» – алгоритм розгляду подій, що виходять від основної події (проблемної ситуації).

«Дерево подій» використовується для визначення і аналізу послідовності (варіантів) розвитку події. Імовірність кожного сценарію розвитку проблемної ситуації розраховується шляхом множення ймовірності основної події на ймовірність кінцевої події. При його побудові використовується пряма логіка.

«Дерево подій» будується, починаючи із заданих вихідних подій, тобто якихось відмов у системі, які можуть привести до проблемної ситуації. Згодом простежуються можливі шляхи розвитку наслідків цих подій залежно від відмов або спрацьовувань елементів на убезпечення системи підприємства.

 

 

Рис. 1 – «Дерево відмов» для ситуації не подання звітності підприємцем

 

Рис. 2 – «Дерево відмов» для ситуації зриву здачі проекту інвесторам

 

У загальному випадку, як «дерево відмов», так і «дерево подій» є лише наочною ілюстрацією імовірнісних моделей. Однак вони становлять значний інтерес для фахівців, оскільки користуючись такою схемою, фахівець, навіть не маючи ґрунтовних знань з теорії ймовірностей, може не тільки знайти найбільш критичний варіант розвитку подій, але й оцінити очікуваний ризик, якщо відповідне «дерево подій» або «відмов» доповнено статистичними даними. Крім того, на ринку комерційних програм уже давно є програмні комплекси для автоматизованої побудови «дерев відмов» і «дерев подій» складних систем.

Основна процедура аналізу «дерева подій» включає чотири стадії:

1. Визначення переліку вихідних подій.

2. Визначення «безпечних дій» для кожної вихідної події.

3. Побудова «дерева подій».

4. Опис загальної послідовності подій.

Важливою частиною методу є перша стадія – визначення переліку вихідних подій. До «безпечних дій» відносяться дії, спрямовані на усунення впливів вихідної події, що реалізувалася. Вони включають: роботу системи захисту, включаючи системи автоматичного відключення чи блокування; роботу сигналізації; дії персоналу відповідно до регламенту; захисні і стримуючі методи, спрямовані на обмеження впливу вихідних подій.

Дослідник повинен визначити всі безпечні дії, які можуть змінити результат реалізації вихідної події, причому в тій хронологічній послідовності, у якій їх передбачено приймати. Успіх або неуспіх безпечних дій включається в «дерево подій».

На першому кроці побудови «дерева подій» перераховуються вихідні події і безпечні дії. Вихідна подія записується в лівій частині аркуша, а безпечні дії в хронологічному порядку – у верхній частині аркуша. Далі дослідник повинен визначити, як успіх або неуспіх безпечної дії впливає на хід розвитку процесу. Якщо такий вплив існує, то в структуру «дерева подій» включається точка розгалуження, у якій додається висхідна ділянка у випадку успіху або спадна – у випадку неуспіху безпечної дії. Якщо безпечна дія не впливає на розвиток процесу, горизонтальна лінія триває до наступної безпечної дії. Кожна точка розгалуження створює нові шляхи розвитку процесу, які також повинні бути досліджені.

Останнім етапом процедури побудови «дерева подій» є загальний опис послідовності подій, які приведуть до проблемної ситуації і повинні представляти безліч всіх наслідків, що супроводжують вихідну подію. Сума безумовних ймовірностей (Р) появи всіх подій на кожному із трьох рівнів дерева повинна становити 1.

Моделювання подій за допомогою діаграм типу дерево є способом визначення кращих стратегій, заснованих на урахуванні значимості і критичності відповідних подій-передумов.

Для одного з представлених вище «дерев відмов» побудуємо відповідне «дерево подій».

 

Рис. 3 – «Дерево подій» для ситуації зриву здачі проекту інвесторам

 

На наступному етапі переходять до безпосередньої побудови діаграми «краватка-метелик».

Вихідними даними методу є проста діаграма, що показує основні шляхи небезпечних подій і встановлені бар'єри, спрямовані на запобігання або пом'якшення небажаних наслідків і/або посилення й прискорення очікуваних наслідків. У загальному вигляді діаграма «краватка-метелик» може бути представлена так (рис. 4):

Рис. 4 – Загальний вид діаграми «краватка-метелик» для небажаних наслідків

 

Розглянемо побудову діаграми «краватка-метелик» для конкретного прикладу.

Натепер суб’єктами господарювання, у тому рахунку і податковими органами поряд з підготовкою і реалізацією профілів ризиків на постійній основі здійснюється контроль застосування відповідних форм контролю. На підставі оцінки та аналізу ризику, а також ефективності системи управління ризиком проводиться постійне удосконалення інструментів системи управління ризиком та існуючої системи контролю, корегування областей ризиків, сценаріїв мінімізації ризиків, розробка нових заходів щодо мінімізації ризиків тощо.

Аналіз ризику виникнення податкового правопорушення включає розгляд причин і джерел ризику, оцінку їхніх можливих наслідків у випадку, якщо не здійснити комплекс заходів для їхнього запобігання. Фактори, які визначають причини і наслідки виникнення порушень податкового законодавства, представлені у вигляді діаграми «краватка-метелик» (рис. 5).

Рис. 5 – Небажані наслідки порушень податкового законодавства у вигляді діаграми «краватка-метелик»

 

Аналіз діаграми «краватка-метелик» – простий спосіб наочно представити інформацію про причини і наслідки ризику та перешкоди (бар'єри) або контроль, що могли б запобігти, зменшити або стимулювати події, що відбуваються.

На рис. 5 видно, що причинами виникнення ризику порушення податкового законодавства можуть бути:

- недоліки податкового законодавства;

- слабке матеріально-технічне оснащення податкових органів;

- непорядність суб’єктів господарювання;

- корупційна складова у податковій службі.

У рамках дослідження кожної першопричини, що приводить до небажаної події, виділені перешкоди, які могли б запобігти причині (кубики).

Наприклад, для зменшення негативних наслідків фактору «Слабке матеріально-технічне оснащення податкових органів» рекомендуються наступні заходи щодо запобігання правопорушень:

- розвиток інфраструктури податкової служби;

- своєчасне технічне та програмне обслуговування податкової служби;

- розробка нових і удосконалення наявних у розпорядженні податкової служби технологій.

Із правої сторони аналізу «метелика» вказуються потенційні наслідки ризику. Порушення податкового законодавства приводить до таких негативних наслідків:

- несплата податків у бюджети різних рівнів;

- загроза життю і здоров'ю людей;

- зміна кон'юнктури ринку і несумлінна конкуренція між суб’єктами господарювання.

Слід враховувати, що порушення податкового законодавства у більшості випадків мають негативні наслідки для економічної ситуації в країні. Рішенням даної проблеми є забезпечення ефективного управління заходами щодо виявлення потенційних і мінімізації виявлених ризиків при роботі податкової служби.

 

Завдання для самостійного опрацювання

 

1. Побудуйте «дерево відмов» для будь-якої господарської чи управлінської ситуації.

2. Побудуйте «дерево відмов» і «дерево подій» для будь-якої ситуації з вашого життя, діяльності державної установи та приватного підприємства, що має ознаки ризику.

3. На основі побудованих дерев виконайте аналіз «краватка-метелик» для обраних ситуацій.

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)