АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Які ж можливості мангеймської системи використано в сучасній українській школі?

Читайте также:
  1. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  2. III. Законодавство в Українській Народній Республіці
  3. III. ОПЛАТА ПРАЦІ, ВСТАНОВЛЕННЯ ФОРМИ, СИСТЕМИ, РОЗМІРІВ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ Й ІНШИХ ВИДІВ ТРУДОВИХ ВИПЛАТ
  4. VI. Вплив виборчих систем на політичні системи
  5. Автоматизовані системи управління проектами
  6. Автоматичні системи аналогового регулювання
  7. Адаптація національної інноваційної системи до умов глобалізації та підвищення її конкурентоспроможності
  8. Адаптація операційної системи до зміни її завантаження за критеріям витрат
  9. Аналіз системи «витрати-випупуск-прибуток» як інструмент обгрунтування виробничо-маркетингових рішень
  10. Аналіз та оцінка екологічної складової регіональної системи
  11. Асиметричні криптосистеми
  12. Б. Політичні та економічні системи країн

Єдиним елементом мангеймської системи, що є прийнятним особливостям сучасності, є так зване спеціалізоване навчання. В реальній педагогічній дійсності воно втілюється у вигляді спеціалізованих шкіл чи класів для обдарованих дітей, розподіл класу на підгрупи для вивчення іноземної мови.

 

На початку ХХ ст. в Європі та США було апробовано багато систем навчання, спрямованих на забезпечення індивідуальної активної самостійної навчальної роботи школярів. Найбільш радикальною з них була система індивідуалізованого навчання. Що вперше застосувалася вчителькою Е.Паркхерст в м. Дальтон (штат Массачусетс).

Ця система ввійшла в історію школи під назвою Дальтон-план. Її часто називають лабораторною або системою майстерень.

Е.Паркхерст гостро критикувала класно-урочну систему. «Робота в нав’язаному темпі, - відмічала вона, - це неволя, це позбавлення учня свободи працювати у відповідності зі своїми здібностями».

Тому педагогічне кредо автора системи Дальтон-план полягало в наступному: успіх навчальної діяльності залежить від пристосування темпу роботи в школі до можливостей учня, його здібностей; традиційна організація навчання, в якій переважає діяльність викладання замінюється організацією, де центральною є самостійна діяльність учнів, а функції вчителя зводяться лише до тактичної організації цієї діяльності. Класи замінилися лабораторіями або майстернями, уроки, а також пояснення нового матеріалу відмінялися. Учень працював в лабораторії індивідуально на основі отриманого від учителя завдання і при необхідності звертався до нього за допомогою.

Дальтон-план отримав високу оцінку відомих американських педагогів – подружжя Дьюї та швидко став розповсюджуватися в практиці роботи шкіл багатьох країн. Але прижитися йому не судилося в жодній країні світу.

Так, в СРСР у 20-ті роки використовували модифікацію Дальтон-плану – бригадно-лабораторну форму навчання. Відмінність полягала в тому, що навчальні завдання виконувала група (бригада) учнів. Учитель, даючи бригадні завдання, вказував термін його виконання і обов’язків мінімум роботи для кожного учня. Учні працювали самостійно або спільно у лабораторіях, а звітували всією групою. Незабаром виявилося, що така організація навчання призводить до погіршення знань і зниження відповідальності учнів за результати своєї діяльності. Їм було не під силу самостійно засвоювати матеріал без допомоги вчителя. Все це й обумовило у 1932 р. відмову від існування в СРСР цієї системи організації навчання.

 

Чи означає це, що Дальтон-план був позбавлений переваг? Ні! Він мав декілька очевидних переваг: дозволяв пристосувати темп навчання до індивідуальних можливостей учнів, виховував у школярів ініціативу, самостійність і відповідальність. Однак така форма навчання не виправдала себе через переоцінку самостійності учнів і недостатню керованість навчального процесу, зниження виховної ролі вчителя, дефіцит спілкування тощо, відсутністю систематичного оволодіння знань, адже як справедливо стверджував у свій час К.Ушинський, – пуста голова не думає. Все це обумовило те, що Дальтон-план не набув великої популярності, а згодом зовсім був відкинутий.

Які ж можливості Дальтон-плану використання в сучасній українській школі?


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)