АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Комплексна ділова гра

Читайте также:
  1. VII. Комплексная оценка эффективности СИЗ
  2. Анализ затрат с целью их контроля и регулирования.4. Комплексная оценка эффективности хозяйственной деятельности.
  3. Ділова гра «Дослідження трудових процесів і витрат робочого часу»
  4. Ділова гра «Функціональний розподіл праці в апараті управління організації»
  5. Ділова етика підприємництва
  6. Комплексна задача. Варіант 21
  7. Комплексна задача. Варіант 34
  8. КОМПЛЕКСНА КОНТРОЛЬНА РОБОТА
  9. Комплексна контрольна робота
  10. КОМПЛЕКСНА КОНТРОЛЬНА РОБОТА № 13
  11. КОМПЛЕКСНА КОНТРОЛЬНА РОБОТА № 18

 

Більш складний вид гри - комплексна ділова гра, що дозволяє максимально наблизити умови заняття до конкретної практичної діяльності, яка завжди носить комплексний характер. Комплексна ділова гра містить в собі матеріал декількох дисциплін: педагогіки, історії педагогіки, психології (загальної, дитячої, педагогічної, соціальної) тощо. Вона дозволяє вирішити сукупність завдань щодо:
- мовленнєвої культури кожного педагога;

- розвитку його творчого мислення;
- розкриття інтелектуального потенціалу вчителя.
У ході комплексної ділової гри фіксуються три рівні інтелектуальної активності:
- репродуктивний, якщо при найсумліннішій та енергійній роботі учасник гри залишається в рамках первісно знайденого способу дії;
- евристичний, якщо учасник гри, використовуючи випробуваний спосіб роботи, без стимуляції зовні продовжує аналізувати, співставляти між собою окремі задачі, що приводять до оригінальних рішень;
- креативний (творчий), якщо для учасника гри рішення знайдене "евристом" є не останнім пунктом дії, а проблемою, самостійною метою. Інтелектуальна активність креативного рівня якісно інша, ніж евристичного. Вона втілюється в пізнавальному цільовому положенні. Отже, зламується той психологічний бар'єр, що заважає людській думці виходити за рамки заданої конкретної ситуації. Тут і знаходиться шлях до творчості.
За допомогою комплексної ділової гри треба намагатися, щоб підвищення мовленнєвої культури кожного педагога було головним мотивом діяльності.

До рольових педагогічних (методичних) ігор можна віднести: методичний ринг, педагогічний турнір, педагогічний КВК тощо.

 

Педагогічний КВК

 

Педагогічний КВК – форма методичної роботи, яка сприяє активізації теоретичних знань, практичних умінь і навичок, створенню сприятливого психологічного клімату в педагогічному колективі. З учителів різних предметів, шкіл формують дві команди, журі, інші є уболівальниками. Команди завчасно ознайомлюються з темою КВК, отримують домашнє завдання. Крім цього, вони готують взаємні сатиричні вітання в руслі теми КВК. Керівник готує цікаві завдання, які вимагають нестандартних підходів, зокрема, конкурс капітанів.
1.Вітання команд, у ньому враховують:
· відповідність виступу заданій темі;
· актуальність;
· форму виступу (час виступу – 10 хв).
2. Розминка (кожна команда готується до трьох питань на знання психології і особистості учня і міжособистісних відносин). Час на обговорення питання – 1 хв.
3. Домашнє завдання: підготувати ділову гру на тему “Як допомогти учням навчатися цікаво?”
4. Конкурс капітанів.
5. Конкурс знавців: обирають по два учасники від команд. Їм пропонують знайти оптимальний метод розв’язання питання.
6. Конкурс уболівальників (підвести учасників до дискусії). Пропонують педагогічні завдання (бажано з практики роботи свого закладу).
7. Конкурс “Що б це означало?” (ситуація з життя школи, педагогічного колективу району тощо). Враховують винахідливість, точність формулювання теоретичних питань, міцність засвоєння знань, оволодіння навичками застосування теорії до аналізу дійсності, виявлення суперечностей між життєвими уявленнями і теорією, між глибокими знаннями одних і неповними або поверхневими знаннями інших.

“Педагогічний турнір”

 

“Педагогічний турнір”
Тема: “Від авторитетно-караючої педагогіки до педагогіки співробітництва”.
Девіз: “Сьогодні учень – завтра друг, сім’янин, сусід, громадянин”.
Мета: 1. Допомогти вчителям зрозуміти безперспективність позицій авторитетної педагогіки і життєвість педагогіки співробітництва;
2. Виявити і розвинути у педагогів здібності до педагогіки співробітництва;
3. Сприяти розвитку у педагогів критичного погляду на традиційну педагогічну практику і спонукати їх до пошуку нових, нетрадиційних рішень на підставі ідей педагогіки співробітництва;
4. Виявити і розвинути загальнопедагогічні здібності, уміння та навички творчих педагогів.
Організаційна структура засідань
У засіданні беруть участь творчо працюючі педагоги. Обравши відповідний колір (червоний, помаранчевий, синій, зелений), педагоги поділяються на чотири команди. Хто із педагогів обрав червоний колір гратиме роль авторитарних педагогів; помаранчевий – оптимістів; синій, зелений – демократів- максималістів. Керує роботою “педагогічного турніру” досвідчений викладач-методист. Роботу команд оцінює експертна комісія (психолог, педагог, керівник, досвідчений практик).
Функції учасників засідання
Команди, які грають роль відповідного типу педагога, беруть участь в обговоренні серії запитань, виконанні декількох діагностичних і практичних завдань.
Ведучий турніру організує дискусійне обговорення питань з теми, проводить інструктаж учасників засідання про правила ведення обговорення, робить узагальнюючі висновки з кожного питання, яке обговорювалось, і засідання в цілому.
Сценарій “педагогічного турніру”
1. Виконати завдання: “Намалювати словесний портрет педагогів різного типу” (команда, яка обрала червоний колір, дає словесний портрет педагога – яскравого автократа тощо). Час - 20 хв.
2. Обговорення питання: “Який педагог потрібен сьогодні?” (автократ, оптиміст, демократ-реаліст, демократ-максималіст). Час - 20 хв.
3. «Який педагог користується найбільшою популярністю серед учнів?» (враховують різні точки зору). Час - 20 хв.
4. «Про якого педагога пам’ятають, згадують з теплотою, відгукуються через 10 і більше років після закінчення закладу?» (різні точки зору). Час - 10 хв.
5. Експрес-діагностування найяскравіших представників кожної з команд. Кожному, хто бере участь у діагностуванні, надається можливість промовити слово “Так” і “Ні” з різними інтонаційними відтінками. За тим, які інтонації домінують у того чи іншого учасника діагностування, визначають, до якого типу педагогів він належить. Час - 10 хв.
6. Розгорнути діагностування всіх учасників засідання на належність до того або іншого типу педагогів.
7. Дискусія з питання: “Які чинники зумовлюють життєвість авторитарної педагогіки і з яких причин стримується впровадження педагогіки співробітництва” (різні точки зору). Час - 20 хв.
8. “Педагогічний театр”. Кожна команда після 10 хв підготовки показує інсценізацію характерної ситуації використання педагогіки співробітництва різних типів педагогів. Час - 30 хв.
Загальна тривалість – 2 год 30 хв.

Методичний ринг


Методичний ринг – форма методичної роботи, яка сприяє удосконаленню знань слухачів, дає можливість виявити загальну ерудицію і є різновидом дискусії.
Методичний ринг можна проводити, коли існує два питання. Заздалегідь готуються два опоненти. Кожен опонент має групу підтримки, яка допомагає своєму лідерові у разі необхідності. Група аналізу оцінює рівень захисту відповідного погляду на питання, рівень підготовки опонента, підводить підсумки. Щоб зняти напруження, треба заздалегідь продумати, чим заповнити паузу (педагогічні ситуації, ігрові завдання тощо).
Існує кілька думок з приводу того, що таке методичний ринг.
Методичний ринг – це змагання різних методичних ідей реалізації однієї і тієї самої проблеми. Ось, наприклад, методичний ринг з теми “Активізація пізнавальної діяльності учнів на уроках”. Для реалізації цієї теми використовуються активні форми навчання, ігрові завдання, підвищення ролі самостійної роботи учнів.
У роботі методичного рингу бере участь близько 40 осіб, із складу учасників формується три–чотири групи. У кожній з них обирається лідер, який організовує роботу колективу відповідно до встановлених правил. На засідання методичного рингу запрошують досвідчених учителів, які мають яскраво виражений індивідуальний методичний почерк. Гості і творчо працюючі педагоги виступають на засіданні методичного рингу як опоненти. Керує засіданням методичного рингу досвідчений методист, науковець. Оцінюють роботу груп запрошені – досвідчені педагоги, які мають педагогічні звання, досвід яких вивчено і затверджено. Групи беруть участь у виконанні серії теоретичних і підсумкових завдань, а також у розробці методичних рекомендацій щодо впровадження в педагогічну практику інноваційних методик або досвідів, запрошених на засідання методичного рингу досвідчених учителів.
Один із запрошених учителів повідомляє учасникам вихідну інформацію про інноваційну методику, сутність і шляхи її впровадження в широку педагогічну практику, відповідає на запитання учасників рингу.
Ведучий здійснює загальне керівництво засіданням, проводить інструктаж учасників про правила проведення методичного рингу, дає узагальнені висновки щодо підсумків раундів і засідання загалом.

Сценарій проведення засідання

Процес засідання складається з таких послідовних етапів (раундів).
1-й раунд – “Пошук п’ятого кутка” (методика пошуку новаторської методики).
Ведучий мовить стисле вступне слово про те, що знання молодими педагогами інноваційних методик полегшує і прискорює накопичення ними педагогічного досвіду, процес шліфування інноваційної методики допомагає виробленню індивідуального методичного почерку.

Потім слово надають майстру педагогічної справи (носію досвіду). Упродовж 10 хв він розповідає про те, як виникла потреба інноваційного пошуку, які труднощі при цьому довелось подолати. Після закінчення повідомлення кожна група має право задати йому одне запитання для того, щоб одержати додаткові відомості.
Далі групи по черзі відповідають на такі запитання: закономірною чи випадковою є інноваційна знахідка, завдяки кому або всупереч кому й чому вона знайдена? Запрошені досвідчені учителі (носії досвіду) оцінюють кожну групу за двома критеріями: оригінальність і проблемність запитання, загальне враження про групу.

Поки запрошені відпочивають і готуються до наступного раунду, групи виконують завдання з використанням театралізації, музики, пісень (відомих або створених самими). Час на підготовку – 10 хв. Виступи груп оцінюють запрошені носії досвіду. Підводиться загальний підсумок першого раунду.
2 раунд – “Диво дивне” – сутність інноваційної методики. Протягом 10 хв досвідчений педагог-носій досвіду) розкриває сутність і основні положення розробленої (упровадженої) ним ефективної методики. Потім групи задають гостеві по одному питанню і отримують на них відповіді. Після цього учасники засідання з’ясовують, що лежить в основі інноваційної методики – оригінальність чи раціональність. Гості, у свою чергу, оцінюють питання і відповіді за двома критеріями: оригінальність і проблемність питань, загальне враження про кожну з груп.
Гостям знову дається час на відпочинок, а групи за допомогою малюнків, схем, таблиць і доповнень до них, зокрема гумору, виражають сутність інноваційної методики.
Оцінюються виступи груп у другому раунді, підводиться загальний підсумок за два раунди.

3-й раунд – “Торбинка без ручки” (методика впровадження інноваційної методики).
Протягом 10 хв носій досвіду розповідає про те, що робить він і методична служба закладу для пропаганди і впровадження інноваційної методики, ділиться міркуваннями про успіхи і труднощі цієї справи. Він висловлює також думку про вдосконалення методики впровадження на рівні навчального закладу, району, міста, країни, координацію зусиль методичної служби.

Потім гість відповідає на запитання кожної з груп.

Учасники засідання виконують практичне завдання під девізом “Платон - мені друг, але істина дорожча”. У кожній з груп розподіляють ролі аналітика, сподвижника, пропагандиста і опонента, допомагають виконавцям ролей оцінити новаторський досвід у цілому і підготувати виступ на одну хвилину в межах ролі. Повідомлення заслуховують за ролями і групами; наприклад, спочатку виступають аналітики всіх груп, потім – сподвижники тощо. На завершення носій досвіду може висловити свою думку про пропозиції учасників засідання.
Система стимулів.
Для активізації учасників засідання діє система стимулів, яка дозволяє оцінювати якість запитань і виконання практичних, діагностичних та ігрових завдань за кількістю набраних балів. Тому кожна з груп зацікавлена набрати якомога більшу кількість балів.

За питання можна максимально отримати п’ять балів, за використання вмінь і виконання завдань – до 10 балів. Група вчителів, які оцінюють роботу груп, або ведучий мають право додати заохочувальні бали.

 


Прес-конференція - форма проведення семінарського заняття.
Дозволяє узагальнити знання педагогів із певного розділу методики. Підготовка до прес-конференції вимагає відповідної організації:

- попереднє повідомлення теми, плану, рекомендація літератури;

- розподіл педагогів на З групи: "спеціалісти" (залежно від теми -"методисти", "завідувачки", "психологи", "науковці" тощо), "представники преси", "практики";
- призначення ведучого прес-конференції, який оголошує мету, питання для обговорення, представляє учасників, стежить за етикою запитань і відповідей, регламентує час.

"Редколегія" заздалегідь готує зовнішнє оформлення газети або журналу.
Головний зміст: акредитація спеціалістів певного рівня журналістами та кореспондентами, висвітлення підсумків у "журналах", "часописах" тощо.
Орієнтовний регламент роботи прес-конференції:

2-3 хв. - відкриття конференції, представлення учасників, обговорення плану, регламенту.
25-30 хв. - виступи "спеціалістів" щодо висунутої проблеми, відповіді на запитання.
2-25 хв. - оформлення газет. У цей час "практики" обмінюються досвідом, готують листи до газет.

10 хв. - конкурс газет, їх розгляд, оцінка, висновки


Зупинимося більш детально на такій нетрадиційній ефективній формі впровадження нових педагогічних ідей як семінар-брифінг.
Проведення семінару-брифінгу в дошкільному закладі має свої специфічні особливості. Мета-максимальна активізація знань вихователя в процесі підготовки до заняття, так і на занятті.

Методика проведення семінару-брифінгу така: знайомство з програмою проведення на попередніх заняттях (питання, які будуть обговорюватися; література, в якій висвітлюється проблема). Кожний вихователь готується до брифінгу.
Після взаємного привітання та вступної промови, колектив вихователів розподіляється на підгрупи (до 4), в залежності від кількості обговорював питань. Сформолював завдання щодо першого питання,: методист пропонує одаій з підгруп обговорити його.
Отже, кожен учитель буде в ситуації, коли йому треба відповідати змістовно, можливе "включення" всіх учителів до обговорення проблеми.
Методист підбиває підсумок і запрошує іншу підгрупу з метою обговорення наступного питання щодо висунутої проблеми. Цінність усіх форм роботи в тому, що вони забезпечують зворотній зв’язок, відвертий обмін думками, дозволяють аналізувати конкретні ситуації, приймати необхідне рішення, вчать культури дискусій, об’єднують колектив, підвищують рівень відповідальності кожного педагога, покращують стосунки між співробітниками і допомагають педагогам розкрити потенційні можливості, вчать розуміти й бачити і відчувати потреби дітей.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)