АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Особливості прописування, дозування і відпуску лікарських засобів для дітей

Читайте также:
  1. E. Використання антисептичних засобів
  2. II. Вимоги до приміщень зберігання вогненебезпечних та вибухонебезпечних засобів.
  3. II. Класифікація основних засобів
  4. II. Методологічні засади, підходи, принципи, критерії формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  5. III. Визнання та первісна оцінка основних засобів
  6. IV. ВІКОВІ ОСОБЛИВОСТІ УЧНІВ
  7. V. Облік амортизації основних засобів
  8. V. Особливості обліку деяких запасів
  9. V. Характерологічні особливості
  10. VI. Облік ремонту та поліпшення основних засобів
  11. VII. Переоцінка та зменшення корисності основних засобів
  12. VIII. Облік вибуття основних засобів

Лікарські препарати для новонароджених дітей виписуються на бланках рецептів з позначенням «Для немовлят» і вказанням точного віку дитини і маси.

При прийомі рецепта необхідно перевіряти дози отруйних і сильнодіючих речовин, а також сумісність прописаних інгредієнтів, з огляду на раціональність поєднання антибіотиків, сульфаніламідів та інших лікарських речовин.

При призначенні лікарських засобів дітям необхідно дотримуватись таких рекомендацій:

Проводити ретельне попереднє анамнестичне або при необхідності спеціальне обстеження дитини і матері з метою з’ясування підвищеної чутливості або непереносимості до призначеного лікарського засобу.

Обов’язково враховувати стан і зміну функцій життєво важливих органів і систем (печінка, нирки, система крові, ШКТ), що мають велике значення в біотрансформації лікарських речовин.

Антибактеріальні засоби, особливо антибіотики і сульфаніламіди, необхідно призначати з урахуванням етіології хвороби, виду і властивостей мікроорганізмів, а також їх чутливості до лікарських засобів.

Призначати оптимальні дози лікарських засобів, уникаючи (по можливості) ін’єкційного способу введення.

Не допускати посиленої лікарської терапії при легких формах захворювань, застосовувати лікарські препарати по можливості короткими курсами.

Не використовувати одночасно декілька речовин з однаковим механізмом дії.

Застосовувати метод «прикриття» побічної дії лікарських засобів іншими лікарськими речовинами.

Питання вибору дози ліків для дітей є одним з найскладніших у педіатричній фармакології. Головним завданням при цьому є визначення такої дози, яка б підтримувала стабільну терапевтичну концентрацію в організмі.

Найбільш точними при визначенні дози для дитини вважаються два методи:

а) визначення дози в залежності від маси тіла;

Б) визначення дози в залежності від площі поверхні тіла.

При цьому багато авторів віддають перевагу співвідношенню доза / площа поверхні тіла, оскільки ряд важливих фізіологічних показників дитячого організму (значення водно-сольового обміну, хвилинний об'єм серця, рівень ниркової фільтрації та ін.) краще корелюють з поверхнею, ніж з масою тіла. А стан фізіологічних параметрів багато в чому визначає розподіл лікувальних препаратів в організмі дитини. В гідролабільних дітей з нестійким водним обміном при перевищенні маси тіла розрахунок доз в залежності від площі поверхні тіла має особливе значення, бо застосування ліків таким дітям з розрахунком дози на базі маси тіла може призвести до прояву токсичних ефектів.

А. 3. Маневич (1970), визначаючи підходи до вибору доз лікувальних препаратів для дітей, вважає доцільним урахування таких принципів:

Діти більш чутливі, ніж дорослі, до одних речовин і менш чутливі до інших. В основу цього положення покладені висновки Mole (1963) стосовно чутливості дітей до лікувальних препаратів.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)