АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ІІІ. Основні поняття теми. Категорія часу, час граматичний, план комунікації, план однобічної інформації; прямий, індикативний момент мовлення; відносний

Читайте также:
  1. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  2. Адаптація. Характеристика адаптацій. Основні концепції адаптаційних пристосувань
  3. Адміністративна відповід-ть: поняття та підстави.
  4. Адміністративне стягнення: поняття та види.
  5. Адміністративні стягнення: поняття і види
  6. Апам'ятовуючі пристрої комп'ютера. Поняття внутрішньої та зовнішньої пам'яті
  7. АРХІВНЕ ОПИСУВАННЯ: ПОНЯТТЯ, ВИДИ, ПРИНЦИПИ І МЕТОДИ
  8. БИЛЕТ 5-6Поняття про організаційні форми навчання. Класифікація форм навчання природознавству.Класифік норм навч.природозн.
  9. Бланкові, опитувальні, рисункові і проективні психодіагностичні методики. Сутність і частота народження. Поняття про об'єктивно-маніпуляційних методиках
  10. БУДОВА М'ЯЗІВ. ОСНОВНІ ВИДИ СКЕЛЕТНИХ М'ЯЗІВ
  11. В чому ви вбачаєте зміст поняття “соціальні ілюзії”?(Підготовка зазначеної доповіді є формою індивідуальної роботи; обов’язкова до виконання;форма виконання - письмова).
  12. В чому ви вбачаєте зміст поняття “соціальні ілюзії”?(Підготовка зазначеної доповіді є формою індивідуальної роботи; обов’язкова до виконання;форма виконання - письмова).

Категорія часу, час граматичний, план комунікації, план однобічної інформації; прямий, індикативний момент мовлення; відносний, релятивний момент мовлення, детерміноване значення часу, недетерміноване значення часу, пряме детерміноване значення часу (теперішній актуальний час), пряме недетерміноване значення часу, теперішньо-минулий час, теперішньо-історичний час, теперішньо-живописний час, теперішньо-майбутній час, майбутній час, аналітична форма часу, синтетична форма часу, минулий час, давноминулий час, форми часових значень в активі, форми абсолютних часових значень у пасиві, минулий перфектний, минулий аористичний.

ІV. Проблемні питання, завдання і вправи

1. “Традиційне вчення про три основних часи: теперішній, минулий і майбутній у слов’янських мовах склалося на грунті античних граматик, у яких категорія часу вже була відомою”, – пише Н.А.Москалюк у праці “Нарис історії української граматичної термінології”.К.,1959. Які вживаються терміни на означення часу в перших слов’янських граматиках? Якого вони походження? Хто з авторів граматик наблизив до української вимови терміни-назви часів? Які нові терміни-назви часів пропонують у своїй граматиці С.Смаль-Стоцький і Ф.Гартнер? У правописі якого року видання рекомендовано чотири терміни для назв форм часу: теперішній, минулий, передминулий, майбутній?

2. Аргументувати положення: “Час – граматична категорія, що виявляє себе в особових утвореннях – переважно дійсного способу, відносячи дію або стан до моменту мовлення (теперішній час), указуючи на те, що вона відбувалася до моменту мовлення (минулий і давноминулий часи), чи на те; що її здійснення почнеться після моменту мовлення (майбутній час)” (В.М.Русанівський). Яке відношення до категорії часу мають неособові утворення? Як вона в них виявляється? У яких неособових утвореннях категорія часу не виявляється?

Дати відповідь на питання:

3. Чому у плані комунікації момент мовлення є прямим, індикативним, а у плані однобічної інформації – відносним, релятивним?” Навести аргументи. Що є змістом граматичної категорії часу?

4. “Відношення дії до акту мовлення встановлює перспективу перебігу дії. Ця часова перспектива може мати характер абсолютного часу”, – пише М.В.Леонова. дати описове визначення абсолютного часу.

Довести, що дія й акт мовлення бувають і неспіввідносні, можуть знаходитися й у різних площинах. Як у науковій граматиці називають час, коли дія й акт мовлення не співвідносні з актом мовлення?

5. Підготувати наукові повідомлення на теми: “Спостереження і замітки про категорію часу в спадщині О.О.Потебні”, “Абсолютне значення форм теперішнього часу”, “Абсолютне значення форм минулого часу”, “Абсолютне значення форм майбутнього часу” і “Відносне значення форм часу”.

6. Чому серед усіх часових форм теперішній час є найбільш актуальним? Яке загальне інваріантне значення теперішнього часу? Які його варіантні значення? Навести приклади форм: 1) теперішнього актуального, або теперішнього лише моменту мовлення; 2) теперішнього розширеного, коли процес дії ширший за момент мовлення; 3) теперішній неактуальний (теперішній абстрактний, або теперішній узуальний; теперішній потенціальний; теперішній сценічної дії). Як теперішній час пов’язаний з категорією виду?

7. Закінчити оформлення таблиці-опори “Значення абсолютного минулого часу”

№ з/п Варіантні значення АМЧ Приклади  
        Минулий актуальний, або доконаний результативний   Минулий неактуальний   Минулий тривалий   Минулий постійний, або минулий абстрактний  
         

8. Поглибити дану інформацію про давноминулий час.

Минула дія може мати аспекти перебігу: стосовно акту мовлення й стосовно минулої дії, коли одна минула дія передує іншій. Дія другого аспекту виражається формою давноминулого, чи передминулого, часу.

Форми давноминулого часу аналітичні. Означають тимчасову, перервну минулу дію. Що змінюється іншою минулою дією.

Форми давноминулого часу є ознакою розмовного мовлення.

9. Закінчити опорний конспект “Майбутній час. Абсолютне значення майбутнього часу”.

 

№ з/п Значення абсолютного майбутнього часу (МЧ) Ілюстрації
          Інваріантним значенням абсолютного МЧ є віднесення дії до плану майбутнього, що наступить після моменту мовлення Варіантними значеннями у доконаному виді є такі: а/ майбутній одиничної категорії дії; б/майбутній повторюваної дії; в/майбутній узуальний і узагальненої дії. У недоконаному виді майбутній абсолютний має такі варіанти значення: а/   б/   в/   А я кричатиму на весь клас /Копиленко/ І на рівнині степовій земля родитиме садами /Нагнибіда/. Може, ви думаєте, що в майбутньому ми будемо працювати на Марсі?  

 

10.Дібрати текст і показати, що функціонування часових форм з абсолютним значенням погоджене з контекстом, тобто значення часових форм знаходиться у відповідності із значенням інших форм. Чи відбувається розходження між значенням часової форми і змістом контексту при функціонуванні часових форм з відносним значенням?

11.Чому теперішній час має найбільше можливостей до відносного функціонування. Коли форми теперішнього часу вживаються замість інших? Чому форми теперішнього часу розцінюють як форми живописання? Назвати значення, з якими функціонує теперішній відносний.

12.Відносне значення форм майбутнього часу доконаного виду може виражати позачасове, або майбутнє значення, значення розповіді, спогаду, раптовості. Майбутній недоконаний вживається як 1) майбутній визначень і формувань зі значенням теперішнього часу позачасового; 2) майбутній теперішньої узагальненої або минулої повторюваної дії. Дібрати художні тексти, підкреслити дієслова майбутнього часу визначити їх відносне значення.

13. Чому форми минулого часу не відзначаються активністю щодо вживання в переносному значенні? Однак минулий доконаний вживається в трьох відносних значеннях і недоконаний – у трьох відносних значеннях. Назвати їх.

14. Точки відрахунку, межі поширення і точки реалізації, має об’єктивний час, який є фактом об’єктивної дійсності. Час граматичний як мовна реальність має також точки відрахунку. Що є відправною точкою для об’єктивного часу? З яких позицій усвідомлюється граматичний час? Чи фіксується розходження між фактичним часом і граматичною свідомістю носіїв мови?

15. Дібрати дидактичний матеріал для студентів або учнів, на основі якого можна вивчити тему “Дієслівна категорія часу”.

16.Підготувати доповідь на тему “Відносне вживання часових форм та його чинники”.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)